18. september 2022

Ny Captain America Film kritiseres for at ville romantisere Israels overgreb på palæstinensere

Marvel har netop annonceret sin næste storfilm “Captain America: New World Order”, som skal udkomme i 2024. Men filmen indeholder en kontroversiel israelsk superhelt fra Mossad, der er med til at dehumanisere palæstinensere, lyder kritikken.


I weekenden lancerede den amerikanske filmgigant Marvel, som er ejet af Walt Disney, sin næste store satsning Captain America: New World Order. 

Filmen skal udkomme i år 2024 og er den fjerde i rækken af film om den amerikanske superhelt Captain America. 

Lanceringen af Marvel’s næste superheltefilm har dog allerede modtaget kritik af en række palæstinensiske stemmer for at dehumanisere palæstinensere og romantisere det israelske militærs voldsregime. 

Det kom nemlig frem under lanceringen, at Captain America skal assisteres af en israelsk Mossad-agent med superkræfter ved navn Sabra, som spilles af den israelske skuespillerinde Shira Haas. 

“Der er to problemer med Marvel’s nye karakter. Ét er at den overhovedet eksisterer. To er navnet på karakteren, som er forbundet til etnisk udrensning af palæstinensere“, siger Diana Buttu, en palæstinensisk-canadisk advokat og fortaler for den palæstinensiske sag, på en telefonforbindelse fra Ramallah. 

“Normaliserer forbrydelser”

Selvom “superhelten” Sabra ikke har været med i Marvel’s film før, er hun ikke en helt ny introduktion til den populære superhelteserie. 

Hun har tidligere været med i tegneserieudgaven af The Incredible Hulk i Marvel’s Comic Books i 1980’erne, hvor hun præsenteres som den israelske stats superheltinde i en hvid kappe med en blå Davidsstjerne. 

I tegneserierne mistænker Sabra blandt andet Hulk for at være “i ledtog med arabiske terrorister” og kulturmagasinet Polygon – som har gennemgået de gamle tegneserier, hvor Sabra optræder – beskriver karakteren som en “tydelig og langt-fra-diskret samling af patriotisk israelsk symbolisme”. 

“Min søn er otte år og elsker tegneserier med superhelte. Min far var ni år, da han blev fordrevet fra sin landsby”, siger Diana Buttu til Danwatch.  

“Han blev flygtning over nat. Hans landsby blev jævnet med jorden. Hvis min søn skal se op til Sabra, ser han op til en superhelt, der symboliserer og normaliserer de forbrydelser, der blev begået mod hans bedstefar. Det er meget foruroligende“.

Også jødiske stemmer har kritiseret Marvel’s valg af deres næste superheltinde. 

“Det bliver ikke mere ironisk end det her. Marvel’s nye “superhelt” Sabra er en israelsk apartheid-forsvarende Mossad agent, som hænger ud med Captain America”, skriver Ariel Gold, en amerikansk-jødisk menneskerettighedsaktivist, på Twitter.  

Et kontroversielt navn 

Navnet Sabra har også skabt furore. Sabra er den hebraiske oversættelse af en figenkaktus, men bruges i Israel som synonym for indfødte jøder i daværende Palæstina eller dagens Israel/Palæstina. 

Men for palæstinensere symboliserer kaktussen i dag mindet om deres gamle hjem, hvorfra de blev fordrevet. 

“I det gamle Palæstina blev kaktusplanter plantet som hæk mellem husene. Israelerne har stjålet jorden med kaktus og gjort frugten til et symbol på, at israelere er hårde udenpå og bløde indeni. Men for palæstinensere er kaktusplanterne blevet et symbol på, hvor deres oprindelige hjem lå, før de blev etnisk udrenset fra deres land”, siger Diana Buttu. 

Flere kritikere har påpeget, at Sabra også er navnet på en af de to flygtningelejre i Beirut, hvor op mod 3500 palæstinensere blev massakreret den 16.-18. september 1982 af israelsk-støttede kristne libanesiske militser, mens den israelske hær så til. 

Dog blev Sabra-karakteren i The Incredible Hulk skabt to år før, i 1980, så Marvel-figuren har ikke oprindeligt været tænkt som en reference til en massakre på palæstinensere. 

Alligevel er symbolikken i at introducere en superhelt ved navn Sabra ugen inden 40-års dagen for massakren i Sabra og Shatila, svær at overse, mener Diana Buttu.  

“Det er en påmindelse om, hvad Israel gjorde for 40 år siden. Det er enormt ufølsomt at bruge det navn til en karakter, når man tænker på, hvad Sabra symboliserer for palæstinensere i dag”, siger hun.

Drab på palæstinensere fortsætter

Og det er ikke kun på 40-året for massakren på palæstinensere i Sabra-lejren, der er et kontroversielt sammenfald med lanceringen af en israelsk “superhelt” i Marvel’s næste storfilm. 

Lanceringen sker på et tidspunkt, hvor israelske militære operationer på Vestbredden tager til i styrke og der næsten dagligt rapporteres om drab på palæstinensere samt skududvekslinger mellem israelske styrker og militante palæstinensiske grupperinger. 

Torsdag dræbte israelske styrker en 17-årig dreng i landsbyen Kufr Dan på Vestbredden og sårede tre andre. Onsdag blev to palæstinensere og én israelsk soldat dræbt under kampe nær byen Jenin på Vestbredden. 

Dagen efter gik israelske soldater i gang med at nedrive de palæstinensiske mænds familiers hjem, en kollektiv afstraffelse der er i strid med international lov.  

“Israelske soldater bryder ind i palæstinensiske byer, stopper palæstinensere ved checkpoints og ofte ender det i drab. Der har ikke været en eneste officiel undersøgelse af Israels handlinger og derfor fortsætter drabene med straffrihed”, siger Diana Buttu til Danwatch. 

Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium er 149 palæstinensere blevet dræbt af Israel siden starten af året. 

Den israelske avis Haaretz skriver onsdag, at 2022 allerede er det dødeligste år for palæstinensere på Vestbredden i syv år. 

Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right