Samsung undskylder endelig for kræft og fosterskader hos fabriksansatte

Yumi Hwang var kun 23 år gammel, da hun døde af leukæmi som følger af sit arbejde på Samsungs fabrik. Her viser Yumis far hendes ID-kort fra arbejdet frem.
Foto: Uffe Weng & Danwatch, 2014
Sally Jensen

JournalistHusk at dele
Virksomhed
Land
Foto: Uffe Weng & Danwatch, 2014
Danwatch har tidligere dokumenteret, hvordan sydkoreanske fabriksarbejdere hos Samsung bliver ramt af kræft, sclerose, ufrivillige aborter og fosterskader. I mere end ti år har arbejderne og deres pårørende kæmpet for at få virksomheden til at tage ansvar for skaderne. Nu siger Samsung undskyld.
Sally Jensen

JournalistMange af de sydkoreanske fabriksarbejdere, der har produceret elektronik som mikro-chips og LCD-skærme for Samsung, har oplevet ufrivillige aborter, født alvorligt syge børn eller udviklet dødelige kræftsygdomme. En 11 år lang strid mellem tidligere arbejdere og Samsung har nu resulteret i en undskyldning fra den multinationale virksomhed.

“Vi beklager dybt over for de arbejdere, der har lidt under sygdomme, og deres familier. Vi har mislykkedes med ordentligt at håndtere sundhedsrisiciene på vores chip- og LCD-fabrikker,” siger Kim Ki-nam, direktør for Samsungs chip-afdeling nu ifølge avisen The Telegraph.

Ifølge kampagnen SHARPS, der har ledt kampen mod Samsung, er 118 sydkoreanere døde som følger af fabriksarbejdet, hvor de har håndteret giftige kemikalier. En af dem var den 23-årige Yumi Hwang. I 2007 døde hun af leukæmi på bagsædet af sine forældres bil. Derefter startede hendes far, Hwang Sang-gi, kampagnen mod Samsung. Danwatch besøgte ham i 2014.

To års arbejde gav dødelig leukæmi

Som 19-årig fik Yumi Hwang job på en af Samsungs chip-fabrikker, og kun to år senere fik hun konstateret en sjælden og aggressiv form for leukæmi. Om morgenen den 6. marts 2007 lå hun på bagsædet af sine forældres bil på vej til sin sædvanlige behandling på hospitalet. Hun skiftevis svedte og frøs, og pludselig opdagede hendes mor, at Yumi Hwang ikke længere trak vejret.

”Hun lukkede forsigtigt Yumis øjne. Vi havde stoppet bilen, og pludseligt gik det op for mig, at jeg stod midt ude på vejen,” fortalte Yumis far, Hwang Sang-gi, i 2014 til Danwatch. ”Jeg lagde et tæppe over min datter, og så kørte vi hjem igen.”

Yumi Hwangs forældre. Foto: Uffe Weng & Danwatch, 2014

Efterfølgende opdagede Hwang Sang-gi, at flere af datterens kollegaer på fabrikken var blevet syge eller havde oplevet ufrivillige aborter. Lige siden har han kæmpet for at få Samsung til at tage ansvar for de forhold, deres ansatte har arbejdet under.

En undskyldning er ikke nok

Da Samsungs direktør den 23. november kom med en offentlig undskyldning på virksomhedens vegne, gav han og Hwang Sang-gi hånd og begravede for så vidt stridsøksen efter de 11 års konflikt. Hwang Sang-gi anerkendte undskyldningen, men finder den ikke fyldestgørende:

“For at være ærlig er undskyldningen fra Samsungs direktør ikke tilstrækkelig for ofrene og deres familier. Faktisk vil ingen undskyldning være tilstrækkelig i betragtning af Samsungs utallige bedrag og fornærmelser mod SHARPS, og de smerter, der følger med at blive syg eller at miste sine elskede”, siger han ifølge SHARPS’s hjemmeside.

I forlængelse af undskyldningen har Samsung indvilget i at betale en økonomisk erstatning til de syge og pårørende. Virksomheden har også doneret et større millionbeløb til det sydkoreanske arbejdsmiljøagentur for at bidrage til forbedring af arbejdsforholdene i elektronik-industrien.

“Donationen er prisværdig, og det har ikke været en let beslutning for Samfung. Vi skal dog huske på, at donationen er indtjent via arbejdernes slid og slæb. Jeg vil bede arbejdsmiljøagenturet om at tage donationens uvurderlige betydning alvorligt og virkelig bruge den til at forbedre sikkerheden og sundheden for elektronikarbejdere”, siger Hwang Sang-gi.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Virksomhed
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load