Nyhedsoverblik

Velkommen til denne uges nyhedsoverblik, hvor det skal handle om en historisk retssag i Sverige – en retssag, der kan danne præcedens for virksomheder, der opererer i konfliktlande i hele verden.

20230905 111717 L 1920x1280we

7. september 2023

Efter mere end tyve års anklager: Nu begynder spektakulær olie-retssag i Sverige

Har Alex Schneiter og Ian Lundin, henholdsvis tidligere direktør og tidligere bestyrelsesformand i det svenske oliefirma Lundin Oil, medvirket til krigsforbrydelser i Sudan? Det skal retten i Stockholm tage stilling til i en bemærkelsesværdig retssag, der blev indledt tirsdag i denne uge. 

Retssagen er på flere måder historisk. Det er kulminationen på mere end tyve års anklager mod Lundin Oils ledelse, og med en forventet afslutning i 2026 er sagen en af de mest omfattende i svensk retshistorie

Anklagerne mod Lundin Oil går helt tilbage til 1997, hvor selskabet udvidede sine aktiviteter i Sudan med en eksklusiv licens til at lede efter olie i den såkaldte Block 5A, et næsten 30.000 kvadratkilometer stort stykke land i det nuværende Sydsudan. 

På dette tidspunkt havde Sudan været nedsænket i en forfærdelig borgerkrig i fjorten år. Over hele landet kæmpede regeringstropper mod oprørsgrupper fra de sydlige provinser. Krigen sluttede først i 2005 og ledte til, at Sydsudan løsrev sig som en selvstændig stat seks år senere, i 2011. 

Ifølge anklagerne gjorde Lundin Oil sig meddelagtige i krigsforbrydelser, da regeringssoldater og allierede militser, anført af militærdiktatoren Omar al-Bashir, i 1999 indledte en militær offensiv for at tage kontrollen over Block 5A fra sydsudanesiske oprører. Kort forinden havde Lundin Oil fundet den første olie i området.

Landsbyer blev brændt ned, kvinder voldtaget og uskyldige familier dræbt i angreb fra både landjorden og luften. 

Den hollandske fredsorganisation PAX har tidligere estimeret, at 12.000 mennesker døde og 160.000 flygtede under kampene i Block 5A mellem 1999 og 2003. 

Hovedspørgsmålet ved retten i Stockholm er nu, om Alex Schneiter og Ian Lundin som topchefer for Lundin Oil kan drages til ansvar for krigsforbrydelserne begået af den sudanesiske hær. 

Begge risikerer fængsel op til livstid, ligesom anklageren kræver, at der beslaglægges 2,4 milliarder kroner fra selskabet, der i dag har skiftet navn til Orrön Energy. 

Både Alex Schneiter og Ian Lundin har gennem årene afvist samtlige anklager, og ved et pressemøde i forbindelse med retssagens begyndelse hævdede de endnu en gang deres uskyld. 

”Sudan har været plaget af interne konflikter i mange, mange år, men vi har aldrig haft noget med denne her konflikt at gøre”, sagde 62-årige Ian Lundin i en udtalelse til den fremmødte presse. 

Uanset om de to forhenværende chefer for Lundin Oil bliver kendt skyldige, vil retssagen givetvis få indflydelse ud over Sveriges grænser. 

Der er således kun ganske få eksempler på, at internationale virksomheder på denne måde bliver tiltalt for medvirken til krigsforbrydelser. Og måske retssagen mod Lundin Oil kan bringe andre lignende sager frem i lyset?

Det håb udtrykte Philip Clarke, tidligere direktør i Læger Uden Grænser og mangeårig kritiker af Lundin Oil, i hvert fald i 2021:

”Det vil være svært for dommere i andre lande at ignorere udfaldet af Lundin-sagen,” sagde Philip Clarke dengang til Globalnyt.

Det var alt for dette overblik.

Tusind tak, fordi du læste med. Husk, at du altid kan komme med feedback, ønsker til emner eller forslag til nyheder ved bare at besvare dette nyhedsbrev.

De bedste hilsner

Oscar Rothstein