Vi deler ansvaret
Sidste års mange skovbrande resulterede i et internationalt pres på Brasilien og præsident Bolsonaro. Forud for G7-mødet, hvor verdens største industrinationer vender verdenssituationen, indkaldte Frankrigs præsident Emmanuel Macron til forhandlinger om den internationale krise, som han mente, den brændende Amazonas var.
Jais Bolsonaro svarede igen ved at beskylde Macron for at have en “koloniseringsmentalitet” og bad grundlæggende præsidenten om at blande sig udenom.
I disse måneder forhandler EU og det sydamerikanske land om en stor handelsaftale kaldet Mercosur, og Amazonas har en central rolle i forhandlingerne. Men indtil videre har forhandlinger ikke kunne sætte en stopper for den brændende regnskov, og det kan virke som om, at Bolsonaro er uden for politisk rækkevidde.
Mens det meste af Europa peger fingre af Bolsonaro, så kan vi dog ikke frasige os ansvaret.
Rydningen af Amazonas er nemlig tæt forbundet til verdens største eksportører af oksekød og soja, som vi poster penge i gennem vores forbrug og vores investeringer. Derfor deler vi, ifølge eksperter, ansvaret for, at verdens vigtigste skov står i flammer.
En ny gennemgang af investeringer, vi har lavet her på Danwatch, viser blandt andet, at danske banker og pensionskasser har millioner af kroner i de selskaber, der er tættest forbundet til rydningen af Amazonas. Og Danwatch har tidligere beskrevet, hvordan oksekød i danske kølediske og sojafoder til danske svin kommer fra steder i Brasilien, hvor der illegalt er ryddet regnskov.
“Den måde, vi producerer varer og handler med dem, er nødt til at ændre sig,” siger Erasmus zu Ermgassen.
Han er ph.d. ved det belgiske Universitet UC Louvain og undersøger, hvordan varer som oksekød og soja påvirker Amazonas.
“Vi har forstået de grænser vores planet har, og den indvirkning der er gemt i de her forsyningskæder. Det er ikke længere godt nok bare at købe de varer, der risikerer at komme fra ryddet land uden at undersøge, hvordan de er produceret”, siger han.
Problemet er, at fødevarer med forbindelse til rydning af Amazonas bliver til i så mange led, at det kan være virkelig svært at se, hvad det er, man i sidste ende støtter. Men ifølge forskere og NGO’er er det bydende nødvendigt, at vi får øjnene op for, hvordan vores varer påvirker regnskoven. For i takt med at flammerne æder sig gennem Amazonas, nærmer regnskoven sig et kritisk punkt. Hvis ildebrandene fortsætter, som de har gjort de seneste år, frygter forskere, at regnskovens økosystemer snart kollapser med alvorlige konsekvenser for klodens klima.
“Men vi mangler transparens. Vi ved at soja og kvægdrift forårsager skovrydning, men som systemet er nu, er det svært at spore specifikke produkter tilbage til deres oprindelsessted. Derfor bliver det også sværere at stille producenterne til ansvar”, forklarer Simon Bager. der er ph.d-studerende ved UC Louvain.