En Danwatch-undersøgelse

Dansk mode og giftige garverier

4. marts 2019
Foto: Uffe Weng

Redaktør: Louise Voller

Støttet af Danidas Oplysningsbevilling
danida
Hele historien på under et minut
  • Indiske arbejdere, der laver læder til danske tøjmærkers fabrikker i Indien, arbejder med giftige kemikalier og under farlige forhold.
  • Noa Noa har midlertidigt indstillet sine ordre fra Indien efter Danwatchs afsløringer, mens H&M siger, de ikke laver tilsyn med garverier. H&M kan ikke udelukke, at læder fra garverierne ikke ender i deres produkter.
  • Flere danske brands siger, at læder fra garverierne ikke ender i deres produkter, men kan ikke udelukke, at læderet produceres på deres leverandørfabrikker.
  • Danwatch kan dokumentere inde fra garverier, hvor rå skind bliver lavet om til færdigt læder, at arbejderne betjener farligt maskineri og arbejder med sundhedsskadelige kemikalier, herunder krom, syrer, baser og dampe herfra. Arbejderne garver læder i beskidte, støvede omgivelser uden påkrævet sikkerhedsudstyr, som eksempelvis maske og handsker.
  • Danwatch har interviewet arbejdere på flere garverier i byen Vaniyambadi, som siger, at de bliver syge af at arbejde i støv og kemikaliedampe. Lokale læger bekræfter til Danwatch, at de ser mange garveriarbejdere med ens symptomer.
  • Eksperter i arbejdsmiljø kalder forholdene på garverierne “horrible” og i strid med internationale konventioner.
  • Ifølge eksperter i CSR og virksomhedsetik har danske og internationale brands et ansvar for garveriarbejdernes arbejdsvilkår.

Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Sådan produceres læder

Mennesker har brugt dyreskind til at lave læder i årtusinder, men hvordan bliver et råt skind med hud og hår egentlig forvandlet til det velduftende…

En industris fald: Læder fra Bangladesh

Indien er ikke det eneste asiatiske land, der døjer med en berygtet læderindustri. I nabolandet Bangladesh har læderindustrien i hovedstaden i årtier været plaget af…
All articles loaded
No more articles to load

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2784 8139