29. august 2018

Slavearbejde fundet på kaffeplantage med globalt bæredygtighedsmærke

18 arbejdere er blevet reddet fra slavelignende forhold på en kaffeplantage i Brasilien, som er certificeret af det globale bæredygtighedsmærke UTZ. "Vi har ikke gjort det godt nok", siger UTZ om sagen.

Arkivfoto: Kaffearbejder i Brasilien 2016. Foto: Maurilo Clareto Costa

De alvorlige problemer med slavelignende forhold i Brasiliens kaffeindustri, som Danwatch tidligere har beskrevet i 2016, viser sig nu også i den bæredygtige afdeling.

I august i år afslørede inspektører fra Arbejdsministeriet i Brasilien, hvordan 18 mennesker arbejder og lever på en plantage under vilkår, der defineres som “slavelignende” under loven. En plantage, der ellers er certificeret af UTZ og i dialog med verdens største kaffekæde Starbucks om at blive optaget i deres egen certificeringsordning C.A.F.E.

Det fremgår af en inspektionsrapport udarbejdet af det brasilianske arbejdsministerium, som mediet Reporter Brasil har fået indsigt i.

[Boks1]

Ifølge UTZ, som i januar 2018 fusionerede med bæredygtighedsmærket Rainforest Alliance, er organisationen verdens største certificeringsordning for kaffe med stigende salg og stadigt flere medlemmer. Også i mange danske supermarkeder sælges der kaffe, te og kakao med UTZ-mærket.

Slavelignende arbejde på bæredygtig plantage

[Boks2]

Udefra signalerede kaffeplantagen Corrego das Almas, at der var ordentlige forhold. Udover skilte med logoer for UTZ og C.A.F.E stod der et skilt med en utvetydig stillingtagen:

“Intet slavearbejde eller tvangsarbejde er tilladt”.

Men inde på plantagen levede arbejderne imidlertid uden rent drikkevand og med direkte skadelige sanitetsforhold.

Arbejderne fik for lidt i løn og skulle arbejde syv dage om ugen uden mulighed for at tage fri i weekender eller helligdage.

Anklagerne fremgår af inspektionsrapporten og forholdene beskrevet i rapporten defineres som slavelignende i henhold til brasiliansk straffelov artikel 149. Der arbejdede i alt 151 personer på gården, som alle blev reddet af inspektørerne, og 18 af disse blev altså vurderet til at have lidt under slavelignende forhold, lyder det fra Reporter Brasil.

Skiltet med UTZ logo viser, at kaffefarmen Corrego das Almas som inspektører fra Arbejdsministeriet fandt slavelignende forhold på, er certificeret som bæredygtigt. Foto: Reporter Brasil.

Nyligt certificeret af UTZ

Plantagen er for ganske nylig blevet optaget i UTZ’s certificeringsordning. Kaffeplantagen blev undersøgt af UTZ i februar 2018 og modtog sin certificering for bæredygtighed i april 2018, oplyser UTZ til Reporter Brasil.

Hvordan kan inspektører fra arbejdsministeriet finde slavelignende forhold på plantagen blot fire måneder efter?

“Tydeligvis var den overordnede kontrol af denne farm ikke god nok, men vi har derefter foretaget en undersøgelse, et yderligere kontrolbesøg og fjernet certificeringen”, skriver Mariana Barbosa, landerepræsentant for UTZ i Brasilien i en mail til Danwatch.

Det viser sig, at denne plantage ikke var den eneste i området, som opererede i strid med UTZ’s retningslinjer.  Nabogården, som også er UTZ-certificeret havde tilsyneladende også problemer med at overholde UTZ’s kodeks.

“Så snart UTZ blev informeret om situationen tildelte vi personale til at undersøge denne gård og nabogården inklusiv kontrolbesøg. Begge gårde har fået frataget deres certificeringer d. 24. august”, skriver Barbosa.

“Vores system kan blive forbedret”, skriver Barbosa og forklarer, at de på baggrund af sagen er gået i gang med at at undersøge andre potentielle tilfælde i regionen og vil udføre flere kontrolbesøg samt startet en intern vurdering af UTZ’s arbejdsmetoder i Brasilien.

Bøde til plantagen

Inspektørerne har udstedt 27 påbud og en bøde på omtrent 110.000 kroner til plantageejeren.

Fabiana Soares Ferreira, som er manager og lejer af grunden, udtaler gennem sin advokat til Reporter Brasil, at hun er “forbavset” over inspektionen.

“Vores gård har opereret i kaffeindustrien i mange år og har altid søgt at overholde alle juridiske krav herunder at opnå certificeringer og licenser, der er ekstremt krævende”.  

Flere års dialog med Starbucks

Kaffeplantagen har været i dialog med Starbucks siden 2016 om at blive optaget i deres certificering, oplyser selskabet til Danwatch. På plantagen hænger der imidlertid et skilt, hvorpå der står C.A.F.E, og Danwatch har derfor spurgt Starbucks, om det er almindelig praksis at man reklamerer for certificeringen, når man ikke er medlem. Det spørgsmål har vi ikke fået svar på endnu. 

Starbucks oplyser også, at de aldrig har købt kaffe fra den pågældende plantage.

“Vi er i gang med at undersøge denne sag og vil nøje følge notifikationerne fra arbejdsministeriet. Ingen plantage som er på slavelisten må levere kaffe til Starbucks”, oplyser Starbucks til Reporter Brasil.

Den ‘sorte liste’, som Starbucks refererer til, er en liste udarbejdet af myndighederne over virksomheder, der har brudt straffelovens artikel 149: Tvangsarbejde eller slavelignende forhold.

[Boks3]

Her ses skiltet for C.A.F.E, Starbucks certificering for bæredygtighed, inde på plantagen, hvor inspektører fandt slavelignende forhold. Starbucks afviser at have købt kaffe fra plantagen og skriver til Danwatch, at plantagen ikke er medlem endnu. Foto: Reporter Brasil.

 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down