Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

nyhedsoverblik

Kulsort olie-kærlighed og tvangsarbejde bag OL-sponsorer

De betaler rigtigt mange penge for at være med til at lave OL, og de tjener rigtig mange penge på at befinde sig på kanten af menneskerettigheder og miljølovgivning.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Rundt om i verden er vores øjne rettet mod små og store skærme, mens gymnaster, atletikudøvere og håndboldspillere tørner sammen til OL i Tokyo. Derfor er det også enormt eftertragtet at kunne smykke sit firmanavn med OL-fjer. 

Det lille logo for urfirmaet Omega, der står over diverse konkurrencers nedtællingsure bliver set af sportsinteresserede fra Vladivostok over Wisconsin til Vilnius, og kreditkortfirmaet Visa Inc har siden 2018 kunne kalde sig “Official Payment Technology Partner of the Olympic and Paralympic Games through 2022”.

Men det koster at få den slags omtale. Japanske medier skriver, at Toyota har betalt lige under en milliard US dollars for at være en af de 15 såkaldte partnere, som udover Toyota og Omega tæller firmaer som AirBnB, Intel, Coca-Cola og Panasonic.

Men lad os – modsat de olympiske deltagere – hvile lidt ved Toyota. Den japanske bilgigant var vel nærmest selvskrevet til at hive den store pengepung frem og spørge den olympiske komite, hvor mange penge de kunne tænke sig, når nu OL skulle afholdes i Tokyo. 

Men mens Toyota fortæller vidt og bredt om deres klimavenlige Prius-model, så hviskes der i krogene om, hvad Toyota i virkeligheden mener om grøn omstilling, skriver New York Times. Sagen er nemlig den, at Toyota i al stilhed er blevet en af branchens største lobbyister imod elbiler og for benzin- og dieseldrevne biler. For eksempel har Toyota i Indien åbenlyst kritiseret landets mål om udelukkende at sælge elbiler i 2030. Og Toyota har også sagsøgt den mexicanske stat for at indføre, hvad bilgiganten kalder konkurrenceforvridende regler, da Mexico nu kræver, at biler på vejene kan leve op til en række krav til deres energieffektivitet.

Toyota er ikke kun ambivalent, når det kommer til deres indsats for og imod den grønne omstilling. I Toyotas egen Code of Conduct kan man således læse, at virksomheden respekterer alle menneskers rettigheder og ikke diskriminerer. 

Men blandt migrantarbejdere i Emiraterne, har Toyotas ansatte en anden oplevelse. Det skriver menneskerettighedsorganisationen Equidem i en ny rapport, hvor de har talt med 206 migrantarbejdere i Golfstaterne. Her fortæller blandt andet den indiske arbejder Saksham, at Toyota skar hans løn med 50 procent og skød skylden for nedskæringerne på corona-krisen. 

Og Sundar, som også arbejder for Toyota, fortæller, at han under et lockdown ikke fik løn i tre måneder. 

“Jeg har virkelig store økonomiske problemer. Jeg har ikke penge til at købe mad og har været nødt til at låne penge af mine venner for at kunne købe basale ting”, siger han til Equidem. Han fortæller endvidere, at han nu ikke længere bor i sin egen lejlighed. Det har han ikke råd til. I stedet er han flyttet ind på et delt værelse med andre arbejdere. 

Men nok om Toyota. Du kan se resten af sponsorerne til OL hos Den Olympiske Komite. Og vi har også samlet et par andre historier om nogle af de andre OL-sponsorer:

  • AirBnB har længe fået på puklen af menneskerettighedsorganisationer for at tillade, at israelske bosættere kan leje deres huse på besat land ud til mere eller mindre intetanende turister. I alt er der ifølge Amnesty International stadig cirka 200 boliger på besat land i palæstina til leje via portalen. Airbnb meddelte ellers i 2018, at de ville trække sig ud af området, men i sidste øjeblik ombestemte de sig.
  • Hvis man skal have en velfungerende computer, kan løsningen ifølge OL-sponsoreren Intel, være at købe en, der indeholder deres processorer. Men ifølge Al Jazeera er det ikke kun computere til privat brug, som indeholder mikrochips fra Intel. Intels chips er nemlig også blevet brugt til at masseovervåge den kinesiske minoritet uighurerne, som ifølge flere internationale rapporter bliver udsat for både tvangsarbejde og etnisk udrensning på såkaldte genopdragelsesskoler.
  • Også to andre sponsorer, Panasonic og Samsung, forsøger at sælge computere, telefoner og andet hardware gennem deres sponsorater. Men også de to virksomheder har været i nærkontakt med grupper af uighurer. Det skriver den statsejede tænketank Australia Strategic Policy Institute i en rapport, hvor tænketanken redegør for, hvordan begge virksomheder har fået produceret dele til elektronik på de arbejdslejre, hvor der foregår tvangsarbejde. 
  • I november 2020 kunne AP i en storstilet undersøgelse fortælle, hvordan nogle af verdens største kosmetikvirksomheder fik palmeolie fra en leverandør, der udsatte sine kvindelige arbejdere for vold, voldtægter og omfattende udnyttelse. Ud over L’oreal, Unilever og Avon købte OL-sponsoren Procter & Gamble også palmeolie fra stedet. Procter & Gamble står blandt andet bag produkter som Pantene, Old Spice og Ariel vaskemiddel.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

En lastbil med 31 tons zink er kørt i Chillón, én af de tre floder som flyder igennem Perus hovedstad Lima. Det skriver Sky News.

Ifølge en række peruvianske medier og NGO’er transporterede lastbilen zink fra en mine, der er ejet af den britisk-schweizisk multinationale minegigant Glencore.

Ind til videre har zinken ført til synlig, omfattende forurening af floden og dens mange tilhørende fiskeopdræt. En tidlig rapport fra peruvianske myndigheder anslår ifølge Sky News, at 500 tons ørred er blevet dræbt af udslippet. Flere nærliggende landsbyer og lokalsamfund har organiseret protester og demonstrationer siden uheldet.

Virksomheder:
Lande:
Mere

Ekstrem vandmangel i Mexico har udfordret fem store virksomheder, der producerer sodavand og vand på flaske i den nordøstlige by, Monterrey. Det drejer sig om blandt andet om Heineken, Danone og Coca Cola.

60 procent af landet er underlagt restriktioner på drikkevand. Det skriver ngo’en Business and Human Rights Ressource Center.

Vandmanglen har ført til demonstrationer mod virksomhederne, og i 2020 blev et milliardprojekt droppet af det amerikanske bryggeri, Constellation Brands, da en folkeafstemning nedstemte planerne.

Temaer:
Lande:
Mere

Fem milliarder dollars. Så stor er puljen som små eller udfordrede samfund kan søge for at sikre rent drikkevand, skriver det amerikanske miljøagentur, EPA. Et par af problemerne er PFAS og PFOS eller flourstoffer, der også er fundet flere steder herhjemme, senest i Korsør.

Flourstofferne er udledt fra gamle brandstationer og militære øvelsespladser, da det findes i skum til brandslukning, men stofferne findes også i teflon, fødevareemballage af pap og papir, tøj og sko. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og spontane aborter.

Milliardbevillingen skal både anvendes til målinger af flourstoffer i drikkevand, kvalitetstjek og rensning af vand.

Lande:
Mere

Antallet af mennesker, der har måtte forlade deres hjem på grund af krig, vold, forfølgelse og menneskerettighedskrænkelser, var i slutningen af 2021 89,3 millioner. Det er otte procent højere end året før, og en sørgelig ny rekord ifølge FNs Flygtningeorgan, UNHCRs nyeste rapport.

Det er mere end dobbelt så højt som for ti år siden. Krigen mellem Rusland og Urkraine har efterfølgende skubbet antallet til mere end 100 millioner mennesker.

Virksomheder:
Lande: |
Mere

I september 2021 bad den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, medicinalvirksomheder om at trække lægemidler af markedet, hvis de var godkendt på baggrund af data fra den indiske virksomhed Synchron. Nu retter også CHMP, den europæiske lægevidenskabelige komite, en skarp kritik af Synchron. Det skriver Lægemiddelstyrelsen.

EMA har gennemgået store mængder videnskabelige studier og anbefaler at suspendere markedsføringstilladelser for lægemidler, der er godkendt på baggrund af data fra Synchron, medmindre de er livsnødvendige.

Beslutningen om at trække lægemidler af markedet ligger hos EU Kommissionen, der skal vurdere kritikken fra CHMP. Lægemiddelstyrelsen i Danmark afventer derfor også Kommissionen, skriver de på deres hjemmeside.

Brancher:
Lande: | |
Mere

Indtægterne på gas, olie og kul i Rusland er 60 procent større i første kvartal af 2022 end sidste år. Det kan læses i en ny rapport fra den finske tænketank, Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

Det sker, selvom Ukraine har appelleret lande og virksomheder om at stoppe køb af fossile brændstoffer fra Rusland, fordi profitten er brændstof i Ruslands aggressioner mod landet.

Kina er den største indkøber, dernæst kommer Tyskland, Italien, Holland, Tyrkiet, Polen, Frankrig og Indien. Fra marts forventes salget at falde, da USA og Canadas har stoppet køb af russisk gas, kul og olie, og EU har forbudt import af kul fra august og import af olie fra Rusland fra december.

Temaer:
Brancher:
Mere

Kviksølv, kobber, krom og nikkel er blot nogle af de stoffer, der følger med udvinding af guld, og nu findes de giftige stoffer også i drikkevandet i den argentinske by, Veladero. Det skriver Financial Times. Det er mineselskabet Barrick Gold, der anklages af vagthunden Mining Watch Canada for at forurene i en grad, der skader indbyggernes helbred.

I 2016 beordrede en argentisk dommer, at minen blev lukket efter tre udslip af spildevand fra minen, der kunne spores i drikkevandet. Barrick Gold udviklede forbedringer for 500 millioner dollars og fik derefter lov til at genåbne minen.

Brancher:
Virksomheder:
Lande:
Mere

Den tanzanianske regerings beslutning om at inddrage 1500 kvm jord ved Serengeti sletten til nationalpark og kommerciel jagt er blevet blodigt. Siden 8. juni, hvor landets oprindelige stammefolk, masai, demonstrerede for at undgå ekspropriering af deres jord og hjem, har politi gået fra dør til dør og smidt folk ud af deres hjem. Det skriver den internationale bevægelse, Survival.

Atten mænd og tretten kvinder er blevet skudt siden 8. juni. Tretten er såret med machetter. En person er bekræftet død.

Det er ifølge Survival en virksomhed fra de Forenede Arabiske Emirater, Otterlo Business Company (OBC), som står bag opkøb af jagtterritorier for landets kongefamilie, der har købt retten til jorden.

Temaer:
Lande:
Mere

Verdens ni førende atomvåbenlande har brugt otte procent mere på at opgradere deres atomvåben end i 2020. Det skriver Aljazeera. På førstepladsen ligger USA, der står for mere end halvdelen af det totale forbrug, efterfulgt af Kina, Rusland, England og Frankrig, viser årsrapporten fra the International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).

Temaer:
Brancher:
Lande: | | | |
Mere

Storbritanniens udenrigsminister Liz Truss siger ifølge BBC, at at hun vil gøre “hvad der er nødvendigt” for at befri to briter, der er dømt til døden efter kampe i Ukraine

Aiden Aslin, Shaun Pinner og marokkaneren, Saaudun Brahim, blev tidligere på måneden dømt til døden ved skydning af domstol i den selverklærede Folkerepublik Donetsk i det østlige Ukraine for at være lejesoldater. De nægter sig skyldige.

Ifølge BBC har Rusland meldt ud, at Storbritannien bør tale med DPR – som ikke er anerkendt af Vesten. Ukraines ambassadør i Storbritannien, Vadym Prystaiko, har tidligere meldt ud, at han forventer de tre mænd kan komme fri i forbindelse med en fangeudveksling med Rusland.

Mere

Den danske stat forhandler lige nu med Rwanda om at indgå en aftale, hvor Danmark kan sende asylansøgere til det afrikanske land, mens deres sag behandles. 

Storbritannien er gået skridtet videre og sender i dag det første fly med asylansøgere til Rwanda. Ifølge DR modtager Rwanda 1 milliard kroner fra Storbritannien samt økonomisk støtte til asylansøgernes ophold, mens deres sag er under behandling. 

Ifølge den britiske regering er det asylansøgere, der er kommet illegalt til landet, som fremover skal sendes til Rwanda, hvor de bliver indlogeret på et tidligere hostel. 

Storbritanniens tiltag er blevet fordømt af adskillige NGO’ere, og chefen for FN’s flygtningehøjkommissariat, Filippo Grandi, kalder planen for katastrofal.

“Vi mener, at det her er helt forkert. Af så mange forskellige årsager. Den præcedens, som det her skaber, er katastrofal for et koncept, som man skal være fælles om, som asyl”, siger han ifølge Ritzau.

Mere
Ikke flere "Kort Nyt"
No more articles to load

Få det ugentlige

nyhedsoverblik

i din indbakke

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.