Afrika-brevet

Kære læser

Statsminister Mette Frederiksen siger det. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen siger det. Og vores erhvervsliv siger det: Efter årtiers dalende politisk fokus kalder det afrikanske kontinent på fornyet opmærksomhed og finansiering. 

Det er i Afrika, at man finder mange af den grønne omstillings vigtigste råstoffer, og det er også her, at Vestens geopolitiske rivaler – Rusland, Kina, Iran med flere – lige nu gør store fremskridt. 

Derfor lancerer Danwatch nu et nyhedsbrev dedikeret til tidens vigtigste tendenser og begivenheder i Afrika.

Afrika-brevet, kalder vi det.  

Nyhedsbrevet er skrevet af mig, Oscar Rothstein. Jeg er journalist på Danwatch med Afrika som fast stofområde. Tidligere har jeg udgivet Afrika-brevet i mit eget navn. Men fremover vil nyhedsbrevet udkomme i en fornyet version hos Danwatch minimum én gang om måneden. 

Til gamle abonnenter: Jeg håber, I fortsat vil læse med. 

Og til nye: Stort velkommen

Mpreyok9rpd5kotm8tgkzktsfhaiwwx51ecblmzz

1. dec '23

Vesten på sporet af kobber og kobolt

I går, torsdag den 30. november, var Angolas præsident João Lourenço inviteret til Det Hvide Hus i Washington. Mødet med Joe Biden understregede, at angolanerne er en af USA’s (og Europas) vigtigste samarbejdspartnere i Afrika netop nu. Årsag? En jernbane. 

I september underskrev USA og EU en officiel støtteerklæring til Lobito Corridor Project, en 1.344 kilometer lang jernbane, der skal forbinde det sydlige DR Congo og det nordvestlige Zambia med havnen i Lobito, Angola. Projektet forventes at koste omkring én milliard dollars og stå færdig inden for fem år

Jernbanen er vigtig, fordi den adresserer to enorme udfordringer for Vesten: 1) adgangen til råstoffer, der er vitale for produktionen af grønne teknologier og 2) Kinas vidtforgrenede indflydelse i Afrika. 

Det sydlige DR Congo og det nordvestlige Zambia, hvor Lobito-korridoren skal tage sin begyndelse, gemmer på flere af verdens største kobber- og koboltminer. Råstofferne er efterspurgt i hele verden, hvor de blandt andet bliver brugt i elbiler, men i dag har minevirksomhederne svært ved at få transporteret deres produkter fra det congolesisk-zambiske indland og ud til kysten og afskibning til USA og Europa. Ofte sidder lastbilchauffører fanget i over 50 kilometer lange køer. 

Det skal Lobito-korridoren lave om på. Den skal simpelthen lette de logistiske udfordringer, der i dag sløver eksporten af (og hæver priserne på) kritiske råstoffer fra DR Congo og Zambia. 

Men det er ikke det eneste: USA og Europas håb er, at Lobito-korridoren også vil svække Kinas magt i regionen. I stedet for at kobberet og kobolten bliver transporteret østover til havnen i Dar es Salaam, Tanzania, på den kinesisk-byggede Tazara-jernbane, vil Washington og Bruxelles dirigere råstofferne vestover til havnen i Lobito, hvorfra der vil være fri passage til vestlige markeder. 

Derfor var João Lourenço inviteret i Det Hvide Hus. Og derfor er Lobito-korridoren meget mere end en simpel jernbane. Den er en materialisering af både stormagtsrivalisering og de grønne teknologiers besværlige varekæder. 

Hvad ellers?

Postkort

Hver måned runder jeg en kollega på kontinentet for at høre seneste nyt fra deres skrivebord.

Denne gang skal vi til Sierra Leone, hvor Thomas Dixon, journalist på avisen Salone Times i hovedstaden Freetown, beskriver, hvordan han oplevede de dramatiske morgentimer søndag den 26. november, da Wilberforce-kasernen og en række fængsler blev angrebet af uidentificerede væbnede oprører:

“Det var forfærdeligt. Det mindede mig om de mest grusomme dage under borgerkrigen (1991-2002, red.). Jeg bor i bydelen Tengbeh Town, ikke langt fra Wilberforce, og jeg kunne høre eksplosioner og skud. Det var uhyggeligt. Myndighederne indførte straks udgangsforbud, så det var svært for os at dække begivenhederne og finde ud af, hvad der egentlig foregik. Nogle af mine kolleger begav sig ud på gaden, men blev truet med pistoler af militæret ved Congo Cross og måtte vende om”

20 mennesker døde i angrebet på Wilberforce-kasernen, mens 2.000 fanger slap ud af fængslerne. Tirsdag forklarede informationsminister Chernoh Bah, at der havde været tale om et kupforsøg. Den politiske situation i Sierra Leone har været skrøbelig siden præsidentvalget i juni, hvor oppositionen beskyldte præsident Julius Maada Bio for at svindle sig til sejren.

Hold øje med...

Det var alt for dette overblik.

Tusind tak, fordi du læste med. Husk, at du altid kan komme med feedback, ønsker til emner eller forslag til nyheder ved bare at besvare dette nyhedsbrev.

De bedste hilsner

Oscar Rothstein