Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Rapport: NGO’er stækkes med alarmerende hast

Stadig flere civilsamfundsorganisationer bliver chikaneret og truet rundt om i verden, mener NGO. Det bakkes op af en Amnesty International-rapport, der fremhæver 40 nye lovforslag og love rundt om i verden, der hæmmer NGO’ers arbejde.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Fængslinger, chikaner og smædekampagner mod civilsamfundsorganisationer (CSO’er) og NGO’er bliver stadig mere udbredte rundt om i verden. Og hvad værre er: Stadig flere lande lærer af hinanden, hvordan de skal bære sig ad.

Gulnara Akhundova er leder af global response-afdelingen hos NGO’en International Media Support, der arbejder for en fri og uafhængig presse, og hun mener, at forholdene forværres med alarmerende hast i øjeblikket.

“Vi ser, at trenden spreder sig overalt, lige fra Mellemøsten til de tidligere republikker i Sovjetunionen, og det er ekstremt bekymrende, at det også sker i Europa i lande som Ungarn, Polen og Rumænien”, siger hun.

40 lovændringer

Amnesty International udgav for nylig en rapport, der konkluderede, at 40 nye love er ved at blive implementeret eller er kommet til de senere år, som alle skader CSO’er eller NGO’ers arbejde rundt om i verden.

Rapporten nævner adskillige eksempler på, hvordan myndigheder forsøger at stække NGO’ers arbejde. Lige fra at regeringen skal forhåndsgodkende NGO’ers arbejdsplaner i Pakistan til Rusland, hvor NGO’er kan få fjernet økonomisk støtte, hvis de er uenige med den siddende regering. Amnesty International har også selv mærket presset.

”Senest har der været indefrysning af midler og ransagninger af vores kontor i Indien, fængsling af vores formand og generalsekretær i Tyrkiet, bortførelse af en af vores researchere i Rusland og i Ungarn smædekampagner samt en hel række love, der indskrænker civilsamfundsorganisationernes mulighed for at gøre deres arbejde og ytre sig frit”, siger Trine Christensen, der er generalsekretær for Amnesty International Danmark.

Danwatch har bedt Gulnara Akhundova læse ned igennem rapporten og forholde sig til de eksempler, der bliver fremhævet. Hun påpeger, at flere af eksemplerne nævnt i rapporten efterhånden er nogle år gamle, og at der ikke er tale om nogen ny tendens.

Menneskerettighedsforkæmpere får sværere ved at arbejde frit og sikkert. At gøre dem tavse og forhindre deres arbejde har konsekvenser for alle

Kumi Naidoo, generalsekretær for Amnesty International

Akhundova er særligt forfærdet over, hvordan nogle stater tager ved lære af andres undertrykkende lovgivning.

“Tag mit hjemland Aserbajdsjan, hvor en række drakoniske love blev introduceret for nogle år tilbage. De var direkte inspireret af Hviderusland og Egypten, det var nærmest afskrift”.

I Aserbajdsjan skal NGO’er ifølge Amnesty-rapporten søge om tilladelse hos staten til at lade sig oprette og samtidigt vise respekt for landets “moralske værdier” ved ikke at være involveret i “politisk eller religiøs propaganda”.  

Rammer alle

Kumi Naidoo, generalsekretær for Amnesty International sagde i forbindelse med Amnesty-rapporten, at:

“Menneskerettighedsforkæmpere får sværere ved at arbejde frit og sikkert. At gøre dem tavse og forhindre deres arbejde har konsekvenser for alle”.

Ifølge Akhundova er det en afgørende pointe: Det har konsekvenser for hele samfundet.

“Det er netop ofte CSO’er og uafhængige medier, der bringer opdaterede informationer, som kan hjælpe en stærk, oplyst og sund debat på vej. Hvis munden bliver lukket på dem, ved offentligheden ikke, hvad der foregår, og det åbner dørene for, at en regering kan misinformere og holde en befolkning hen i uvished”, siger hun.

Det betyder ikke, at det er umuligt at gøre noget ved det, mener Akhundova, men kampen er hård.

“Der er brug for et koordineret og strategisk beredskab, hvor den private sektor og den akademiske verden arbejder sammen med åbensindede regeringer. Og så er det ekstremt vigtigt med vidensudveksling og at lære fra sig om ‘best practice’. Det kræver en kæmpe indsats, men jeg tror, det er muligt at gøre rigtig meget ved det”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.