Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Nyt undervisningsmateriale fra Danwatch: Moderne slaveri i din kaffekop

Danwatch udgiver nyt, gratis undervisningsmateriale til folkeskolens 8.-9. klasser i samfundsfag. ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ har fokus på den globale kaffeindustri, og skal være med til at gøre fremtidens forbrugere mere kritiske og bæredygtige.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Hvem har plukket de kaffebønner, vores kaffe er lavet af?Det giver Danwatch’s nye undervisningsmateriale ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ svar på.Kaffeindustrien er nemlig omdrejningspunktet for det nye undervisningsmateriale, som netop er blevet gjort frit tilgængeligt for landets folkeskolelærere til 8. og 9. klasse.

Med materialet ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ sætter Danwatch igen menneskerettigheder og globalt forbrug på skoleskemaet. Selvom de færreste elever i 8.-9. klasse i Danmark er storforbrugere af kaffe, er kaffe en vare, som de fleste børn kender hjemmefra. Danmark er nemlig den 4. mest kaffedrikkende nation i verden.

Materialet sætter fokus på kaffeindustriens store problemer med slavelignende arbejdsforhold og børnearbejde, som Danwatch tidligere har afdækket.

Louise Voller, chefredaktør på Danwatch, fortæller om baggrunden for udgivelsen af undervisningsmaterialet, at den undersøgende journalistik oplyser offentligheden om, hvad der foregår i de ofte fattige lande, hvor langt størstedelen af vores varer bliver produceret:

“Derfor er det vigtigt at oplyse den næste generation om, hvordan deres telefoner, tøj og mad bliver produceret, så de kan blive mere kritiske og bæredygtige forbrugere”, siger hun.

Materialet er udgivet i samarbejde med EMU

Undervisningsforløbet fra Danwatch ‘Moderne slaveri i din kaffekop’ bliver udgivet på Danwatchs undervisningsside og på Undervisningsministeriets undervisningsportal EMU. EMUs samfundsfagsredaktør Steen Juhl Møller har været læringskonsulent for Danwatch og kvalitetssikret materialet, der er baseret på læringsmålstyret undervisning og de forenklede fælles mål.

Steen Juhl Møller mener, at Danwatchs nye materiale understøtter målene omkring bæredygtighed i samfundsfag godt. Han udtaler:

“For eleverne bliver et abstrakt begreb som “globalisering” gjort konkret og praksisnært, når de undervejs i forløbet både skal undersøge varekæden for kaffe, familiens holdninger og indkøbsvaner. Gennem de tre temaer, globale forbrugere og varekæder, moderne tvangsarbejde og slaveri og bæredygtigt forbrug skal eleverne forholde sig til globale problemstillinger og formulere deres egen holdning gennem klassediskussioner og forskellige aktiviteter og opgaver”.

Undervisningsmaterialet er opdelt i en lærervejledning og et elevmateriale. Lærervejledningen indeholder en detaljeret undervisningsplan til lærerne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.