Nyhedsoverblik

Adskillige af Danmarks største og mest hæderkronede virksomheder har i årevis forsynet Ruslands militær og oligarker med danske produkter. I denne uge, hvor krigen i Ukraine går ind i sit andet år, kigger vi nærmere på, hvad de danske virksomheder egentlig har foretaget sig i Rusland.

Skriv dig op til vores nyhedsbreve her
Illustration: Ditte Lander Ahlgren
23. februar 2023

Et år er nu gået, og de dansk-russiske skeletter vælter fortsat ud af skabet

Det var nogle særdeles gode tal, den danske cement- og minegigant FLSmidth i går kunne præsentere for deres investorer ved offentliggørelsen af deres årsregnskab for 2022.

Med en vækst på 24 procent nåede omsætningen sidste år op på fornemme 21,8 milliarder kroner, hvoraf salg af produkter og rådgivning til mineindustrien stod for næsten tre fjerdedele.

I regnskabet gemte sig dog en detalje, som er værd at kigge nærmere på.

For mens FLSmidth tidligere har tjent milliarder på at forsyne russiske oligarkers fabrikker og miner med maskineri, besluttede virksomheden sidste år at forlade Rusland på grund af invasionen i Ukraine. Ved årets udgang havde koncernen således afskediget over 95 procent af deres russiske medarbejdere og suspenderet stående ordrer i Rusland og Belarus.

Alligevel oplyser FLSmidth i årsrapporten, at de alene i fjerde kvartal omsatte for 139 millioner kroner i Rusland og Belarus. Kigger man på hele 2022, endte omsætningen i de to lande – på trods af exit-planer og suspenderede kontrakter – på lige under en milliard kroner. 

Og selv om virksomheden samlet set tabte penge på den russiske forretning, fortæller tallene en større historie. En historie om, hvordan svært det kan være at navigere i et marked som det russiske i øjeblikket. Og en historie om, hvor mange penge, der er på spil.

FLSmidth er langtfra den eneste danske virksomhed, som har satset stort på Rusland i årene op til invasionen sidste februar. Faktisk har de fleste af Danmarks største erhvervssucceser investeret stort i Rusland – og scoret mindst lige så store summer retur. 

Det er naturligvis svært at kritisere, at danske virksomheder gerne har villet ind på det russiske marked, og der er hverken noget juridisk eller moralsk forkert i at ville sælge sine produkter i Rusland. 

Men der, hvor det kan blive betændt for virksomhederne, er når deres produkter – direkte eller indirekte – er endt hos det russiske militær.

Man kan nemt glemme, at Ruslands krig med Ukraine ikke startede med invasionen i 2022, men med erobringen af Krim-halvøen i 2014 og den snart ni år lange krig i de østukrainske regioner Donetsk og Luhansk.

Glemmer man det, er det også nemt at lukke øjnene for de menneskerettighedsbrud, de russiske styrker har stået bag i Ukraine og på Krim gennem snart et årti.

Med andre ord er der stor forskel på, om de danske produkter anvendes i private huse og legitime forretninger – eller om de sælges til oligarker og det russiske militær, som bruger dem i deres krigsskibe eller til at effektivisere produktionen på de fabrikker, der bygger Ruslands krigsmateriel.

Får du alle vores nyhedsbreve?

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifierchevron-down