Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Myanmar har fået sin egen Døde poeters klub

I Myanmar reciterer poeterne sine digte til myrdede kollegers begravelser. Efter militærkuppet er mere end tredive digtere fængslet af juntaen, og mindst fire er dræbt.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Emilie Ekeberg
Emilie Ekeberg
Journalist / Mobil: +45 53771104 / Signal: +47 45033479

They began to burn the poets
When the smoke of burned books could
No longer choke the lungs heavy with dissent.

Det digt læste den myanmarske digter Ko Khet Thi højt, da hans kollega Chan Thar Swe blev begravet. Chan var blevet skudt i hovedet, mens han protesterede mod den militærjunta, der tog magten i Myanmar den 1. februar i år.

Så blev Ko Khet Thi selv smidt i fængsel, og kort efter fik familien udleveret hans lig. 

En trejde digter, Ko Kyi Zaw, har nu mistet to af sine venner, men som den amerikanske avis New York Times kan fortælle, giver han ikke op. Trods tabet af de to venner har han tænkt sig at fortsætte kampen mod landets brutale militærjunta.

“Jeg er også bange for, at jeg vil blive arresteret og dræbt, men jeg vil fortsætte med at kæmpe”, siger Ko Kyi Zaw i en stor artikel, hvor chefen for New York Times Sydøstasien-kontor fortæller om, hvordan Myanmars digtere er blevet et mål for den brutale militærjunta, selv om ordene er deres eneste våben.

Digte mod overmagten

Siden den mere end 100 år lange britiske kolonisering af Myanmar, der startede i 1824, har poesien været brugt som et middel i kampen mod overmagten i Myanmar. Digtere stod i spidsen for uafhængighedsbevægelsen, og da Nationalligaen for Demokrati (NLD) i 2015 vandt det første frie valg i Myanmar efter militærstyret, stod mere end ti digtere på stemmesedlerne, skriver New York Times.

Og derfor frygter regimet den dag i dag poeterne mere end andre. Siden militærkuppet er mere end 30 digtere blevet fængslet, og ifølge Myanmars National Poet’s Union er mindst fire er blevet dræbt.

Endnu flere er døde efter pludselige overfald fra ukendte gerningsmænd, som digteren og træskæreren U Sein Win, som døde natten efter, at en ukendt person kastede en spand benzin over ham og strøg en tændstik.

Slagord til demonstranterne

Digterne i Myanmar har ligesom mange andre dele af landets befolkning sluttet sig til den demokratibevægelse, som har overrasket militærjuntaen med sin opslutning og sin vedholdenhed.

Flere af de slagord, som demonstranterne råber i gaderne, stammer også fra poeterne. Som dette, der blev skrevet af en nu afdød poet til ære for den demokratibevægelse, der har oplevet mere end 800 aktivister blive dræbt af militærjuntaen.

They shoot at heads
But they do not know
That revolution lives in the heart.

I det digt, som Ko Khet Thi læste højt ved sin kollegas begravelse, før han selv blev dræbt i fængslet, varsles det at poeternes kamp mod militærjuntaen vil fortsætte, trods fængslingerne og trods drabene.

They started to burn the poets
But ash makes for more fertile soil.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.