12. marts 2019

Rapport: NGO’er stækkes med alarmerende hast

Stadig flere civilsamfundsorganisationer bliver chikaneret og truet rundt om i verden, mener NGO. Det bakkes op af en Amnesty International-rapport, der fremhæver 40 nye lovforslag og love rundt om i verden, der hæmmer NGO’ers arbejde.

NGO'er bliver chikaneret af stater. Her er det demonstrationer i Egypten for Kamal Abbas, leder af NGO'en CTUWS, der kæmper for arbejdstagerrettigheder. Regeringen har tidligere forsøgt at bremse NGO'en – bl.a. ved at fængsle ham. Hossam el-Hamalawy, Flickr

Fængslinger, chikaner og smædekampagner mod civilsamfundsorganisationer (CSO’er) og NGO’er bliver stadig mere udbredte rundt om i verden. Og hvad værre er: Stadig flere lande lærer af hinanden, hvordan de skal bære sig ad.

Gulnara Akhundova er leder af global response-afdelingen hos NGO’en International Media Support, der arbejder for en fri og uafhængig presse, og hun mener, at forholdene forværres med alarmerende hast i øjeblikket.

“Vi ser, at trenden spreder sig overalt, lige fra Mellemøsten til de tidligere republikker i Sovjetunionen, og det er ekstremt bekymrende, at det også sker i Europa i lande som Ungarn, Polen og Rumænien”, siger hun.

40 lovændringer

Amnesty International udgav for nylig en rapport, der konkluderede, at 40 nye love er ved at blive implementeret eller er kommet til de senere år, som alle skader CSO’er eller NGO’ers arbejde rundt om i verden.

Rapporten nævner adskillige eksempler på, hvordan myndigheder forsøger at stække NGO’ers arbejde. Lige fra at regeringen skal forhåndsgodkende NGO’ers arbejdsplaner i Pakistan til Rusland, hvor NGO’er kan få fjernet økonomisk støtte, hvis de er uenige med den siddende regering. Amnesty International har også selv mærket presset.

”Senest har der været indefrysning af midler og ransagninger af vores kontor i Indien, fængsling af vores formand og generalsekretær i Tyrkiet, bortførelse af en af vores researchere i Rusland og i Ungarn smædekampagner samt en hel række love, der indskrænker civilsamfundsorganisationernes mulighed for at gøre deres arbejde og ytre sig frit”, siger Trine Christensen, der er generalsekretær for Amnesty International Danmark.

Danwatch har bedt Gulnara Akhundova læse ned igennem rapporten og forholde sig til de eksempler, der bliver fremhævet. Hun påpeger, at flere af eksemplerne nævnt i rapporten efterhånden er nogle år gamle, og at der ikke er tale om nogen ny tendens.

[Citat1]

Akhundova er særligt forfærdet over, hvordan nogle stater tager ved lære af andres undertrykkende lovgivning.

“Tag mit hjemland Aserbajdsjan, hvor en række drakoniske love blev introduceret for nogle år tilbage. De var direkte inspireret af Hviderusland og Egypten, det var nærmest afskrift”.

I Aserbajdsjan skal NGO’er ifølge Amnesty-rapporten søge om tilladelse hos staten til at lade sig oprette og samtidigt vise respekt for landets “moralske værdier” ved ikke at være involveret i “politisk eller religiøs propaganda”.  

Rammer alle

Kumi Naidoo, generalsekretær for Amnesty International sagde i forbindelse med Amnesty-rapporten, at:

“Menneskerettighedsforkæmpere får sværere ved at arbejde frit og sikkert. At gøre dem tavse og forhindre deres arbejde har konsekvenser for alle”.

Ifølge Akhundova er det en afgørende pointe: Det har konsekvenser for hele samfundet.

“Det er netop ofte CSO’er og uafhængige medier, der bringer opdaterede informationer, som kan hjælpe en stærk, oplyst og sund debat på vej. Hvis munden bliver lukket på dem, ved offentligheden ikke, hvad der foregår, og det åbner dørene for, at en regering kan misinformere og holde en befolkning hen i uvished”, siger hun.

Det betyder ikke, at det er umuligt at gøre noget ved det, mener Akhundova, men kampen er hård.

“Der er brug for et koordineret og strategisk beredskab, hvor den private sektor og den akademiske verden arbejder sammen med åbensindede regeringer. Og så er det ekstremt vigtigt med vidensudveksling og at lære fra sig om ‘best practice’. Det kræver en kæmpe indsats, men jeg tror, det er muligt at gøre rigtig meget ved det”.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down