Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Når ord ikke er nok

I en branche, hvor der bygges på forskellige værdisæt, er ord ikke altid nok. Rambøll forsøgte flere gange at gøre to storentreprenører opmærksomme på, at deres ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Men man blev mødt med tavshed.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

I 2011 dokumenterede DanWatch, at Rambøll var  involveret i byggeprojekter, hvor ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Arbejderne var ikke ansat hos Rambøll, men af Rambølls samarbejdspartnere. Det tog man til efterretning hos Rambøll og vedtog en ny politik; “pligt til at handle”. Og det forsøger man så, – at handle. Men det er ikke let.

Når der bygges på forskellige værdisæt

Det var Arabtec Construction og Al Habtoor Leightons, der i 2011 havde ansat migrantarbejdere under forhold, der kan karakteriseres som tvangsarbejde:
“Konfiskering af pas – øger sandsynligheden for at migrantarbejdere befinder sig i tvangsarbejde, som de ikke kan flygte fra. Og tvangsarbejde er den værste form for arbejde, der findes,” sagde Caroline O’Reilly, chef for ILOs program mod tvangsarbejde, dengang til Danwatch.

De to storentreprenørere samarbejde med Rambøll på flere byggeprojekter i Dubai i 2011. I Dubai er det såkaldte sponsorsystem, som låser migrantarbejderen til én arbejdsgiver, vidt udbredt. Migrantarbejderne fik konfiskeret deres pas, blev indkvarteret under umenneskelige forhold og fik ikke den lovede løn. Da Rambøll blev opmærksom på hvordan de to storentreprenører behandlede deres ansatte tog daværende koncernchef, Flemming Bligaard Pedersen, kontakt til entreprenørerne, for at påpege problemet. Men han fik aldrig noget svar.

Når ord ikke er nok

Forklaringen på den udeblivende reaktion skyldes ifølge Rambøll, at man ikke har noget at true med. Når Rambøll fungerer som rådgiver på byggeprojekter er de ikke med til at bestemme hvem, der udføre byggeriet. Derfor har man ikke noget at true samarbejdspartnere med, forklarer nuværende koncernchef Jens-Peter Saul til Ingeniøren:

“Det er et dilemma, som vi ofte står i. Rådgiverne bliver valgt først, og derefter bliver de andre projektpartnere valgt. Det betyder, at vi ikke har nogen kontraktuel forbindelse til dem, og så kan vi ikke tvinge noget som helst igennem.”

Episoden får alligevel konsekvenser for hvem Rambøll i fremtiden samarbejder med.

Færre legekammerater og anderledes kontrakter

Fremadrettet har episoden den konsekvens, at man hos Rambøll ikke en anden gang vil samarbejde med de to storentreprenører – med mindre man kan sikre sig, at de har ændret adfærd. Samtidig forsøger man fra Rambølls side, at føre ind i kontrakterne, at Rambøll kan afbryde et samarbejde hvis man opdager, at der sker krænkelse af menneske- eller arbejdstagerrettigheder på de projekter man er involveret i.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.