Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Slavearbejde fundet på kaffeplantage med globalt bæredygtighedsmærke

18 arbejdere er blevet reddet fra slavelignende forhold på en kaffeplantage i Brasilien, som er certificeret af det globale bæredygtighedsmærke UTZ. "Vi har ikke gjort det godt nok", siger UTZ om sagen.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist

De alvorlige problemer med slavelignende forhold i Brasiliens kaffeindustri, som Danwatch tidligere har beskrevet i 2016, viser sig nu også i den bæredygtige afdeling.

I august i år afslørede inspektører fra Arbejdsministeriet i Brasilien, hvordan 18 mennesker arbejder og lever på en plantage under vilkår, der defineres som “slavelignende” under loven. En plantage, der ellers er certificeret af UTZ og i dialog med verdens største kaffekæde Starbucks om at blive optaget i deres egen certificeringsordning C.A.F.E.

Det fremgår af en inspektionsrapport udarbejdet af det brasilianske arbejdsministerium, som mediet Reporter Brasil har fået indsigt i.

UTZ er udbredt

Der er 987.000 landmænd i et UTZ program på verdensplan. Mærket kan i dag findes på mere end 15.000 produkter i 131 lande. Kilde: UTZ

UTZ er udbredt

Der er 987.000 landmænd i et UTZ program på verdensplan. Mærket kan i dag findes på mere end 15.000 produkter i 131 lande. Kilde: UTZ

Ifølge UTZ, som i januar 2018 fusionerede med bæredygtighedsmærket Rainforest Alliance, er organisationen verdens største certificeringsordning for kaffe med stigende salg og stadigt flere medlemmer. Også i mange danske supermarkeder sælges der kaffe, te og kakao med UTZ-mærket.

Slavelignende arbejde på bæredygtig plantage

Kritik af UTZ

UTZ bliver kritiseret for at være en “light” version af Fairtrade, fordi bønderne ikke får en minimumspris for bønnerne og derfor er kaffen som regel billigere. Kilde: Coop

Kritik af UTZ

UTZ bliver kritiseret for at være en “light” version af Fairtrade, fordi bønderne ikke får en minimumspris for bønnerne og derfor er kaffen som regel billigere. Kilde: Coop

Udefra signalerede kaffeplantagen Corrego das Almas, at der var ordentlige forhold. Udover skilte med logoer for UTZ og C.A.F.E stod der et skilt med en utvetydig stillingtagen:

“Intet slavearbejde eller tvangsarbejde er tilladt”.

Men inde på plantagen levede arbejderne imidlertid uden rent drikkevand og med direkte skadelige sanitetsforhold.

Arbejderne fik for lidt i løn og skulle arbejde syv dage om ugen uden mulighed for at tage fri i weekender eller helligdage.

Anklagerne fremgår af inspektionsrapporten og forholdene beskrevet i rapporten defineres som slavelignende i henhold til brasiliansk straffelov artikel 149. Der arbejdede i alt 151 personer på gården, som alle blev reddet af inspektørerne, og 18 af disse blev altså vurderet til at have lidt under slavelignende forhold, lyder det fra Reporter Brasil.

Skiltet med UTZ logo viser, at kaffefarmen Corrego das Almas som inspektører fra Arbejdsministeriet fandt slavelignende forhold på, er certificeret som bæredygtigt. Foto: Reporter Brasil.

Nyligt certificeret af UTZ

Plantagen er for ganske nylig blevet optaget i UTZ’s certificeringsordning. Kaffeplantagen blev undersøgt af UTZ i februar 2018 og modtog sin certificering for bæredygtighed i april 2018, oplyser UTZ til Reporter Brasil.

Hvordan kan inspektører fra arbejdsministeriet finde slavelignende forhold på plantagen blot fire måneder efter?

“Tydeligvis var den overordnede kontrol af denne farm ikke god nok, men vi har derefter foretaget en undersøgelse, et yderligere kontrolbesøg og fjernet certificeringen”, skriver Mariana Barbosa, landerepræsentant for UTZ i Brasilien i en mail til Danwatch.

Det viser sig, at denne plantage ikke var den eneste i området, som opererede i strid med UTZ’s retningslinjer.  Nabogården, som også er UTZ-certificeret havde tilsyneladende også problemer med at overholde UTZ’s kodeks.

“Så snart UTZ blev informeret om situationen tildelte vi personale til at undersøge denne gård og nabogården inklusiv kontrolbesøg. Begge gårde har fået frataget deres certificeringer d. 24. august”, skriver Barbosa.

“Vores system kan blive forbedret”, skriver Barbosa og forklarer, at de på baggrund af sagen er gået i gang med at at undersøge andre potentielle tilfælde i regionen og vil udføre flere kontrolbesøg samt startet en intern vurdering af UTZ’s arbejdsmetoder i Brasilien.

Bøde til plantagen

Inspektørerne har udstedt 27 påbud og en bøde på omtrent 110.000 kroner til plantageejeren.

Fabiana Soares Ferreira, som er manager og lejer af grunden, udtaler gennem sin advokat til Reporter Brasil, at hun er “forbavset” over inspektionen.

“Vores gård har opereret i kaffeindustrien i mange år og har altid søgt at overholde alle juridiske krav herunder at opnå certificeringer og licenser, der er ekstremt krævende”.  

Flere års dialog med Starbucks

Kaffeplantagen har været i dialog med Starbucks siden 2016 om at blive optaget i deres certificering, oplyser selskabet til Danwatch. På plantagen hænger der imidlertid et skilt, hvorpå der står C.A.F.E, og Danwatch har derfor spurgt Starbucks, om det er almindelig praksis at man reklamerer for certificeringen, når man ikke er medlem. Det spørgsmål har vi ikke fået svar på endnu. 

Starbucks oplyser også, at de aldrig har købt kaffe fra den pågældende plantage.

“Vi er i gang med at undersøge denne sag og vil nøje følge notifikationerne fra arbejdsministeriet. Ingen plantage som er på slavelisten må levere kaffe til Starbucks”, oplyser Starbucks til Reporter Brasil.

Den ‘sorte liste’, som Starbucks refererer til, er en liste udarbejdet af myndighederne over virksomheder, der har brudt straffelovens artikel 149: Tvangsarbejde eller slavelignende forhold.

Starbucks eget bæredygtighedsmærke

C.A.F.E Practices er et mærke, som er udviklet af Starbucks i samarbejde med Conservation International og SCS Global Services, som er et evaluerings og certificeringsfirma. C.A.F.E. er en forkortelse for Coffee and Farmer Equity. Kilde: Starbucks

Starbucks eget bæredygtighedsmærke

C.A.F.E Practices er et mærke, som er udviklet af Starbucks i samarbejde med Conservation International og SCS Global Services, som er et evaluerings og certificeringsfirma. C.A.F.E. er en forkortelse for Coffee and Farmer Equity. Kilde: Starbucks
Her ses skiltet for C.A.F.E, Starbucks certificering for bæredygtighed, inde på plantagen, hvor inspektører fandt slavelignende forhold. Starbucks afviser at have købt kaffe fra plantagen og skriver til Danwatch, at plantagen ikke er medlem endnu. Foto: Reporter Brasil.

 

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.