Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Supermarkeder sælger peber fra landmænd i gældsfælder

Når du svinger peberkværnen over din hakkebøf, kan du være med til at holde Asiens peberbønder i gældsfælder og fattigdom. De danske supermarkeder kender ikke til problemet trods politikker om etisk handel.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Danske supermarkeder sælger peber fra Indien og Indonesien, hvor peberbønder bliver holdt i fattigdom for den pris, de får for peberet. Mange stifter gæld, de ikke kan afbetale. Og for nogle – som i Indien i sidste årti – står valget mellem selvmord eller at gå fra hus og hjem, når gælden skal inddrives.

Peber fra Dansk Supermarkeds eget mærke Princip!, der bliver solgt i Føtex og Bilka som et mærke der kræser for kvaliteten, stammer fra Indien og Indonesien.

Også i COOPs supermarkeder Kvickly og SuperBrugsen finder du peber fra Indien og Indonesien i peberglas fra Santa Maria, et af nordens største krydderimærker, og danske Spize.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Etisk brist hos danske supermarkeder

Både Dansk Supermarked og COOP har politikker om at handle etisk og tage et socialt ansvar for de produkter, de sælger.

COOPs politik for etisk handel siger, at de vil respektere FNs og ILOs konventioner om menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder. Både Dansk Supermarked og COOPs indkøbsselskab InterCOOP er medlem af Business Social Compliance Initiative (BSCI), som er et virksomheds-drevet initiativ til at forbedre arbejdsforhold i globale leverandørkæder.

DanWatch har i samarbejde med Tænk kontaktet de danske supermarkeder. Til Tænk siger begge supermarkeder, at de aldrig før har hørt om problemerne, som DanWatch’s undersøgelse kaster lys på.

”På baggrund af jeres artikel (i Tænk, december 2011, red.) har vi været i kontakt med vores leverandører af peber. Vi er blevet bekræftet i, at vores aftaler med leverandørerne bliver overholdt”, skriver indkøbsdirektør Morten Petersen fra Dansk Supermarked i en mail til Tænk.

Men ifølge COOPs direktør for miljø- og fødevarepolitik Mogens Werge tager BSCI-initiativet som begge supermarkeder er medlem af ikke højde for peberbøndernes gældsproblematik.

”Vi har nogle samarbejdsaftaler, men de omfatter ikke hensyn til denne gældsproblematik. Og personligt har jeg aldrig hørt om det før. Vi er fokuseret på børnearbejde, arbejdsmiljø og lignende”, siger han til Tænk.

COOP er også medlem af Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH), som vil fremme bæredygtig udvikling i u-lande. Her vil Mogens Werge tage problemstillingen op.

”Vi skal drøfte, hvordan vi kan arbejde med denne problemstilling. Problemet er, at det ikke er nok at sikre en minimumsløn i et bestemt land, da bønderne ikke nødvendigvis kan leve af denne løn”, siger Mogens Werge.

Hvad siger pebermærkerne selv?

Santa Maria fortæller, at virksomheden i årevis har arbejdet med socialt ansvar. Ifølge kvalitetschef Sandra Flodström har Santa Maria ikke hørt om gælds- og fattigdomsproblemerne før. Hun mener, at situationer som i Indien og Indonesien er uacceptable.

”Vi besøger vores leverandører regelmæssigt og har ikke hørt om disse problematikker på under vores besøg. Vi arbejder tæt med vores leverandører om vores Code of Conduct. Santa Maria køber også Fairtrade certificeret peber, som sikrer bønderne en mindstepris”, siger hun.

Verdenshandlen med peber

Vietnam, Indien og Indonesien er verdens tre største producenter af peber. Tilsammen står de tre lande for knap 60 procent af produktionen af sort og hvidt peber i verden. Andre større producentlande er Brasilien, Malysia, Sri Lanka og Kina.
(Kilde: Nedspice Market Update November 2010)

Kun sjældent har eksportører og mellemhandlere, som vi taler med i Indien og Indonesien, hørt de internationale købere spørge om peberbøndernes sociale og økonomiske situation. Det bekræfter John Joseph fra den indiske hjælpeorganisation Wayanad Social Service Society (WSSS):

”Gennem selvmords-årene besøgte de store eksportører Wayanad distriktet som de plejede. Men de viste aldrig interesse for vores programmer, som skulle hjælpe ofrene og forebygge flere selvmord”, siger han.

I Indien interviewer DanWatch Sibi Thomas, vice-præsident for AVT McCormick der er et joint-venture mellem verdens største krydderivirksomhed Mc Cormick Inc. og den indiske virksomhed AVT Group. AVT McCormick sælger sort peber til Santa Maria.

Sibi Thomas fortæller, at virksomheden stiller en række etiske krav til leverandører, men bøndernes sociale og økonomiske forhold er ikke omfattet.

Også krydderimærket Spize fra danske Zelected Foods, som du finder på hylderne i Føtex, Kvlckly, SuperBrugsen og SuperBest, får peber fra de samme gælds- og fattigdomsplagede områder i Indien og Indonesien, som DanWatch har besøgt.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.