Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Småbønder får opbakning fra EU mod store supermarkeder

Fremover vil små landmænd og mellemstore fødevareproducenter få flere muskler, når de skal lægge arm med store supermarkeder om fair priser for deres varer. Det skal nyt EU-direktiv sikre.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Amalie Linde
Amalie Linde
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Fair priser til små landmænd og mellemstore fødevareproducenter.

Det er, hvad EU parlamentet håber på at opnå gennem et nyt direktiv, der skal give stærkere kontraktlig beskyttelse, når producenterne sælger varer til supermarkeder og internationale indkøbsgrupper.

Direktivet vil være en stor sejr for små og mellemstore producenter, lyder det fra Gisela ten Kate, researcher ved den hollandske ngo Somo, som har arbejdet for aftalen i omtrent 14 år.

“Vi ser aftalen som et godt og nødvendigt skridt mod at gøre varekæder mere fair. Dette vil bidrage til en bedre beskyttelse for de mennesker, som producerer vores mad”, siger Gisela ten Kate.

Direktivet skal først godkendes af medlemsstaterne, og derefter kan der gå to år, før det bliver implementeret i nationalstaterne i 2021.

Forbud mod uretfærdig handelspraksis

Konkret forbyder direktivet 16 måder, som supermarkederne hidtil har kunne handle med fødevareproducenter på, og som de europæiske politikere nu har vurderet er uretfærdige.

Det omfatter blandt andet afbestillinger af fødevarer i 11. time, sene betalinger for letfordærvelige madvarer samt at nægte producenterne skriftlige kontrakter.

EU-landene skal etablere en offentlig myndighed til at håndhæve direktivet og udstede bøder. Det skal være muligt at klage anonymt, og ngo’er vil få mulighed for at føre sager på vegne af små fødevareproducenter.

Ngo’er kan føre sager

Især muligheden for, at ngo’er fremover kan føre sager for små landmænd, som mener de er blevet uretfærdigt behandlet, håber Gisela ten Kate på vil kunne gøre en forskel.

Det er ofte det første led i varekæden – bønderne på marken – som tjener mindst på fødevarerne. Det ses i talrige eksempler blandt andet i produktionen af vanilje på Madagaskar, hvor bønderne er blandt verdens fattigste mennesker til trods for, at vanilje er verdens næstdyreste krydderi.

Læs: I strid med FN: Danske vanilje-importører skal vide, hvordan deres vanilje er produceret

“Bønderne får flere muligheder nu for at forsvare deres rettigheder. Vores forhåbning er, at de vil få en mere fair pris for deres varer i fremtiden”, siger Gisela ten Kate.

Hvis producenter får flere penge for deres varer, kan det potentielt medføre, at priserne stiger i butikkerne. Men det håber og tror Gisela ten Kate ikke vil ske.

“Supermarkederne er det led, der har den største margin bruto. Jeg tror, at de kan absorbere det tab, så prisstigningerne ikke når ud til forbrugerne”, siger Gisela ten Kate, som peger på at andre parametre end prisen, såsom bæredygtighed og kvalitet, kan være vigtigt for forbrugerne.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.