En Danwatch-undersøgelse

Bøf fra en regnskov i flammer

20. januar 2020

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

I samarbejde med Repórter Brasil pg P1 Orientering

Brasiliens enorme kødindustri er en af hovedårsagerne til de voldsomme brande, der hærgede i Amazonas i sommeren 2019.

Flere danske virksomheder køber brasiliansk oksekød, som kan stamme fra kvæg, der har græsset på ulovligt ryddet regnskov. Det kan Danwatch i samarbejde med P1 Orientering og gravermediet Reporter Brasil dokumentere. 

Den danske kødgigant Danish Crown har købt oksekød fra et udskældt slagteri, der ligger midt i regnskoven. Slagteriet giver ingen garantier omkring kødets oprindelse, og mindst en kvægfarmer, der er leverandør til slagteriet, har fået bøder for at opdrætte sit kvæg på ulovlig ryddet regnskov.

Kvickly, SuperBrugsen og Jensens Bøfhus har solgt brasiliansk oksekød, som kommer fra leverandører, der ikke har overblik over, hvor kvæget er opdrættet, og i nogle tilfælde beviseligt har solgt oksekød fra ulovligt ryddet regnskov.

De danske virksomheder kan ikke entydigt garantere, at de ikke sælger oksekød, der bidrager til afskovningen af Amazonas. “Vi kan garantere, at vi stiller krav til vores leverandører”, svarer COOP, som ejer Kvickly og SuperBrugsen.

en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Denne undersøgelse har fået et efterspil:

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.