Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Partier i rød blok vil lovgive om virksomhedsansvar

Tirsdag behandlede Folketinget et forslag der, hvis det vedtages, vil betyde en markant ændring af virksomheders ansvar for deres produktion over hele verden.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

“Der er behov for, at virksomheder tager et større ansvar for deres produktion i verden” lød det fra Eva Flyvholm (EL). Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) svarede, at den slags tiltag vil koste danske virksomheder dyrt.

Debatten bølgede i Folketingssalen, da tre partier den 19. marts foreslog en lov, der skal sikre, at danske virksomheder lever op til FN’s Guiding Principles for forretningsførelse og menneskerettigheder (UNGP). Også kendt som en lov om nødvendig omhu.

Bag forslaget stod Rasmus Nordqvist fra Alternativet, Eva Flyvholm fra Enhedslisten og Lisbeth Bech Poulsen fra SF, der blandt andet tog udgangspunkt i tidligere Danwatchundersøgelser på området, som Dansk mode og giftige garverier samt Trusler og ydmygelser bag vores børnetøj.

Rettidig omhu

  • At en virksomhed udøver rettidig omhu, vil sige, at den sørger for, at alle led i produktionen overholder FN’s menneskerettigheder og tilsvarende internationale konventioner.
  • Det betyder også, at en virksomhed potentielt kan blive ansvarlig for forholdene hos en underleverandør.
Kilde: OECD

Rettidig omhu

  • At en virksomhed udøver rettidig omhu, vil sige, at den sørger for, at alle led i produktionen overholder FN’s menneskerettigheder og tilsvarende internationale konventioner.
  • Det betyder også, at en virksomhed potentielt kan blive ansvarlig for forholdene hos en underleverandør.
Kilde: OECD

Regeringen vil ikke støtte forslag

Forslaget går ud på, at virksomheder i særligt risikable sektorer, som tekstilbranchen, shipping og minedrift, skal kunne straffes, hvis deres produktion ikke lever op til de internationale menneskerettighedskonventioner.

Debatten blev indledt af en tydeligt skeptisk Erhvervsminister Rasmus Jarlov, der meddelte, at Regeringen ikke kunne støtte forslaget.

“Det står ikke klart for mig, hvad dette forslag vil betyde for virksomhederne i praksis”, sagde han.

Spørger man de tre forslagsstillere, er der et stort behov for at lovgive på området:

“Vi ser desværre, at frivillighed ikke er nok. Derfor skal der lovgivning til, hvilket er efterlyst af NGO’er, virksomheder og fagbevægelsen”, siger Rasmus Nordqvist fra Alternativet til Danwatch.

Erhvervsministeren maner til besindighed, og påpeger, at reglerne i årsregnskabsloven allerede indeholder krav om, at virksomheder skal forholde sig til deres samfundsansvar.

Årsregnskabsloven

Årsregnskabsloven betyder, at virksomheder med over 250 ansatte, skal redegøre for, hvordan de tager hensyn til bl.a. menneskerettigheder, sociale forhold og miljø- og klimaforhold i deres aktiviteter.
Kilde: Danskelove.dk

Årsregnskabsloven

Årsregnskabsloven betyder, at virksomheder med over 250 ansatte, skal redegøre for, hvordan de tager hensyn til bl.a. menneskerettigheder, sociale forhold og miljø- og klimaforhold i deres aktiviteter.
Kilde: Danskelove.dk

Men det er ifølge de tre forslagsstillere ikke nok. Rasmus Nordqvist fra Alternativet mener, at problemet i dag er, at virksomheder selv må vælge, hvilke oplysninger de vil fremhæve i deres beretning.

Rød skepsis – blå afvisning

Den politiske opbakning til forslaget var svær at få øje på hos partierne i blå blok. Hverken Liberal Alliance, Dansk Folkeparti eller Venstre anerkendte behovet for lovgivning på området.

“Danske virksomheder tager allerede hensyn til miljø og arbejdstagerrettigheder. Det har de et incitament til, fordi den slags corporate social responsibility er god branding”, udtalte Hans Christian Skibby fra Dansk Folkeparti fra talerstolen under gårsdagens debat.

Martin Lidegaard fra Radikale Venstre var den mest imødekommende og kaldte forslaget “spændende og nødvendigt”. Radikale venstre ville dog ikke støtte forslaget, da Lidegaard ønskede at få mere viden om, hvilke omkostninger det ville pålægge danske virksomheder.

Morten Bødskov fra Socialdemokratiet var villig til at se nærmere på området, men slog fast, at det er vigtigt at tage virksomhederne med på råd.

Stigende europæisk opmærksomhed på virksomheders ansvar

Hvis forslaget ender med at blive til virkelighed, vil Danmark ikke være de første i Europa med den slags lovgivning.

Storbritannien vedtog allerede i 2015 “Modern Slavery Act”. Den handler om at virksomheder aktivt skal forholde sig til, hvordan de bekæmper slavearbejde i deres varekæder.

Frankrig vedtog i 2017 den klart strengeste lovgivning på området, der gjorde store virksomheder ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser i deres varekæder. Loven adskiller sig fra den britiske ved, at private også kan lægge sag an mod virksomheder. Bøderne for overtrædelser er helt op til 30 millioner euro.

I Schweiz og Holland er der også indført lignende lovgivning.

Det tyske udviklingsministerium fremlagde i starten af året et forslag om at gøre virksomheder ansvarlige for alle led i deres varekæde.

Det danske forslag vil nu blive behandlet i Erhvervs-, vækst- og eksportudvalget.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.