26. maj 2015

Hvad skal Danmark med DanWatch?

DanWatch har holdt årsmøde, og gjort status på endnu et år med kritisk journalistik om mennesker og miljø


I 2014 udgav DanWatch 12 undersøgelser, hvilket er flere end nogensinde før, og dobbelt så mange som året forinden. Det var derfor en glad direktør, der torsdag kunne præsentere frugterne af det forgangne års arbejde, og svare på spørgsmålet om, hvad Danmark skal med Danwatch:

“Verden er mindre end nogensinde før, og derfor er det tilsvarende vigtigt, at Danwatch sikrer, at krænkelser af mennesker og miljø konstant rammer mediernes dagsorden” sagde direktør Jesper Nymark i sin velkomsttale.

“Vi kan ikke altid kontrollere, hvad der sker”

I efteråret 2014 kom Coop og en række andre danske supermarkedskæder i mediernes søgelys, da Danwatchs undersøgelse ‘Bagsiden af Dåsetomater’ afslørede omfattende problemer med underbetaling og udnyttelse af illegale immigranter i Syditaliens produktionen af dåsetomater.

Brian Sundstrup, specialkonsulent hos Coop

Under overskriften ‘Hvor svært kan det være?’ fortalte Brian Sundstrup, CSR-ansvarlig specialkonsulent hos Coop, om de udfordringer koncernen står overfor, når det gælder om at sikre ansvarlighed i varekæden.

“Vi vil gerne tage ansvar og have fuldstændig styr på det, men det har vi bare ikke altid” udtalte han, og uddybede i forhold til de problemer i Bangladeshs tekstilindustri, som DanWatch har dokumenteret:

“Da Rana Plaza styrtede sammen var reaktionen, at det skulle aldrig ske igen, men selvom vi kan fokusere på medarbejderlønninger og -sikkerhed, kan vi ikke altid kontrollere, hvad der sker.”

Brian Sundstrup fremhævede, at bedre lovgivning kunne hjælpe virksomheder som Coop til bedre at sikre ansvarlighed.

“Hos Coop er vi glade for den skærpede opmærksomhed på ansvarlighed i lovgivningen, for det giver os et redskab til at understrege vigtigheden af ansvarlighed overfor vores leverandører,” sagde han.

Viden der forpligter

Bestyrelsesformand, Mads Klæstrup fik i sin tale også mulighed for at svare på, hvad Danmark skal med DanWatch.

“DanWatch har i dag udviklet sig til et videnscenter, der leverer varen og er mere end bare en vagthund,” sagde han, og opfordrede erhvervslivet til at drage nytte af den viden, der ligger i DanWatchs undersøgelser.

“Viden forpligter, men det fungerer kun, hvis der efterfølgende er dialog og et oprigtigt ønske om forandring,” sluttede Mads Klæstrup.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram