Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik. Vi skal en tur til Sydsudan sammen med nogle af Europas største banker. 

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
2,3 millioner sydsudanesere lever som internt fordrevne. 168.000 af dem i Maban-lejren. Foto: Alex Mcbride/AFP/Ritzau Scanpix
16. november 2023

Blodrød olie: Nordea og andre storbanker beskyldes for at finansiere konflikten i Sydsudan

Når store virksomheder investerer deres penge i olieselskaber, bliver de typisk kritiseret for at bidrage til forureningen af planeten. 

Men olieinvesteringer er ikke kun problematiske, fordi olie udleder store mængder CO2. 

De kan også være problematiske, fordi olie mange steder er brændstof til væbnede konflikter. Blandt andet i Sydsudan, hvor både hæren og militante oprørsgrupper har begået alvorlige overgreb mod civilbefolkningen siden landets selvstændighed fra Sudan i 2011.  

Det viser en ny rapport fra den britiske organisation Global Witness, der undersøger menneskerettighedskrænkelser og korruption verden over.

I rapporten Fuel to the fire: EU banks and investors tied to violence in South Sudan beskriver de, hvordan en række europæiske storbanker som Nordea, Deutsche Bank og BNP Paribas har en aktie i volden i Sydsudan gennem investeringer i to olieselskaber – kinesiske Chinese National Petroluem Company (CNPC) og malaysiske Petronas. 

CNPC og Petronas udvinder begge olie i Sydsudan i samarbejde med det nationale olieselskab Nile Petroleum Corporation (Nilepet). Og dermed er de – og deres europæiske investorer – med til at finansiere tortur, voldtægter og drab i landet, skriver Global Witness.

Konkret foregår det på fire måder:

  1. CNPC og Petronas deler deres olieindtægter med staten, der bruger pengene til at finansiere deres militær
  2. Nilepet har historik for at dirigere penge videre til voldelige etniske militser samt Sydsudans berygtede efterretningsenhed National Security Services
  3. Samme National Security Services yder sikkerhed ved de sydsudanesiske oliefelter i samarbejde med det nationale politi. 
  4. Konfliktens parter har i flere år begået vold mod civile for at vinde kontrollen over netop Sydsudans oliefelter

Alligevel investerer banker og andre investorer fra i alt 11 EU-lande mere end 700 millioner euro i CNPC og Petronas. 

I et svar til Global Witness oplyser Nordea, at de er i færd med at frasælge deres investeringer i alle selskaber knyttet til CNCP. I forhold til Petronas henviser til, at olieselskabet har besluttet sig for at trække sig ud af Sydsudan. 
Imens fortsætter uhyrlighederne i Afrikas yngste nation. I september advarede FN mod, at landet har kurs mod en ny borgerkrig.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down