Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Palæstinensiske arbejdere udnyttes i bosættelser

Tusinder af palæstinensiske voksne og børn arbejder som daglejere i bosættelser, der tidligere var palæstinensisk jord.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Det oftest palæstinensiske dagsarbejdere, der arbejder i bosætterplantagerne i Jordandalen. Det fortæller Wael Natheef, som er generalsekretær i den afdeling Palestine General Federation Of Trade Unions, der omfatter Jordandalen:

“I de bosættelser, der har landbrugsproduktion arbejder palæstinensere i dadeltræerne og drivhuse,” fortæller han.

Arbejderne har ingen dokumenter og bliver lønnet kontant, så de har ifølge Wael Natheef intet bevis på, at de arbejder der.

De manglende papirer gør, at arbejderne ingen rettigheder har, og ofte er lønnet under halvdelen af den israelske mindsteløn. Det sker selvom den israelske højesteret har afgjort, at israelsk arbejdslov også gælder for bosættelserne.

For en 8-10 timers arbejdsdag får arbejderne 50 til 60 shekel i løn, siger Wael Natheef. Det svarer til en dagsløn på 79 til 95 danske kroner.

Den israelske fagforening Kav LaOved vurderer, at der er ansat 10,000 palæstinensere uden papirer  i Jordandalen.

Også palæstinensiske børn arbejder i plantagerne i bosættelserne. Wael Natheef fortæller, at omkring 5 procent af den palæstinensiske arbejdsstyrke i bosættelserne i Jordandalen er under 16 år. Og den israelske fagforening Kav LaOved melder om palæstinensiske børnearbejdere i ned til 12 års alderen.

Ingen beskyttelse mod kemikalier

I plantagerne bliver der sprøjtet med kemikalier, og Wael Natheef fortæller om tilfælde af sygdomme som følge af manglende beskyttelse.

“Også i de bosættelser DanWatch har sporet krydderurter, dadler og frugt fra, arbejder palæstinensere i dadelplantagerne og drivhusene,” siger Wael Natheef og tilføjer:

“De sprøjter med kemikalier uden nogen form for beskyttelse, der kan sikre deres helbred. Og vi har mange tilfælde af, at arbejderne efter mange år i plantagerne bliver syge og får astma, vejtrækningsproblemer og cancer.”

Også International Labour Organization har kommenteret på, hvad de kalder “serious protection gaps” i forholdene for palæstinensiske arbejdere i bosættelser. Det fremgår af rapporten The situation of workers of the occupied Arab territories fra 2009.

“De sidste to år har vi fulgt palæstinensiske kvinder, der har arbejdet i bosættelser, som har fået en sygdom her,” siger Wael Natheef og peger på sit nedre øjenlåg.

“De samler cherrytomater og auberginer med hænderne, uden handsker. Gennem sæsonen får grøntsagerne mange kemikalier, og hvis kvinderne klør sig i øjnene, efter de har plukket dem, får de øjensygdomme. Der er desværre mange eksempler på dette,” siger Wael Natheef.

Manglende sygesikring

Fordi de palæstinensiske arbejder ikke har papirer, har de heller ikke adgang til den sygesikring, som den israelske lovgivning ellers sikrer arbejdere i bosættelser.

“Hvis en arbejder er ude for en ulykke, på grund af et sprøjtemiddel, eller hvis de kommer til skade med en traktor eller falder ned fra dadeltræerne, smider den israelske arbejdsgiver arbejderen ind i palæstinensisk område,” siger Wael Natheef.

Et eksempel på en palæstinensisk arbejder, som ikke fik hjælp, er Bashir Darawsha. Ifølge den israelske fagforening Kav LaOved faldt han otte meter ned fra et dadeltræ i en bosætter-plantage i Jordandalen. Han brækkede benet, men blev nægtet behandling i det israelske sundhedssystem og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.

Ifølge Wael Natheef sker det fordi den israelske ret i 2005 afgjorde, at enhver, der arbejder i en bosættelse har ret til behandling og sygesikring i det israelske system.

“Arbejdsgiveren skal i tilfælde af ulykker ringe efter en israelske ambulance og tage den skadede til et israelsk sygehus. Men arbejdsgiveren hjælper ikke de palæstinensiske arbejdere, der er kommet til skade. Det kan de gøre, fordi arbejderne ikke har nogen papirer,” siger Wael Natheef.

“En arbejder, der kommer til skade i bosættelser, mister alt,” understreger han.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.