2. apr '25Byggeri og infrastruktur

Piger misbrugt af ansatte på dansk-ejet kraftværk: Nu får de kompensation

Den danske energivirksomhed Frontier Energy bekræfter efter 15 måneders undersøgelser, at ansatte på et af deres kraftværker i Uganda gjorde en gruppe lokale mindreårige piger gravide.

Billede 1 scaled
Jessica Kabugho var 19 år, da hun blev gravidFoto: Joel Kaguta / NTV Uganda

Den danske virksomhed Frontier Energy, der udvikler og driver grønne energiprojekter i Afrika, opretter en støttefond til ofrene for misbrug og seksuel udnyttelse begået af ansatte på virksomhedens vandkraftværk i det vestlige Uganda, Nyamagasani Hydro Power Project. 

Det fremgår af en undersøgelse af sagen, som Frontier Energy netop har offentliggjort

Gennem fonden vil ofrene blandt andet kunne få støtte til sundheds- og retshjælp, ligesom Frontier Energy også stiller psykologer til rådighed og vil hjælpe de berørte piger og kvinder i arbejde.  

Danwatch afdækkede sagen i december 2023 i samarbejde med tv-stationen NTV Uganda. Dengang fortalte Juliet Kabugho, hvordan hun var blevet gjort gravid og forladt af en ældre ansat på Frontier Energys vandkraftværk. 

Hun var 17 år, da hun blev gravid, og dermed under den seksuelle lavalder på 18 år i Uganda. 

“Han ringede til mig flere dage i træk og bad mig møde ham nede på markedet. En dag tog jeg derned og mødtes med ham. Han sagde, at han elskede mig, men jeg forstod det ikke, for vi havde aldrig mødt hinanden. Efter to uger begyndte han at sende mig penge. Først 20.000 shillings, så 30.000 shillings (55 kroner, red.). Derefter krævede han, at vi havde sex. Jeg forsøgte at afvise ham, men han insisterede”, fortalte Juliet Kabugho, da NTV Uganda mødte hende i landsbyen Kyarumba. 

Juliet Kabugho er en af flere piger og kvinder i området, som blev gjort gravide og forladt af ansatte på vandkraftværket Nyamagasani Hydro Power Project mellem 2018 og 2022. En række af dem var som Juliet under Ugandas seksuelle lavalder. 

Da NTV Uganda i december 2023 mødte en anden af de berørte piger, Jessica Kabugho, opfordrede hun netop Frontier Energy til, at virksomheden burde hjælpe ofrene i arbejde, så de kunne få mulighed for at forsørge deres børn.

“Mit budskab til virksomheden er, at de sørger for, at vi kvinder får et arbejde eller noget uddannelse, så vi får en chance for at skabe vores eget liv”, sagde hun.

Det glæder Ivan Bwambale, politisk valgt formand for byrådet i Kyarumba sub-county, at Frontier Energy vil hjælpe ofrene. 

“Vi har ventet på dette i lang tid, så jeg er meget glad for, at pigerne nu kan se frem til at modtage noget hjælp fra virksomheden”, siger han. 

Hvem er Frontier Energy?

  • Frontier Energy er en dansk virksomhed, der investerer i grøn energi i Afrika. Virksomheden blev grundlagt i 2011 og har kontorer i Tanzania, Kenya, Uganda, Rwanda og København.
  • Udover Nyamagasani Hydro Power Project er Frontier Energy involveret i yderligere fem vandkraftværker i Uganda.
  • Frontier Energy har aktiemajoriteten i Nyamagasani Hydro Power Project gennem projektselskaberne, Rwenzori Hydro og Nyamagasani 2 HPP Ltd.
  • Dansk Industri var med til at stifte Frontier Energy, men er i dag ikke længere en del af selskabet. Frontier Energy modtager finansiering fra blandt andet danske pensionskasser og en række europæiske udviklingsinstitutioner.

Strafbare handlinger

Mens Danwatch og NTV Ugandas kilder vurderede, at der var tale om 31 piger og kvinder, der var blevet gjort gravide og forladt, har Frontier Energys undersøgelse, der er lavet af et hold ugandiske eksperter i kønsbaseret vold og seksuel chikane, fundet frem til 51 mulige sager. 

Det er imidlertid kun lykkedes for eksperterne at interviewe 41 piger og kvinder. 

Det fremgår endvidere, at 28 af gerningsmændene arbejdede for Frontier Energys underleverandør VS Hydro, der har opført Nyamagasani Hydro Power Project, eller en af deres underleverandører, vagtfirmaet G4S. 15 mænd kunne ikke identificeres, mens to mænd arbejdede for ugandisk militær og var udstationeret i området. 

Undersøgelsen viser, at pigerne og kvinderne er blevet udsat for overgreb og misbrug af forskellige karakter og alvor. 

Ti af dem var under den seksuelle lavalder på 18 år, da de blev gravide. 

“Sådanne tilfælde af seksuelle forhold med mindreårige kan udgøre en strafbar handling under ugandisk lov”, lyder det i undersøgelsen. 

24 piger og kvinder vurderes at have været udsat for psykosocial, følelsesmæssig og økonomisk forsømmelse, mens der beskrives yderligere tilfælde, hvor piger og kvinder blev lokket til sex med lovning om et arbejde, de aldrig fik. 

Samtlige 41 piger og kvinder har berettet, at de er blevet forladt af fædrene til deres børn, og at fraværet af børnenes fædre har udsat børnene for omsorgssvigt.  I to tilfælde er børnene også blevet forladt af deres mødre. 

“De fleste børn bor i dag hos bedsteforældrene (enten alene eller sammen med mødrene), som bærer den sociale og økonomiske byrde for børnepasningen”, lyder det i undersøgelsen. 

Netop det fortalte Jane Mbabmu til NTV Uganda i december 2023. Begge hendes døtre blev gravide og forladt af mænd ansat på Nyamagasani Hydro Power Project. Pigerne var 17 og 19 år. 

“Jeg tager arbejde i andre folks landbrug for at kunne forsørge dem alle sammen. Fædrene er rejst, så det har været mig, der har måtte betale for mad og lægebesøg”, sagde Jane Mbambu.

Vage formuleringer

Andrea Shemberg, en international førende advokat med speciale i virksomheder og menneskerettigheder, har fulgt sagen, siden Danwatch og NTV Uganda afdækkede sagen første gang. 

Hun byder Frontier Energys forsøg på at hjælpe pigerne velkomment.

“Deres åbenhed er prisværdig. Det giver andre virksomheder, eksperter, investorer og långivere mulighed for at tage ved lære af sagen. De skal også have ros for at lavet en undersøgelse, der tager udgangspunkt i ofrenes vidnesbyrd, og at de planlægger at implementere anbefalingerne i rapporten i samarbejde med lokale organisationer”, siger hun. 

Andrea Shemberg understreger dog, at flere af initiativerne til at hjælpe de berørte piger og kvinder er “formuleret vagt”, og at effekten derfor først kan vurderes, når de er implementeret.

Frontier Energy forventer at bruge 2-3 år på at yde hjælp til ofrene. Virksomheden har ikke ønsket at svare på, hvor mange penge de har sat af til støttefonden.