Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Kulsort olie-kærlighed og tvangsarbejde bag OL-sponsorer

De betaler rigtigt mange penge for at være med til at lave OL, og de tjener rigtig mange penge på at befinde sig på kanten af menneskerettigheder og miljølovgivning.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Rundt om i verden er vores øjne rettet mod små og store skærme, mens gymnaster, atletikudøvere og håndboldspillere tørner sammen til OL i Tokyo. Derfor er det også enormt eftertragtet at kunne smykke sit firmanavn med OL-fjer. 

Det lille logo for urfirmaet Omega, der står over diverse konkurrencers nedtællingsure bliver set af sportsinteresserede fra Vladivostok over Wisconsin til Vilnius, og kreditkortfirmaet Visa Inc har siden 2018 kunne kalde sig “Official Payment Technology Partner of the Olympic and Paralympic Games through 2022”.

Men det koster at få den slags omtale. Japanske medier skriver, at Toyota har betalt lige under en milliard US dollars for at være en af de 15 såkaldte partnere, som udover Toyota og Omega tæller firmaer som AirBnB, Intel, Coca-Cola og Panasonic.

Men lad os – modsat de olympiske deltagere – hvile lidt ved Toyota. Den japanske bilgigant var vel nærmest selvskrevet til at hive den store pengepung frem og spørge den olympiske komite, hvor mange penge de kunne tænke sig, når nu OL skulle afholdes i Tokyo. 

Men mens Toyota fortæller vidt og bredt om deres klimavenlige Prius-model, så hviskes der i krogene om, hvad Toyota i virkeligheden mener om grøn omstilling, skriver New York Times. Sagen er nemlig den, at Toyota i al stilhed er blevet en af branchens største lobbyister imod elbiler og for benzin- og dieseldrevne biler. For eksempel har Toyota i Indien åbenlyst kritiseret landets mål om udelukkende at sælge elbiler i 2030. Og Toyota har også sagsøgt den mexicanske stat for at indføre, hvad bilgiganten kalder konkurrenceforvridende regler, da Mexico nu kræver, at biler på vejene kan leve op til en række krav til deres energieffektivitet.

Toyota er ikke kun ambivalent, når det kommer til deres indsats for og imod den grønne omstilling. I Toyotas egen Code of Conduct kan man således læse, at virksomheden respekterer alle menneskers rettigheder og ikke diskriminerer. 

Men blandt migrantarbejdere i Emiraterne, har Toyotas ansatte en anden oplevelse. Det skriver menneskerettighedsorganisationen Equidem i en ny rapport, hvor de har talt med 206 migrantarbejdere i Golfstaterne. Her fortæller blandt andet den indiske arbejder Saksham, at Toyota skar hans løn med 50 procent og skød skylden for nedskæringerne på corona-krisen. 

Og Sundar, som også arbejder for Toyota, fortæller, at han under et lockdown ikke fik løn i tre måneder. 

“Jeg har virkelig store økonomiske problemer. Jeg har ikke penge til at købe mad og har været nødt til at låne penge af mine venner for at kunne købe basale ting”, siger han til Equidem. Han fortæller endvidere, at han nu ikke længere bor i sin egen lejlighed. Det har han ikke råd til. I stedet er han flyttet ind på et delt værelse med andre arbejdere. 

Men nok om Toyota. Du kan se resten af sponsorerne til OL hos Den Olympiske Komite. Og vi har også samlet et par andre historier om nogle af de andre OL-sponsorer:

  • AirBnB har længe fået på puklen af menneskerettighedsorganisationer for at tillade, at israelske bosættere kan leje deres huse på besat land ud til mere eller mindre intetanende turister. I alt er der ifølge Amnesty International stadig cirka 200 boliger på besat land i palæstina til leje via portalen. Airbnb meddelte ellers i 2018, at de ville trække sig ud af området, men i sidste øjeblik ombestemte de sig.
  • Hvis man skal have en velfungerende computer, kan løsningen ifølge OL-sponsoreren Intel, være at købe en, der indeholder deres processorer. Men ifølge Al Jazeera er det ikke kun computere til privat brug, som indeholder mikrochips fra Intel. Intels chips er nemlig også blevet brugt til at masseovervåge den kinesiske minoritet uighurerne, som ifølge flere internationale rapporter bliver udsat for både tvangsarbejde og etnisk udrensning på såkaldte genopdragelsesskoler.
  • Også to andre sponsorer, Panasonic og Samsung, forsøger at sælge computere, telefoner og andet hardware gennem deres sponsorater. Men også de to virksomheder har været i nærkontakt med grupper af uighurer. Det skriver den statsejede tænketank Australia Strategic Policy Institute i en rapport, hvor tænketanken redegør for, hvordan begge virksomheder har fået produceret dele til elektronik på de arbejdslejre, hvor der foregår tvangsarbejde. 
  • I november 2020 kunne AP i en storstilet undersøgelse fortælle, hvordan nogle af verdens største kosmetikvirksomheder fik palmeolie fra en leverandør, der udsatte sine kvindelige arbejdere for vold, voldtægter og omfattende udnyttelse. Ud over L’oreal, Unilever og Avon købte OL-sponsoren Procter & Gamble også palmeolie fra stedet. Procter & Gamble står blandt andet bag produkter som Pantene, Old Spice og Ariel vaskemiddel.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Brancher:
Virksomheder:
Mere

To norske journalister fra nyhedsstationen NRK blev mandag den 22. novmeber anholdt af politiet i Qatar. To døgn efter er de igen blevet løsladt og på vej til Norge. Det skriver NRK. 

Journalisterne Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var rejst til Qatar for at interviewe Abdullah Ibhais, der er tidligere kommunikationsdirektør i Qatars VM-organisation. Han har tidligere kritiseret arbejdsforholdene under VM-byggerierne, der skal gøre landet klar til at afholde VM på næste år. Abdullah Ibhais blev selv anholdt af politiet, før de to journalister nåede at interview ham. Han sidder stadig varetægtsfængslet.

Læs Danwatchs dækning af VM i Qatar.

Lande:
Mere

Siden 2018 har politikerne i EU forhandlet den omfattende landbrugsreform, der tirsdag blev stemt igennem i EU-Parlamentet, skriver Reuters. Aftalen betyder blandt andet at 25 procent af de i alt 2900 milliarder kroner, som skal fordeles frem til 2027, skal gå til at beskytte miljøet og hindre klimaforandringer. Men miljø- og klimaaktivister kritiserer aftalen for ikke at være ambitiøst nok.

Enhedslisten stemte imod aftalen. Partiets medlem af EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, siger til mediet PolicyWatch: “Vi har altså ikke råd til halve løsninger og status quo i grøn forklædning. Det er desværre bare, hvad landbrugsreformen reelt er.”

Temaer:
Brancher:
Lande:
Mere

Hos de danske pensionskasser PFA, Velliv og Danica Pension kan man vælge en særligt bæredygtig pensionsopsparing, men pengene ender blandt andet i to amerikanske banker, der finansierer olieindustrien. Det skriver Finans

Siden Paris-aftalen blev indgået i 2015 har Bank of America og Citigroup investeret 238 og 198 milliarder dollars i fossile brændstoffer, og de øger fortsat deres investeringer.

“Det nedslående i denne kontekst er, at Citigroup og Bank of America endda øger deres finansiering af de virksomheder, der fortsat ekspanderer inden for fossil brændsel”, siger Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School til Finans.

Temaer:
Virksomheder: | |
Lande:
Mere

Siden militærkuppet i Sudan i oktober har der været voldsomme sammenstød mellem civile demonstranter og militæret. Søndag blev flere politiske fange løsladt herunder den afsatte premierminister Abdalla Hamdok. Det skriver The Guardian.

Samme dag underskrev Abdalla Hamdok og lederen for militærkuppet Gen Abdel Fattah al-Burhan en aftale, der blandt andet lover befolkningen et demokratisk valg i Sudan. Men kort tid efter de to parter havde underskrevet aftalen, blev demonstranter skudt ned med tåregas.

Siden kuppet i oktober er mindst 40 civile meldt dræbt under sammenstød med militæret.

Lande:
Mere

Facebook gør ikke nok for at stoppe hadske opslag, falske historier og opfordringer til vold mod minoriteter og demonstranter, skriver nyhedsmediet AP, der har fået indsigt i interne dokumenter fra det sociale medie.

FN undersøgte tilbage i 2018 daværende angreb på Rohingyaer i Myanmar og rettede kraftig kritik mod Facebook for at sprede had mod den muslimske minoritet. 

Ifølge Facebook selv har virksomheden gjort en stor indsats for at fjerne hadske opslag og falske historier om demonstranter i Myanmar. En rapport fra Myanmar Social Media Insights Project fra september viser, at der fortsat er hadske opslag rettet mod demonstranter, etniske minoriteter og journalister.  

Brancher: |
Lande:
Mere

I 2019 blev EU enige om rammeværket for en handelsaftale med Mercosur, en sydamerikansk handelsblok bestående af Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Aftalen bliver nu kritiseret for at tilgodese den europæiske import af forurenende kemikalier, især ethanol, og dermed ikke leve op til EU’s grønne ambitioner. Det skriver miljø-ngo’en Friends of the Earth Europe i en ny rapport.

Ifølge rapporten risikerer kemikalieproduktionen at føre til tab af biodiversitet og tvinge oprindelige folk fra deres hjem.

Mere

Det svenske olieselskab Lundin Energys tidligere samarbejde med Sudans regering fører nu til, at to af virksomhedens ledende medarbejdere er blevet sigtet for medvirken til krigsforbrydelser. Det skriver blandt andre Reuters onsdag eftermiddag.

Omkring årtusindeskiftet bad Lundin Energy angiveligt Sudans regering om at rydde et potentielt oliefelt i det, der i dag er den selvstændige stat Sydsudan, velvidende, at militæret ville gøre det med vold.

Sigtelsen tager udgangspunkt i en undersøgelse indledt af den svenske statsanklager i 2010.

Mere

Siden Etiopiens føderale hær for et år siden gik i krig med de regionale magthavere i Tigray-regionen, Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF), er næsten 200 tigrinske børn døde af sult. Det skriver AFP på baggrund af en undersøgelse foretaget på tværs af fjorten hospitaler i regionen.

Fødevaremangel har været et kendt problem i Tigray gennem hele konflikten. Den etiopiske regering er ligefrem blevet beskyldt for at bruge udsultning som et krigsvåben og forhindre nødhjælp i at nå frem til de berørte.

Med tiden har kampene i Tigray spredt sig til naboregionerne Afar og Amhara. Ifølge flere eksperter risikerer Etiopien et reelt statskollaps.

Mere

Sidste år lancerede Qatar en række reformer af deres arbejdsmarked, der i årevis har været kritiseret for at være på kant med menneskerettighederne. Men de er tilsyneladende ikke blevet implementeret endnu.

En ny rapport fra Amnesty International fastslår, at Qatars mange migrantarbejdere, der blandt andet knokler for at gøre landet klar til afholdelse af VM i fodbold næste år, stadig bliver udnyttet.

Som en del af reformprogrammet skulle migrantarbejderne nu have fået mulighed for at skifte jobs efter eget ønske, men Amnesty International fortæller, hvordan regimet heller ikke i dag tillader den frihed. Tilbageholdelse af løn forekommer også stadig.

Mere

Fredag blev Danny Fenster, den amerikanske redaktør for Frontier Myanmar, Danwatchs samarbejdsmedie i Myanmar, idømt 11 års fængsel af landets militærjunta. Men nu er han blevet løsladt og på vej hjem til USA via Qatar. Det skriver ngo’en Justice for Myanmar på Twitter.

Løsladelsen kommer efter, at den tidligere amerikanske topdiplomat Bill Richardson rejste til Myanmar på “privat humanitært besøg”.

Danny Fenster blev anholdt i maj og har siden været tilbageholdt under anklage for tilskyndelse til oprør og brud på Myanmars migrationslovgivning.

Mere

De seneste år er flere og flere danske fodboldklubber blevet opkøbt af udenlandske investorer. Og i flere tilfælde betyder det, at klubberne kan spores tilbage til kendte skattely som Monaco og Hong Kong. Det skriver Ekstra Bladet, der har undersøgt ejerforholdene i dansk elitefodbold.

En af klubberne er Fremad Amager. Officielt er selskabet SCP Waterfront med adresse i Monaco ejer, men hvem der til gengæld ejer SCP Waterfront er ikke til at finde ude af. Ifølge Fremad Amager er russiske Anton Zingarevich hovedaktionær i selskabet – det fremgår dog ikke af det danske erhvervsregister, skriver Ekstra Bladet.

Heller ikke FC Helsingør og Esbjerg fB har offentliggjort deres fulde ejerskab.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få vores nyhedsbrev

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.