Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Samsung undskylder endelig for kræft og fosterskader hos fabriksansatte

Danwatch har tidligere dokumenteret, hvordan sydkoreanske fabriksarbejdere hos Samsung bliver ramt af kræft, sclerose, ufrivillige aborter og fosterskader. I mere end ti år har arbejderne og deres pårørende kæmpet for at få virksomheden til at tage ansvar for skaderne. Nu siger Samsung undskyld.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Mange af de sydkoreanske fabriksarbejdere, der har produceret elektronik som mikro-chips og LCD-skærme for Samsung, har oplevet ufrivillige aborter, født alvorligt syge børn eller udviklet dødelige kræftsygdomme. En 11 år lang strid mellem tidligere arbejdere og Samsung har nu resulteret i en undskyldning fra den multinationale virksomhed.

“Vi beklager dybt over for de arbejdere, der har lidt under sygdomme, og deres familier. Vi har mislykkedes med ordentligt at håndtere sundhedsrisiciene på vores chip- og LCD-fabrikker,” siger Kim Ki-nam, direktør for Samsungs chip-afdeling nu ifølge avisen The Telegraph.

Ifølge kampagnen SHARPS, der har ledt kampen mod Samsung, er 118 sydkoreanere døde som følger af fabriksarbejdet, hvor de har håndteret giftige kemikalier. En af dem var den 23-årige Yumi Hwang. I 2007 døde hun af leukæmi på bagsædet af sine forældres bil. Derefter startede hendes far, Hwang Sang-gi, kampagnen mod Samsung. Danwatch besøgte ham i 2014.

To års arbejde gav dødelig leukæmi

Som 19-årig fik Yumi Hwang job på en af Samsungs chip-fabrikker, og kun to år senere fik hun konstateret en sjælden og aggressiv form for leukæmi. Om morgenen den 6. marts 2007 lå hun på bagsædet af sine forældres bil på vej til sin sædvanlige behandling på hospitalet. Hun skiftevis svedte og frøs, og pludselig opdagede hendes mor, at Yumi Hwang ikke længere trak vejret.

”Hun lukkede forsigtigt Yumis øjne. Vi havde stoppet bilen, og pludseligt gik det op for mig, at jeg stod midt ude på vejen,” fortalte Yumis far, Hwang Sang-gi, i 2014 til Danwatch. ”Jeg lagde et tæppe over min datter, og så kørte vi hjem igen.”

Yumi Hwangs forældre. Foto: Uffe Weng & Danwatch, 2014

Efterfølgende opdagede Hwang Sang-gi, at flere af datterens kollegaer på fabrikken var blevet syge eller havde oplevet ufrivillige aborter. Lige siden har han kæmpet for at få Samsung til at tage ansvar for de forhold, deres ansatte har arbejdet under.

En undskyldning er ikke nok

Da Samsungs direktør den 23. november kom med en offentlig undskyldning på virksomhedens vegne, gav han og Hwang Sang-gi hånd og begravede for så vidt stridsøksen efter de 11 års konflikt. Hwang Sang-gi anerkendte undskyldningen, men finder den ikke fyldestgørende:

“For at være ærlig er undskyldningen fra Samsungs direktør ikke tilstrækkelig for ofrene og deres familier. Faktisk vil ingen undskyldning være tilstrækkelig i betragtning af Samsungs utallige bedrag og fornærmelser mod SHARPS, og de smerter, der følger med at blive syg eller at miste sine elskede”, siger han ifølge SHARPS’s hjemmeside.

I forlængelse af undskyldningen har Samsung indvilget i at betale en økonomisk erstatning til de syge og pårørende. Virksomheden har også doneret et større millionbeløb til det sydkoreanske arbejdsmiljøagentur for at bidrage til forbedring af arbejdsforholdene i elektronik-industrien.

“Donationen er prisværdig, og det har ikke været en let beslutning for Samfung. Vi skal dog huske på, at donationen er indtjent via arbejdernes slid og slæb. Jeg vil bede arbejdsmiljøagenturet om at tage donationens uvurderlige betydning alvorligt og virkelig bruge den til at forbedre sikkerheden og sundheden for elektronikarbejdere”, siger Hwang Sang-gi.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.