Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Når lønnen ikke er til at leve af

Med skyskrabere der kan nå himlen, golfbaner i alle variationer og kendt som de riges paradis er Dubai for mange symbolet på verdens rigdom og overflod. Men det kan være svært at tjene til dagen og vejen for de tusindvis af migrantarbejdere, der arbejder op til 72 timer om ugen for en løn, der knap dækker deres udgifter ved at være i landet.Af: Mia Ildor Jacobsgaard, Liv Lading Petersen, Jakob Rasmussen, Cecilia Garibaldi, Andreas Schmiegelow og Tue Lindqvist
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Det er dyrt at leve i Dubai. Det må mange migrantarbejdere sande, når de ankommer fra Bangladesh, Indien eller Pakistan. De fleste har sat sig i gæld for at betale flybillet og visum, og finanskrisen har også haft omkostninger for de tilflyttede arbejdere, der ikke kan finde nok arbejde. Og når de har fundet et arbejde, så er lønnen langt fra nok til at sende penge hjem.

Lange arbejdsdage

I Dubai er en normal arbejdsuge på 48 timer. Reelt er arbejdstiden mange steder dog mere og sniger sig gerne op på 72 timer ugentligt. Nogle arbejdere fortæller, hvordan de tjener omkring 900 kr. om måneden eller lidt under fem kroner i timen.

“Før vi kom, havde vi ingen idé om, hvordan livet ville være her. Vi blev fortalt, at vi skulle arbejde 8 timer om dagen. Men her er det nogengange 10-12 og endda 18 timer. For tiden arbejder vi 13 timer om dagen og det tager to timer at komme frem og tilbage fra arbejde,” fortæller 32-årige Ranjan fra Nepal.

Det er en historie, som Mu’Ayyad Mehyar fra Institut for Menneskerettigheder, der har beskæftiget sig med migrantarbejdernes problemer, har hørt før.

“Lønningerne i Dubai for migrantarbejdere er ekstremt lave. De arbejder 10-12 timer i døgnet for en løn der svarer til 1000-1500 kr. om måneden,” fortæller han.

Disse arbejdsforhold eksisterer ifølge Mu’Ayyad i de fleste arabiske lande, men i golfstaterne er de ekstreme.

Ingen mindsteløn

I Dubai er der ingen lov, som garanterer arbejdere en mindsteløn. Samtidig bliver lønningerne ikke reguleret for inflation, hvilket betyder, at priserne på mad stiger, uden at lønningerne følger med. På den måde bliver det dyrere og dyrere at være migrantarbejder i Dubai.

Mange af dem, der kommer til Dubai i håb om at tjene penge, er blevet lovet en høj løn hjemmefra. Men når de står i Dubai, er lønnen langt fra det, de havde regnet med, og det er ikke altid nemt at leve på en migrantarbejderløn.

“I Indien blev vi lovet af rekrutteringsbureauet, at vi ville tjene 15.000 rupees (knap 1800 kr.), men vi får kun 7.000-8.000 rupees (800-900 kr.),” siger Daulat fra Indien.

Han vil gerne tilbage til Indien, men først skal han betale gælden af.

Ifølge Human Rights Watch, der står bag flere undersøgelser af migranternes vilkår i Dubai, kan lønningerne ende med at være mere end 50 procent under hvad folk er blevet lovet, inden de tager afsted.

Høje leveomkostninger

Migrantarbejderne får som regel bolig til stillet til rådighed ved siden af deres løn af de virksomheder, som de arbejder for, når de kommer til Dubai. Mad og andre nødvendigheder skal dækkes af deres sparsomme løn.

Niaz fra Bangladesh fortæller, at han i gennemsnit bruger 300 AED (knap 450 kr.) på mad og telefonkort om måneden, hvilket svarer til næsten halvdelen af hans løn på 650 AED (cirka 960 kr.). Resten skal bruges til at dække andre andre af dagligdagens behov og sende penge hjem til familien i Bangladesh.

“I begyndelsen er de fleste fristede til at tage afsted. De har ingen muligheder for at få et arbejde i deres hjemlande, og de tror, at de kan tjene mange penge ved at tage til golfstaterne,” siger Mu’Ayyad Mehyar.

“Men de ender med hverken at kunne spare penge op, have mulighed for at være medlem af en fagforening eller råd til sociale aktiviter. De ender i en meget desperat situation,” slutter han.


Note: Niaz, Ranjan og Daulat er pseudonymer brugt af DanWatch for at undgå konsekvenser for kilderne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.