Når ord ikke er nok

I en branche, hvor der bygges på forskellige værdisæt, er ord ikke altid nok. Rambøll forsøgte flere gange at gøre to storentreprenører opmærksomme på, at deres ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Men man blev mødt med tavshed.
Tanja Kjeldgaard


I 2011 dokumenterede DanWatch, at Rambøll var  involveret i byggeprojekter, hvor ansatte arbejdede under slavelignende forhold. Arbejderne var ikke ansat hos Rambøll, men af Rambølls samarbejdspartnere. Det tog man til efterretning hos Rambøll og vedtog en ny politik; “pligt til at handle”. Og det forsøger man så, – at handle. Men det er ikke let.

Når der bygges på forskellige værdisæt

Det var Arabtec Construction og Al Habtoor Leightons, der i 2011 havde ansat migrantarbejdere under forhold, der kan karakteriseres som tvangsarbejde:
“Konfiskering af pas – øger sandsynligheden for at migrantarbejdere befinder sig i tvangsarbejde, som de ikke kan flygte fra. Og tvangsarbejde er den værste form for arbejde, der findes,” sagde Caroline O’Reilly, chef for ILOs program mod tvangsarbejde, dengang til Danwatch.

De to storentreprenørere samarbejde med Rambøll på flere byggeprojekter i Dubai i 2011. I Dubai er det såkaldte sponsorsystem, som låser migrantarbejderen til én arbejdsgiver, vidt udbredt. Migrantarbejderne fik konfiskeret deres pas, blev indkvarteret under umenneskelige forhold og fik ikke den lovede løn. Da Rambøll blev opmærksom på hvordan de to storentreprenører behandlede deres ansatte tog daværende koncernchef, Flemming Bligaard Pedersen, kontakt til entreprenørerne, for at påpege problemet. Men han fik aldrig noget svar.

Når ord ikke er nok

Forklaringen på den udeblivende reaktion skyldes ifølge Rambøll, at man ikke har noget at true med. Når Rambøll fungerer som rådgiver på byggeprojekter er de ikke med til at bestemme hvem, der udføre byggeriet. Derfor har man ikke noget at true samarbejdspartnere med, forklarer nuværende koncernchef Jens-Peter Saul til Ingeniøren:

“Det er et dilemma, som vi ofte står i. Rådgiverne bliver valgt først, og derefter bliver de andre projektpartnere valgt. Det betyder, at vi ikke har nogen kontraktuel forbindelse til dem, og så kan vi ikke tvinge noget som helst igennem.”

Episoden får alligevel konsekvenser for hvem Rambøll i fremtiden samarbejder med.

Færre legekammerater og anderledes kontrakter

Fremadrettet har episoden den konsekvens, at man hos Rambøll ikke en anden gang vil samarbejde med de to storentreprenører – med mindre man kan sikre sig, at de har ændret adfærd. Samtidig forsøger man fra Rambølls side, at føre ind i kontrakterne, at Rambøll kan afbryde et samarbejde hvis man opdager, at der sker krænkelse af menneske- eller arbejdstagerrettigheder på de projekter man er involveret i.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load