Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ofre i Elfenbenskysten lider stadig 10 år efter giftdumpning

I denne uge er det 10 år siden, at skibet Probo Koala dumpede 500 tons med giftigt affald i Abidjan, Elfenbenskysten. Indbyggerne påvirkes stadig af giften. Chancen for et opgør, der kan fjerne giften og sikre retfærdighed for ofre og pårørende er spinkel, men tilstede, mener advokat.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Giftige kemikalier, der tilhørte virksomheden, Trafigura, blev spredt 18 forskellige steder i byen, Abidjan, og ifølge officielle estimater døde 15 mennesker, 69 blev indlagt på hospitalet og flere end 108.000 ofre har i dag modtaget behandling efter den såkaldte Probo Koala ulykke.

Det skriver FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al Hussein på researchcentret Business and Human Rights Resource Center.

I dag, knap 10 år efter, opfordrer FN-eksperter kraftigt regeringen i Elfenbenskysten, de ansvarlige stater og det internationale samfund til at adressere de menneskeretlige konsekvenser af giftudslippet, skriver Højkommissæren og kalder dermed på omgående handling.

“Vi beder indtrængende myndighederne i Elfenbenskysten og det internationale samfund om at tage de nødvendige skridt for at sikre, at der gøres tilstrækkeligt for at sikre helbred og retten til et sundt miljø for alle ofre og deres familier, inklusiv fri adgang til medicin for langvarige følgevirkninger samt præventive foranstaltninger i forhold til miljøet”, skriver Zeid Ra’ad Al Hussein.

Gift i luften 10 år efter

Indbyggerne i Abidjan mærker stadig lugten fra kemikalierne, når det regner kraftigt, og de oplever hovedpine, udslæt og problemer med vejrtrækning, som de hævder er følger af giftudslippet.

Mange ofre har ikke modtaget tilstrækkelig kompensation, og det har derfor ikke været muligt for dem at fortsætte med medicinsk behandling efter oktober 2006, hvor den gratis behandling udløb, skriver højkommissæren.

Elfenbenskystens regering indgik i februar 2007 et 160 millioner dollar forlig med Trafigura. Ifølge forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger, der har international erfaring med straffe- og menneskerettighedssager fra FN og EU, betyder det, at ofrene reelt har afskåret sig selv for andre muligheder for at føre sag mod virksomheden og opnå kompensation.

“Det fremstår som en fuldstændig ukoordineret proces, hvor ofrene med deres regering i ryggen ikke har haft muligheder for at gøre andet end at indgå forlig, og dermed kan de ikke rejse sagen igen for domstolene i Elfenbenskysten”.

Chance for succes

Dermed er ofrene i et juridisk ingenmandsland, også fordi de ifølge Basel Konventionen ikke har en direkte klage-adgang, forklarer Poul Hauch Fenger.

“Ofrene for Probo Koala-ulykkens bedste mulighed vil være at lobby for et total-forbud i Basel Konventionen, som helt vil forbyde eksport af farligt affald til udviklingslandene. Flere taler også om, at det bør være en menneskeret at være beskyttet imod dumpning af farligt affald. Hvis de initiativer bærer frugt, vil det være enklere at beskytte og promovere rettighedshaverne, således at sager som denne kan tages til internationale domstole, hvor retssikkerheden er større end de kan være ved nationale domstole i mange udviklingslande, siger han og vurderer deres chance for succes som “sandsynlig”.

“Eftersom FN har taget den op, så kan eksempelvis FNs Særlige Repræsentant på erhvervs- og menneskerettighedsområdet lægge diplomatisk pres for at sikre bedre beskyttelse af borgere i udviklingslande”, siger Poul Hauch Fenger.

Ifølge Højkommissæren bør Trafigura, virksomheden bag Probo Koala ulykken, støtte processen ved at offentliggøre alle informationer vedrørende indhold og virkninger af kemikalierne, der blev dumpet, samt de mulige sundhedsmæssige og miljømæssige konsekvenser.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.