Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Modstand forener

I denne uge ser vi nærmere på en massiv strejke i et land, hvor uafhængige fagforeninger ikke er tilladt. Alligevel har flere tusinde arbejdere nedlagt arbejdet på Irans olie- og gasvirksomheder for at få højere løn og anstændige boliger. I Grækenland skubbes både med syriske flygtninge stadig tilbage i havet, og i Sibirien er en undtagelsestilstand ophævet over en miljøkatastrofe, som de færreste har hørt om.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

De sorte masker dækker næsten ansigtet på mændene, der i samlet flok forlader oliefeltet. I videoen fra den internationale fagforening IndustriAll har arbejderne lagt værktøjet fra sig og forlader boreplatforme for olie, gas og petroleum. Billederne er fra den 24. juni og viser de støvede containere, hvor arbejderne bor, når de ikke arbejder 20 dage i træk til en løn, som de hævder, er alt for lav. 

Protesterne har spredt sig. I disse dage strejker tusindvis af arbejdere på flere end 22 olie- og gasfelter fra Teheran til South Pars, et industrikvarter uden for Irans hovedstad og videre til resten af landet. I et land, hvor uafhængige fagforeniger er ulovlige, er arbejderne sjældent forenet. Deres udfordring er, at de alle er ansat af private virksomheder, der udlejer arbejdskraften til olie- og gasvirksomhederne. Sådan bliver ansvaret for arbejdernes rettigheder uklart som støvet i luften, og ingen kan sikre dem bedre vilkår.

De er langt væk, men alligevel er vi forbundet med mændene, der strejker i støvet og heden i Iran. Danske FLSmidth har tidligere leveret teknologi til cementindustrien i Iran. Haldor Topsøe har leveret teknologien til udvinding af naturgas og er i dag kun tilstede i landet, fordi de yder humanitær hjælp til nødstedte børn i samarbejde med UNICEF. Irans olieindustri har forsøgt at omgå USA’s sanktioner mod handel med Iran, blandt andet ved at snyde olie om bord på Mærsk skibe. Både FLSmidth og Mærsk siger, at de er ude af Iran i dag. 

Selvom modstand forener de iranske arbejdere, lader det samme ikke til at være tilfældet i forhandlingerne mellem Iran og USA om en ny atomaftale, der skal lempe USA’s sanktioner. Fire runder “uformelle forhandlinger” i maj har ikke ført til resultater, og Iran kan fortsat ikke sælge olie – lovligt – til resten af verden, skriver S&P Global Platts. Men når iransk olie kommer på markedet igen, bliver slaget hårdt for naboerne Saudi Arabien, Irak og Oman. 

Tre af Irans flere tusinde arbejdere på flere end 22 olie- og gasfelter i hele landet, der strejker for højere løn og bedre indkvartering i de 20 dage, de arbejder i træk hver måned. Foto: IndustriAll.

Her kommer flere nyheder om virksomheder og menneskerettigheder:

  • I træindustrien kæmper ngo’er lige nu mod korruption, bestikkelse og forfalskede dokumenter. Illegal afskovning og salg af ulovligt træ løber årligt op i 152 milliarder dollars, men der kan være lys forude, blandt andet ved mere gennemsigtighed i varekæden for træ. Debatten findes i en ny podcast fra U4 Anti Corruption Center.
  • I Sibirien har den russiske regering den 29. juni ophævet et års undtagelsestilstand i byen Norilsk, efter et massivt udslip af diesel i maj 2020. Mere end 21.000 tons diesel lækkede ud i miljøet fra en tank på et kraftværk, der tilhører et datterselskab til den russiske gigant Norilsk Nickel (Nornickel), der ejes af Ruslands rigeste mand, Vladimir Potanin. Chefen for Ruslands fængselsvæsen siger til Radio Free Europe, at indsatte kan blive brugt til at hjælpe med oprydningen efter forureningen.
  • I Grækenland sendes syriske flygtninge stadig tilbage til Tyrkiet, når de ankommer til Grækenland. Det skriver The Guardian. I 2020 blev 6230 asylansøgere der ankom fra havsiden, skubbet væk fra Grækenlands kyster på trods af, at de er på flugt og har krav på beskyttelse.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Brancher:
Virksomheder:
Mere

To norske journalister fra nyhedsstationen NRK blev mandag den 22. novmeber anholdt af politiet i Qatar. To døgn efter er de igen blevet løsladt og på vej til Norge. Det skriver NRK. 

Journalisterne Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var rejst til Qatar for at interviewe Abdullah Ibhais, der er tidligere kommunikationsdirektør i Qatars VM-organisation. Han har tidligere kritiseret arbejdsforholdene under VM-byggerierne, der skal gøre landet klar til at afholde VM på næste år. Abdullah Ibhais blev selv anholdt af politiet, før de to journalister nåede at interview ham. Han sidder stadig varetægtsfængslet.

Læs Danwatchs dækning af VM i Qatar.

Lande:
Mere

Siden 2018 har politikerne i EU forhandlet den omfattende landbrugsreform, der tirsdag blev stemt igennem i EU-Parlamentet, skriver Reuters. Aftalen betyder blandt andet at 25 procent af de i alt 2900 milliarder kroner, som skal fordeles frem til 2027, skal gå til at beskytte miljøet og hindre klimaforandringer. Men miljø- og klimaaktivister kritiserer aftalen for ikke at være ambitiøst nok.

Enhedslisten stemte imod aftalen. Partiets medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, siger til mediet PolicyWatch: “Vi har altså ikke råd til halve løsninger og status quo i grøn forklædning. Det er desværre bare, hvad landbrugsreformen reelt er.”

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Hos de danske pensionskasser PFA, Velliv og Danica Pension kan man vælge en særligt bæredygtig pensionsopsparing, men pengene ender blandt andet i to amerikanske banker, der finansierer olieindustrien. Det skriver Finans

Siden Paris-aftalen blev indgået i 2015 har Bank of America og Citigroup investeret 238 og 198 milliarder dollars i fossile brændstoffer, og de øger fortsat deres investeringer.

“Det nedslående i denne kontekst er, at Citigroup og Bank of America endda øger deres finansiering af de virksomheder, der fortsat ekspanderer inden for fossil brændsel”, siger Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School til Finans.

Temaer:
Virksomheder: | |
Lande:
Mere

Siden militærkuppet i Sudan i oktober har der været voldsomme sammenstød mellem civile demonstranter og militæret. Søndag blev flere politiske fange løsladt herunder den afsatte premierminister Abdalla Hamdok. Det skriver The Guardian.

Samme dag underskrev Abdalla Hamdok og lederen for militærkuppet Gen Abdel Fattah al-Burhan en aftale, der blandt andet lover befolkningen et demokratisk valg i Sudan. Men kort tid efter de to parter havde underskrevet aftalen, blev demonstranter skudt ned med tåregas.

Siden kuppet i oktober er mindst 40 civile meldt dræbt under sammenstød med militæret.

Lande:
Mere

Facebook gør ikke nok for at stoppe hadske opslag, falske historier og opfordringer til vold mod minoriteter og demonstranter, skriver nyhedsmediet AP, der har fået indsigt i interne dokumenter fra det sociale medie.

FN undersøgte tilbage i 2018 daværende angreb på Rohingyaer i Myanmar og rettede kraftig kritik mod Facebook for at sprede had mod den muslimske minoritet. 

Ifølge Facebook selv har virksomheden gjort en stor indsats for at fjerne hadske opslag og falske historier om demonstranter i Myanmar. En rapport fra Myanmar Social Media Insights Project fra september viser, at der fortsat er hadske opslag rettet mod demonstranter, etniske minoriteter og journalister.  

Brancher: |
Lande:
Mere

I 2019 blev EU enige om rammeværket for en handelsaftale med Mercosur, en sydamerikansk handelsblok bestående af Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Aftalen bliver nu kritiseret for at tilgodese den europæiske import af forurenende kemikalier, især ethanol, og dermed ikke leve op til EU’s grønne ambitioner. Det skriver miljø-ngo’en Friends of the Earth Europe i en ny rapport.

Ifølge rapporten risikerer kemikalieproduktionen at føre til tab af biodiversitet og tvinge oprindelige folk fra deres hjem.

Mere

Det svenske olieselskab Lundin Energys tidligere samarbejde med Sudans regering fører nu til, at to af virksomhedens ledende medarbejdere er blevet sigtet for medvirken til krigsforbrydelser. Det skriver blandt andre Reuters onsdag eftermiddag.

Omkring årtusindeskiftet bad Lundin Energy angiveligt Sudans regering om at rydde et potentielt oliefelt i det, der i dag er den selvstændige stat Sydsudan, velvidende, at militæret ville gøre det med vold.

Sigtelsen tager udgangspunkt i en undersøgelse indledt af den svenske statsanklager i 2010.

Mere

Siden Etiopiens føderale hær for et år siden gik i krig med de regionale magthavere i Tigray-regionen, Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF), er næsten 200 tigrinske børn døde af sult. Det skriver AFP på baggrund af en undersøgelse foretaget på tværs af fjorten hospitaler i regionen.

Fødevaremangel har været et kendt problem i Tigray gennem hele konflikten. Den etiopiske regering er ligefrem blevet beskyldt for at bruge udsultning som et krigsvåben og forhindre nødhjælp i at nå frem til de berørte.

Med tiden har kampene i Tigray spredt sig til naboregionerne Afar og Amhara. Ifølge flere eksperter risikerer Etiopien et reelt statskollaps.

Mere

Sidste år lancerede Qatar en række reformer af deres arbejdsmarked, der i årevis har været kritiseret for at være på kant med menneskerettighederne. Men de er tilsyneladende ikke blevet implementeret endnu.

En ny rapport fra Amnesty International fastslår, at Qatars mange migrantarbejdere, der blandt andet knokler for at gøre landet klar til afholdelse af VM i fodbold næste år, stadig bliver udnyttet.

Som en del af reformprogrammet skulle migrantarbejderne nu have fået mulighed for at skifte jobs efter eget ønske, men Amnesty International fortæller, hvordan regimet heller ikke i dag tillader den frihed. Tilbageholdelse af løn forekommer også stadig.

Mere

Fredag blev Danny Fenster, den amerikanske redaktør for Frontier Myanmar, Danwatchs samarbejdsmedie i Myanmar, idømt 11 års fængsel af landets militærjunta. Men nu er han blevet løsladt og på vej hjem til USA via Qatar. Det skriver ngo’en Justice for Myanmar på Twitter.

Løsladelsen kommer efter, at den tidligere amerikanske topdiplomat Bill Richardson rejste til Myanmar på “privat humanitært besøg”.

Danny Fenster blev anholdt i maj og har siden været tilbageholdt under anklage for tilskyndelse til oprør og brud på Myanmars migrationslovgivning.

Mere

De seneste år er flere og flere danske fodboldklubber blevet opkøbt af udenlandske investorer. Og i flere tilfælde betyder det, at klubberne kan spores tilbage til kendte skattely som Monaco og Hong Kong. Det skriver Ekstra Bladet, der har undersøgt ejerforholdene i dansk elitefodbold.

En af klubberne er Fremad Amager. Officielt er selskabet SCP Waterfront med adresse i Monaco ejer, men hvem der til gengæld ejer SCP Waterfront er ikke til at finde ude af. Ifølge Fremad Amager er russiske Anton Zingarevich hovedaktionær i selskabet – det fremgår dog ikke af det danske erhvervsregister, skriver Ekstra Bladet.

Heller ikke FC Helsingør og Esbjerg fB har offentliggjort deres fulde ejerskab.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.