14. oktober 2022

Tesla-mine afblæser strejke. Medarbejderne siger, den stadig er i gang

Det australske mineselskab Syrah Resources påstår, at deres grafitmine i det nordlige Mozambique er på vej tilbage i omdrejninger. Men det kan medarbejderne ikke genkende. De strejker stadig, siger de. Syrah Resources skal snart levere grafit til Teslas bilbatterier.

Syrah Resources datterselskab i Mozambique hedder Twigg Foto: Zitamar News

“Medarbejdere og leverandører er på vej retur til minen i Balama, og produktionen genoptages snart”. 

Sådan lød det i en fondsbørsmeddelelse udsendt den 10. oktober af den kommende Tesla-leverandør, det australske mineselskab Syrah Resources. For lidt over en måned siden nedlagde en stor gruppe af grafit-minens ansatte arbejdet i protest over deres arbejdsforhold. 

Men spørger man medarbejderne selv, er konflikten ikke løst. Det fortæller en af strejkelederne til det mozambikanske netmedie Zitamar News. 

Han vil gerne være anonym af frygt for repressalier, men Danwatch og Zitamar News er bekendt med hans fulde identitet. 

“Vi forhandler stadig. Mineledelsen prøver at tvinge os tilbage på arbejde, men hvis der ikke kommer noget ud af forhandlingerne, lukker vi minen helt, så ikke engang vedligeholdelsesopgaver bliver udført”, siger han. 

Danwatch og Zitamar News har tidligere afdækket, hvordan minearbejderne i Balama er frustrerede over forskelsbehandling fra minens ledelse, brudte lønløfter og en manglende sundhedsforsikring. 

Alternativ til Kina

Minen i Balama har fået stor international opmærksomhed, efter elbilproducenten Tesla i begyndelsen af 2022 indgik en aftale med Syrah Resources om køb af grafit fra Mozambique. 

Så sent som i slutningen af september blev minen fremhævet i en tale af USA’s udenrigsminister Anthony Blinken. 

Grafit er det vigtigste råstof i batterier til blandt andet elbiler. I dag sidder Kina på op mod 70 procent af det globale marked, og ifølge både eksperter og politikere kan det blive rigtigt farligt, hvis Vesten en dag føler sig tvunget til at sanktionere Beijing, ligesom Rusland er blevet det efter invasionen i Ukraine.  

“Det begynder med geopolitik. Og den her aftale giver Tesla mulighed for at gøre sig uafhængig af Kina”, sagde Simon Moores, markedsanalytiker hos Benchmark Mineral Intelligence, da aftalen mellem Tesla og Syrah Resources blev offentliggjort.  

Udover Tesla har Ford også indgået en forhåndsaftale med Syrah Resources om køb af grafit fra Balama. 

Politisk pres

Syrah Resources har fra strejkens start insisteret på, at den er i strid med lovgivningen i Mozambique. Selskabet afviser også den kritik, som de strejkende medarbejdere retter mod minens ledelse. 

“Alle klager gennem tiden er blevet behandlet og undersøgt. Virksomheden har ikke fundet beviser for de beskyldninger, der bliver rettet mod visse seniormedarbejdere”, udtaler en talsperson til Zitamar News og Danwatch.

Ifølge en af strejkelederne bliver medarbejderne nu udsat for politisk pres. Allerede søndag den 9. oktober sagde Edson Lino, regeringens repræsentant i Balama-distriktet, til statsradioen Radio Mocambique, at strejken var ovre. 

“Der er folk i regeringen, som har en interesse i, at minens ledelse ikke bliver skiftet ud og derfor bare vil have produktionen i gang med det samme”, siger strejkelederen til Zitamar News. 

“Vi vil have, at regeringen og virksomheden forpligter sig til, at ingen medarbejdere bliver straffet for at have deltaget i strejken”, slutter han.

Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right