I går, torsdag den 30. november, var Angolas præsident João Lourenço inviteret til Det Hvide Hus i Washington. Mødet med Joe Biden understregede, at angolanerne er en af USA’s (og Europas) vigtigste samarbejdspartnere i Afrika netop nu. Årsag? En jernbane.
I september underskrev USA og EU en officiel støtteerklæring til Lobito Corridor Project, en 1.344 kilometer lang jernbane, der skal forbinde det sydlige DR Congo og det nordvestlige Zambia med havnen i Lobito, Angola. Projektet forventes at koste omkring én milliard dollars og stå færdig inden for fem år.
Jernbanen er vigtig, fordi den adresserer to enorme udfordringer for Vesten: 1) adgangen til råstoffer, der er vitale for produktionen af grønne teknologier og 2) Kinas vidtforgrenede indflydelse i Afrika.
Det sydlige DR Congo og det nordvestlige Zambia, hvor Lobito-korridoren skal tage sin begyndelse, gemmer på flere af verdens største kobber- og koboltminer. Råstofferne er efterspurgt i hele verden, hvor de blandt andet bliver brugt i elbiler, men i dag har minevirksomhederne svært ved at få transporteret deres produkter fra det congolesisk-zambiske indland og ud til kysten og afskibning til USA og Europa. Ofte sidder lastbilchauffører fanget i over 50 kilometer lange køer.
Det skal Lobito-korridoren lave om på. Den skal simpelthen lette de logistiske udfordringer, der i dag sløver eksporten af (og hæver priserne på) kritiske råstoffer fra DR Congo og Zambia.
Men det er ikke det eneste: USA og Europas håb er, at Lobito-korridoren også vil svække Kinas magt i regionen. I stedet for at kobberet og kobolten bliver transporteret østover til havnen i Dar es Salaam, Tanzania, på den kinesisk-byggede Tazara-jernbane, vil Washington og Bruxelles dirigere råstofferne vestover til havnen i Lobito, hvorfra der vil være fri passage til vestlige markeder.
Derfor var João Lourenço inviteret i Det Hvide Hus. Og derfor er Lobito-korridoren meget mere end en simpel jernbane. Den er en materialisering af både stormagtsrivalisering og de grønne teknologiers besværlige varekæder.