Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Modvind: Kenyanere bøder for Vestas vindmøllepark

Hvad der skulle have været en billig og bæredygtig el-forsyning til kenyanerne, er indtil videre kun en gigantisk udgift. Kenyas forbrugere risikerer nu at betale bøder på over 800 millioner kroner til vindmølleparkens ejere.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

Samtlige 365 vindmøller er rejst og klar til at levere strøm i den største vindmøllepark på det afrikanske kontinent, Lake Turkana Wind Power Project i Kenya.

Men strømmen når ikke ud til husstande eller virksomheder, og det skal selvsamme husstande og virksomheder betale for. Faktisk har de allerede betalt bøder på omtrent 330 millioner kroner til vindmølleparken – uden dog at modtage el.

De nye bøder kan løbe op i over 800 millioner kroner og skal betales gennem el-regningen. Det skyldes, at Kenyas myndigheder endnu ikke har forbundet vindmølleparken med el-nettet, som de er kontraktligt forpligtet til.

Det skriver det kenyanske medie Business Daily.

Danwatch dokumenterede i 2016 at internationale investorer, IFU og Eksport Kredit Fonden, i forbindelse med planlægning af Lake Turkana Wind Power Project, ikke har levet op til deres egne og internationale standarder for due diligence. Konsortiet har siden 2013 været i retten for anklager om illegal jordovertagelse.

Projekt er forsinket siden 2016

Hvis ikke de kenyanske myndigheder formår at koble vindmølleparken til el-nettet inden juni 2018, vil bøderne blive opkrævet. I regeringens budget for 2018 er der afsat 110,4 millioner euro til vindmølle-konsortiet, som svarer til 821 millioner kroner.

Ifølge Business Daily er det beløb højere end hvad Kenyas energiminister Charles Keter varslede tidligere på måneden. Charles Keter oplyste, at det 428 kilometer lange kabel, der skal forbinde vindmølleparken med det nationale el-net, er 70 procent færdiggjort, og at der kun mangler at blive opsat højspændingskabler.

Efter planen skulle en mindre mængde strøm komme ud til forbrugerne fra oktober 2016 og vindmølleparken skulle have kørt for fuld styrke fra juli 2017. Vindmølleparken med 365 Vestas møller skal have en kapacitet af 310 megawatts, hvilket er nok til at forsyne en million husstande med strøm.

Udviklingsminister forventer økonomisk afkast

Udover at den danske virksomhed Vestas ejer 12,8 procent af aktierne i konsortiet og har leveret samtlige turbiner, er danske skattekroner også investeret i projektet. IFU (Investeringsfonden for udviklingslande) har skudt 100 mio. i projektet og Eksport Kredit Fonden der har stillet en garanti på 1 mia. kr.

Danwatch har derfor spurgt Udenrigsministeriet:

Hvordan er det i overensstemmelse med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, at den danske stat via IFU er med til at finansiere et udviklingsprojekt, der lige nu koster de kenyanske borgere yderligere skattekroner?

“Lake Turkana projektet bryder på ingen måde med Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi. Der forventes store positive økonomiske, sociale og miljømæssige afkast af denne investering,” oplyser Udenrigsministeriet.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har lagt pres på Kenyas regering for at få projektet færdigt.

”Investeringerne i Lake Turkana er sket i forventning om et økonomisk afkast. De private investorer og IFU ser allerhelst, at de kenyanske forbrugere hurtigst muligt får leveret strøm, som de så betaler for”, siger Ulla Tørnæs.

“Valget står ikke mellem gratis strøm, og strøm man skal betale for. Som alle andre steder står valget mellem strøm man betaler for eller ingen strøm. Derfor har vi fra dansk side også presset på for at få færdiggjort den sidste del af arbejdet.”

Helt almindelig praksis

Ifølge Udenrigsministeriet er det helt almindelig praksis  i denne type investeringsprojekter, at man er indgået en aftale med Kenya om at landet skal aftage elektriciteten til en given pris.

“Store komplekse infrastrukturprojekter bliver ofte forsinkede – det gælder i hele verden. Det er vigtigt, at Kenya lever op til sin del af aftalen – også for ikke at afskrække fremtidige investorer i landet”, oplyser Udenrigsministeriet.

El-produktionen fra Lake Turkana er CO2-neutral og vil svare til cirka 17 procent af Kenyas nuværende kapacitet, oplyser Udenrigsministeriet.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.