Dansk industrigigant handler med lyssky russiske oligarker

En af landets største virksomheder, FLSmidth, har tjent milliarder af kroner på det russiske marked. Flere af kunderne tilhører Putins inderkreds, nogle af dem er også blevet sanktioneret. Mens andre virksomheder trækker sig ud af Rusland, har FLSmidth valgt at opfylde sine kontrakter.
En af landets største virksomheder, FLSmidth, har tjent milliarder af kroner på det russiske marked. Flere af kunderne tilhører Putins inderkreds, nogle af dem er også blevet sanktioneret. Mens andre virksomheder trækker sig ud af Rusland, har FLSmidth valgt at opfylde sine kontrakter.
Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker
Redaktør: Jonathan Tybjerg | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark

Torsdag den 24. februar i år dikterede den russiske præsident Vladimir Putin et brutalt angreb på Ukraine. Blot tre uger før – midt under den ulmendende konflikt – annoncerede den danske industrigigant FLSmidth, at de havde  leveret en stor mængde udstyr til Ruslands største papirfabrik Ilim Group.

Papirfabrikken har tre stenrige oligarker i ejerkredsen, og de har alle tætte forbindelser til Putin. Blandt andre milliardæren Zakhar Smushkin, der sidder med i Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs, hvis medlemmer ofte mødes med Putin og uofficielt går under navnet ‘Union of oligarchs’, sammenslutningen af oligarker.

Det afslører en kortlægning af FLSmidths aktiviteter, som Danwatch har foretaget. 

Og det er ikke den eneste kontrakt, FLSmidth har indgået i Rusland i tiden op til krigen i Ukraine. Den 8. oktober – 4,5 måneder før Ruslands invasion, indgår FLS en kontrakt med Polyus, der er et af verdens største guldmineselskaber, om levering af udstyr for 350 mio. kr. 

Pressemeddelelsen nævner intet om ejeren af Polyus, den 55-årige milliardær Suleyman Kerimov, der ejer 76 procent af aktierne gennem sin søn. Kerimov har siden 2018 været på USA’s sanktionsliste for sin rolle i den russiske regering, og i sidste uge blev Poluys også  sortlistet af Børsen i London, så det er ikke længere muligt at handle med selskabets aktier. 

Det har  tilsyneladende ikke fået FLSmidth til at stoppe handlen med Polyus. Industrigiganten har ikke svaret Danwatch på en række spørgsmål om aktiviteterne i Rusland inden deadline på denne artikel, men administrerende direktør Mikko Keto sagde i sidste uge til Børsen, at man ikke har tænkt sig at bryde nuværende kontrakter: 

“Vi drosler aktiviteterne ned i Rusland, men vi vil opfylde kontrakter, som vi har indgået, i det omfang det er muligt.” 

Etisk ansvar 

Selvom FLSmidth ikke umiddelbart overtræder nogle sanktioner, fordi de to firmaer ikke er på EU’s sanktionsliste, så har de, ifølge professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff, også et etisk og moralsk ansvar at leve op til.

“De her to aftaler er jo nærmest indført under konflikten, og når det ovenikøbet er med oligarker, der er på USA’s sanktionsliste, så er det meget svært at forsvare moralsk og etisk for FLSmidth, at man handler med personer, der er tæt på et regime, der fører en aggressiv angrebskrig.“

“Det er også problematisk i forhold til FN’s global compact standard (Som FLsmidth har tiltrådt, red) for virksomheder, hvor de forpligter sig til at overholde retningslinjer for menneskerettigheder og korruption”, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Han minder samtidig om, at EU også er på vej med et såkaldt due diligence-direktiv, der vil sætte nye krav til, hvordan store virksomheder forholder sig til deres forretnings påvirkning af menneskerettighederne. Det betyder, ifølge Rendtorff, at man ikke bare skal tolke på juraen “men også skal have den etiske dimension med og opføre sig ordentligt”, siger han. 

Der er mange penge på spil for FLSmidth, hvis de trækker sig fra det russiske marked, men ifølge Jacob Dahl Rendtorff, så vil de fleste aktionærer sandsynligvis foretrække det. 

“Det her er naturligvis en kompleks situation og et dilemma for virksomheder, der handler med Rusland, men hvis de ikke får mindsket deres aktiviteter hurtigt, så kan de ende med et omdømme, som nogle der støtter Putin.”

“Og det kan godt være, man mister nogle penge på den korte bane, men på den lange bane er det jo i aktionærernes interesse, at virksomheden har et godt omdømme og lever op til de etiske regler”, siger han. 

Putin baner vej

Faktisk var det Putin selv, der var med til at bane vejen for FLSmidths indtog på det russiske marked. Tilbage i 2011, den 26. april, var Putin på officielt besøg i Danmark, hvor han både nåede i audiens hos Dronning Margrethe og blev budt på fadøl af daværende Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen på Færgekroen i Tivoli.

Putin og hans delegation kom ikke tomhændet. Med sig havde de en række tilkendegivelser om kontrakter med russiske firmaer, og værdien var så stor, at FLSmidth samme dag sendte besked til Finanstilsynet:

“I forbindelse med den russiske premierministers statsbesøg i Danmark forventer FLSmidth at underskrive aftaler om fremtidigt samarbejde med to russiske kunder til en samlet værdi af over 2 mia. kr.”

Der skulle dog gå fire år før den ene af kontrakterne bliver en realitet. I en pressemeddelelse fra FLsmidth dateret 8. oktober 2015, skriver selskabet, at man har underskrevet en kontrakt med den russiske cement- og mineralproducent Pikalevo Soda om levering af udstyr. 

Kontrakten bliver underskrevet på en industrimesse i Ekaterinburg i Rusland i nærvær af den daværende russiske premierminister Medvedev og FLSmidths administrerende koncerndirektør Thomas Schulz – og FLSmidth tilføjer:

“Under et statsbesøg af den russiske premierminister Vladimir Putin i Danmark i april 2011 blev der underskrevet en aftale om fremtidigt samarbejde mellem de to parter i København (…)og dette har nu resulteret i den netop underskrevne kontrakt.

Siden Putins besøg er det blevet til en lang række andre kontrakter for FLSmidth i Rusland til en værdi af adskillige milliarder kroner. Du kan se en del af dem nederst i denne artikel. 

Men lad os først se nærmere på nogle af de oligarker, som FLSchmidt driver forretning med.

Papirkongerne

Zakhar Smushkin og brødrene Zingarevich

Spiller ishockey med Vladimir Putin

Papirkongerne

Zakhar Smushkin, Boris og Mikhail Zingarevich

SPILLER ISHOCKEY MED PUTIN

“Vi kan godt lide en udfordring. Så da Ilim Group Koryazhma papirmasse- og papirfabrik kontaktede os for at opgradere to elektrostatiske udskillere inde i en bygning, sagde vi ja – selvfølgelig!”

Sådan lød ordene fra FLSmidt på twitter den 3. februar i år, da den danske industrigigant gjorde lidt reklame for en ordre om levering af udstyr til den russiske papirgigant, der fra januar til juni 2021 havde en omsætning på 8,6 mia. kroner.

Dagen før havde USA besluttet at sende 3.000 soldater til en række østeuropæiske lande som et modsvar på, at Rusland havde opmarcheret omkring 100.000 tropper ved grænsen til Ukraine. Blot tre uger efter twitter-opslaget beslutter præsident Putin at invadere Ukraine.

Hvad FLSmidth ikke nævner noget om er, at 50 procent af Ilim Group er ejet af de tre stenrige oligarker Zakhar Smushkin og tvillingebrødrene Boris og Mikhail Zingarevich, der alle tre har tætte forbindelser til den russiske præsident. Den anden halvdel af firmaet ejes af International Paper efter et joint venture i 2007. SIden har der ikke været nogle udmeldinger om, at ejerandelen skulle have ændret sig.  

Hockey med Putin

Der findes adskillige billeder af Zakhar Smushkin sammen med Putin. Det skyldes blandt andet, at Smushkin er medlem af det magtfulde organ Russian Union of Industrialists and Entrepreneurs (RSPP) , hvor han er med i bestyrelsen og formand for kommissionen for skovbrug og træindustri. 

RSPP bliver ofte betegnet som  ‘Sammenslutningen af oligarker’, fordi så godt som samtlige rige og magtfulde oligarker er medlemmer

For 60-årig Zakhar Smushkin er medlemskabet også vigtigt for forretningen. Ruslands skove er offentligt ejet, og derfor er et godt forhold til regeringen i Kreml og Putin essentielt for sikre adgang til råmaterialer til Ilim Groups papirfabrikker.

Smushkin har også et andet godt kort på hånden – hans tætte forhold til Dimitrij Medvedev. I 1993 havde Ilim Group den senere russiske præsident og premierminister Dmitrij  Medvedev, der i mange år har kørt et tæt parløb med Vladimir Putin, ansat som juridisk direktør og medejer. Medvedev forlod Ilim Group i 1999, da han blev tilbudt job i Putin’s stab. Samme år solgte han sin aktiebeholdning på 20 procent af Ilim Group for et ukendt beløb.

Smushkins to forretningspartnere, Boris og Mikhail Zingarevich, der også sidder med i bestyrelsen af firmaet, er heller ikke ukendte for   Putin. Da præsidenten tilbage i oktober 2015 fejrede sin 63-års fødselsdag på ishockeybanen var de hockey-glade brødre blandt de særligt inviterede spillere, der bestod af oligarker og tidligere NHL-stjerner.

Kampen blev sendt live på russisk national-tv og Putins hold vandt naturligvis 15-10. 7 af målene bankede præsidenten selv ind.

Guldbaronen

Suleyman Kerimov

Med kufferten fuld af kontanter

Guldbaronen

Suleyman Kerimov

MED KUFFERTEN FULD AF KONTANTER

Kort tid efter, Vladimir Putin havde iværksat sin invasion af Ukraine om morgenen den 24. februar, sendte han bud efter Ruslands mest toneangivende forretningsfolk og oligarker.

Blandt de 37 hidkaldte jakkesæt i Kreml, der for rullende kameraer skulle briefes om krigen af Putin selv, sad Suleyman Kerimov. Han er 55 år gammel og ifølge Forbes god for lige så mange milliarder kroner. Pengene har han blandt andet tjent gennem sit ejerskab af Ruslands største guldfirma, Polyus.

Allerede i 2018 kom Suleyman Kerimov på USA’s sanktionsliste for sin rolle i den russiske regering, mens guldfirmaet Poluys siden 3. marts i år har været sortlistet på Londons børs.

Blot fire måneder inden mødet i Kreml indgik danske FLSmidth en kontrakt til en værdi af cirka 350 millioner kroner med Polyus, som Kerimov gennem sin søn ejer 76 procent af.

Kontrakten, der blev annonceret i oktober 2021, indebærer, at FLSmidth skal levere udstyr til udvidelsen af en af Polyus’ større guldminer og efterfølgende stå for servicering af udstyret ved selve minen. følge FLSmidth selv er arbejdet allerede begyndt og skal efter planen først afsluttes i 2023.

“Dette er den seneste i rækken af succesfulde samarbejder mellem FLSmidth og Polyus – og der er intet større kompliment end en tilbagevendende kunde”, lød det dengang fra FLSmidths direktør Mikko Keto.

Mens hverken EU eller Storbritannien i skrivende stund har rettet sanktioner mod Kerimov, har hans navn altså været at finde på de amerikanske sanktionslister i snart fire år. De amerikanske myndigheder sanktionerede i 2018 en række oligarker og individer, der blandt andet “drager nytte af Putins regime og spiller en central rolle i at udbrede Ruslands ondartede aktiviteter” over hele kloden.

Danwatch har forelagt oplysningerne om Kerimovs ejerskab af Poluys for FLSmidth, men virksomheden oplyser, at de ikke har mulighed for at besvare vores spørgsmål inden denne artikels deadline. Til Finans oplyser selskabet, at man følger de internationale sanktioner, men at man ikke har tænkt sig at rive de igangværende kontrakter i stykker.

“Vi stopper med at indgå nye kontrakter i Rusland. Vi skalerer ned på vores forretninger dér, men samtidig har vi juridiske forpligtelser til at levere på allerede indgåede kontrakter, så det vil vi fortsætte med at gøre”, siger direktør Mikko Keto til Finans.

Rejste med op mod 150 millioner kroner i kufferten

Det siges, at Suleyman Kerimov har et ansigt som en intellektuel, en krop som en bryder og et ry som både en charmerende samtalepartner og en benhård forhandler. Han er en af de mere private af Ruslands milliardærer og har ikke givet interviews i flere årtier. 

Kerimov er senator i det russiske føderationsråd, hvor han siden 2016 har repræsenteret den russiske republik Dagestan. Føderationsrådet kan sammenlignes med det amerikanske Senat. 

Men sideløbende har han ifølge de amerikanske myndigheder været involveret i at snyde den franske stat for næsten 3 milliarder kroner i skatter i forbindelse med suspekte køb af en række luksusvillaer i Sydfrankrig.

“Han har angiveligt bragt hundredvis af millioner af euro ind i Frankrig – med så meget som 20 millioner euro ad gangen i kufferter, foruden mere almindelige pengeoverførsler – uden at indberette pengene til de franske skattemyndigheder. Kerimov hvidvasker angiveligt pengene gennem køb af villaer”, skriver de amerikanske myndigheder.

I 2017 blev han anholdt i den sydfranske by Nice og sigtet for skattesvindel og hvidvask af store beløb efter at have købt fem luksusvillaer gennem et udenlandsk skuffeselskab.

Arrestationen vakte vrede helt oppe i de øverste lag af Kreml. Vladimir Putins talsmand, Dmitry Peskov, understregede ifølge Reuters til et pressemøde, at den russiske regering ville gøre “alt, der står i vores magt, for at beskytte hans (Kerimov, red.) retmæssige interesser”.

Sigtelserne blev i første omgang droppet af de franske myndigheder, men sagen blev genåbnet i 2019, hvor Kerimov blev tilbageholdt i Nice og senere løsladt mod en massiv kaution på 20 millioner euro, svarende til cirka 150 millioner kroner.

Sagen er endnu ikke afgjort af de franske myndigheder.

Overførte milliarder til Putins personlige formueforvalter

I 2016 kunne Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) gennem de lækkede Paradise Papers afsløre, hvordan Suleyman Kerimov havde overført i omegnen af 1,7 milliarder kroner til en russisk cellist, der angiveligt håndterer Vladimir Putins personlige formue. Cellisten overtog retten til de mange penge mod en betaling til Kerimovs skuffeselskab på kun 2 amerikanske dollars.

Året efter, i marts 2017 underskrev præsident Putin et dekret, der tildelte Suleyman Kerimov den russiske stats “Tjeneste for Fædrelandet”-orden af anden grad. Ordenen blev ifølge Reuters givet for Kerimovs bidrag til russisk politik.

Foruden sin karriere i russisk politik og erhvervsliv er Suleyman Kerimov også kendt for at bruge mange penge på at leve et luksusliv med store superyachts, hurtige biler og ekstravagante fester. 

Blandt andet har han ifølge forskellige kilder ved flere lejligheder hyret verdensstjerner som Christina Aguilera, Shakira og Amy Winehouse til at optræde ved hans fester. I 2006 blev han desuden slemt forbrændt, da han mistede kontrollen over sin Ferrari Enzo og kørte galt i den sydfranske by Nice.

Her er nogle af FLSmidths andre millionkontrakter i Rusland

Rettelse: I en tidligere udgave af denne artikel stod der på listen over andre kontrakter, at FLSmidth i 2021 havde leveret udstyr til en aluminiumoxid-mine. Det var en fejl, og der var tale om en cementfabrik.
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross