Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Slavery Index: 40 millioner slaver producerer især varer til G20-landene

Ny undersøgelse viser, at der på verdensplan er 40 millioner mennesker, der lever under moderne slaveri. En stor del af dem producerer varer til G20-landene.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist

Over 40 millioner mennesker lever og arbejder i dag under vilkår, der karakteriseres som moderne slaveri, uden mulighed for at sige op. Anslået knap 25 millioner er beskæftiget i produktionsbrancher, og yderligere 15 millioner mennesker lever i tvangsægteskaber eller er udsat for menneskehandel.

NGO’en Walk Free Foundation udgiver hvert år en rapport over moderne slaveri på verdensplan, og resultaterne for 2018 er netop blevet offentliggjort på deres hjemmeside.

En af pointerne er, at mange af de varer, der produceres under slavelignende forhold, eksporteres til G20-landene. IT-udstyr er det, der eksporteres allermest af. Udstyret produceres overvejende i Kina og Malaysia.

10 lande med højest estimerede rate for moderne slaveri:

 1. Nordkorea
 2. Eritrea
 3. Burundi
 4. Centralafrikanske Republik
 5. Afghanistan
 6. Mauretanien
 7. Sydsudan
 8. Pakistan
 9. Cambodia
 10. Iran

10 lande med højest estimerede rate for moderne slaveri:

 1. Nordkorea
 2. Eritrea
 3. Burundi
 4. Centralafrikanske Republik
 5. Afghanistan
 6. Mauretanien
 7. Sydsudan
 8. Pakistan
 9. Cambodia
 10. Iran

IT får en trist førsteplads

Netop de slavelignende arbejdsforhold IT-industrien undersøgte Danwatch i 2015. Undersøgelsen viste, hvordan kinesiske studerende under tvangsarbejde laver it-servere til Danmark. De studerende fik trusler fra universiteterne om, at de ikke ville bestå deres uddannelser, hvis ikke de udførte hårdt, ulønnet arbejde uden relevans for deres uddannelse.

Den systematiske udnyttelse af studerende er dog ikke det eneste kritikpunkt af arbejdsvilkårene i IT-industrien. Ifølge Jesper Nielsen, afdelingsleder for 3Fs internationale afdeling, er der flere faktorer, der placerer IT-industrien på en trist førsteplads i slaveri-indekset:

“Produktionen af IT-udstyr foregår under kritisable forhold lige fra mineraludvinding til samlebåndsarbejde, og kineserne har ikke særlig gode arbejdstagerrettigheder. De har ikke ret til at organisere sig i fagforeninger, og mange steder har de reelt heller ikke mulighed for selv at sige op, når de først har skrevet kontrakt med en fabrik. Det må jo alt andet lige kaldes tvangsarbejde”, vurderer Jesper Nielsen, 3F.

Udover IT-udstyr er tøj, fisk, kakao og sukkerrør på top 5-listen over de produkter, der eksporteres til G20-landene, hvor der er størst risiko for slavelignende forhold under produktionen.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.