Småbønder får opbakning fra EU mod store supermarkeder

Dean Hochman.
Amalie Linde

JournalistHusk at dele
Branche
Land
Dean Hochman.
Fremover vil små landmænd og mellemstore fødevareproducenter få flere muskler, når de skal lægge arm med store supermarkeder om fair priser for deres varer. Det skal nyt EU-direktiv sikre.
Amalie Linde

JournalistFair priser til små landmænd og mellemstore fødevareproducenter.

Det er, hvad EU parlamentet håber på at opnå gennem et nyt direktiv, der skal give stærkere kontraktlig beskyttelse, når producenterne sælger varer til supermarkeder og internationale indkøbsgrupper.

Direktivet vil være en stor sejr for små og mellemstore producenter, lyder det fra Gisela ten Kate, researcher ved den hollandske ngo Somo, som har arbejdet for aftalen i omtrent 14 år.

“Vi ser aftalen som et godt og nødvendigt skridt mod at gøre varekæder mere fair. Dette vil bidrage til en bedre beskyttelse for de mennesker, som producerer vores mad”, siger Gisela ten Kate.

Direktivet skal først godkendes af medlemsstaterne, og derefter kan der gå to år, før det bliver implementeret i nationalstaterne i 2021.

Forbud mod uretfærdig handelspraksis

Konkret forbyder direktivet 16 måder, som supermarkederne hidtil har kunne handle med fødevareproducenter på, og som de europæiske politikere nu har vurderet er uretfærdige.

Det omfatter blandt andet afbestillinger af fødevarer i 11. time, sene betalinger for letfordærvelige madvarer samt at nægte producenterne skriftlige kontrakter.

EU-landene skal etablere en offentlig myndighed til at håndhæve direktivet og udstede bøder. Det skal være muligt at klage anonymt, og ngo’er vil få mulighed for at føre sager på vegne af små fødevareproducenter.

Ngo’er kan føre sager

Især muligheden for, at ngo’er fremover kan føre sager for små landmænd, som mener de er blevet uretfærdigt behandlet, håber Gisela ten Kate på vil kunne gøre en forskel.

Det er ofte det første led i varekæden - bønderne på marken - som tjener mindst på fødevarerne. Det ses i talrige eksempler blandt andet i produktionen af vanilje på Madagaskar, hvor bønderne er blandt verdens fattigste mennesker til trods for, at vanilje er verdens næstdyreste krydderi.

Læs: I strid med FN: Danske vanilje-importører skal vide, hvordan deres vanilje er produceret

“Bønderne får flere muligheder nu for at forsvare deres rettigheder. Vores forhåbning er, at de vil få en mere fair pris for deres varer i fremtiden”, siger Gisela ten Kate.

Hvis producenter får flere penge for deres varer, kan det potentielt medføre, at priserne stiger i butikkerne. Men det håber og tror Gisela ten Kate ikke vil ske.

“Supermarkederne er det led, der har den største margin bruto. Jeg tror, at de kan absorbere det tab, så prisstigningerne ikke når ud til forbrugerne”, siger Gisela ten Kate, som peger på at andre parametre end prisen, såsom bæredygtighed og kvalitet, kan være vigtigt for forbrugerne.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load