Slavery Index: 40 millioner slaver producerer især varer til G20-landene

Tallene fra Walk Free rapporterer om en dyster virkelighed med moderne slaveri
Foto: NASA / Flickr
Sally Jensen

JournalistHusk at dele
Vi har undersøgt dette
Undersøgelse

Servants of Servers

Foto: NASA / Flickr
Ny undersøgelse viser, at der på verdensplan er 40 millioner mennesker, der lever under moderne slaveri. En stor del af dem producerer varer til G20-landene.
Sally Jensen

JournalistOver 40 millioner mennesker lever og arbejder i dag under vilkår, der karakteriseres som moderne slaveri, uden mulighed for at sige op. Anslået knap 25 millioner er beskæftiget i produktionsbrancher, og yderligere 15 millioner mennesker lever i tvangsægteskaber eller er udsat for menneskehandel.

NGO’en Walk Free Foundation udgiver hvert år en rapport over moderne slaveri på verdensplan, og resultaterne for 2018 er netop blevet offentliggjort på deres hjemmeside.

En af pointerne er, at mange af de varer, der produceres under slavelignende forhold, eksporteres til G20-landene. IT-udstyr er det, der eksporteres allermest af. Udstyret produceres overvejende i Kina og Malaysia.

10 lande med højest estimerede rate for moderne slaveri:

 1. Nordkorea
 2. Eritrea
 3. Burundi
 4. Centralafrikanske Republik
 5. Afghanistan
 6. Mauretanien
 7. Sydsudan
 8. Pakistan
 9. Cambodia
 10. Iran

10 lande med højest estimerede rate for moderne slaveri:

 1. Nordkorea
 2. Eritrea
 3. Burundi
 4. Centralafrikanske Republik
 5. Afghanistan
 6. Mauretanien
 7. Sydsudan
 8. Pakistan
 9. Cambodia
 10. Iran

IT får en trist førsteplads

Netop de slavelignende arbejdsforhold IT-industrien undersøgte Danwatch i 2015. Undersøgelsen viste, hvordan kinesiske studerende under tvangsarbejde laver it-servere til Danmark. De studerende fik trusler fra universiteterne om, at de ikke ville bestå deres uddannelser, hvis ikke de udførte hårdt, ulønnet arbejde uden relevans for deres uddannelse.

Den systematiske udnyttelse af studerende er dog ikke det eneste kritikpunkt af arbejdsvilkårene i IT-industrien. Ifølge Jesper Nielsen, afdelingsleder for 3Fs internationale afdeling, er der flere faktorer, der placerer IT-industrien på en trist førsteplads i slaveri-indekset:

“Produktionen af IT-udstyr foregår under kritisable forhold lige fra mineraludvinding til samlebåndsarbejde, og kineserne har ikke særlig gode arbejdstagerrettigheder. De har ikke ret til at organisere sig i fagforeninger, og mange steder har de reelt heller ikke mulighed for selv at sige op, når de først har skrevet kontrakt med en fabrik. Det må jo alt andet lige kaldes tvangsarbejde”, vurderer Jesper Nielsen, 3F.

Udover IT-udstyr er tøj, fisk, kakao og sukkerrør på top 5-listen over de produkter, der eksporteres til G20-landene, hvor der er størst risiko for slavelignende forhold under produktionen.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load