Undersøgelse
Støt Danwatch

Ansatte og naboer i oprør mod Tesla-mine i Mozambique

En grafit-mine i det nordlige Mozambique skaber frustrationer hos både ansatte og omkringliggende lokalsamfund. Minen, der er ejet af australske Syrah Resources, skal snart levere grafit til Teslas bilbatterier, men nu er produktionen midlertidigt suspenderet, og ledelsen på minen er blevet evakueret til den nærmeste større by.
Dato
28. september 2022
En grafit-mine i det nordlige Mozambique skaber frustrationer hos både ansatte og omkringliggende lokalsamfund. Minen, der er ejet af australske Syrah Resources, skal snart levere grafit til Teslas bilbatterier, men nu er produktionen midlertidigt suspenderet, og ledelsen på minen er blevet evakueret til den nærmeste større by.
Samarbejdspartner
Zitamar News
Redaktør: Jonathan Tybjerg | Ansv. chefredaktør: Jesper Nymark

I en flække i det nordlige Mozambique udvindes et mineral, der er centrum i et af tidens største dilemmaer for vestlige politikere: Kinas dominans af de råstoffer, vi skal bruge til den grønne omstilling.  

I dag producerer Kina cirka 70 procent af klodens grafit, et finkornet mineral, som er det vigtigste råstof i batterier til elbiler, og ifølge både eksperter og politikere kan det blive rigtigt farligt, hvis Vesten en dag føler sig tvunget til at sanktionere Beijing, ligesom Rusland er blevet det efter invasionen i Ukraine.  

Et af de få alternativer til kinesisk grafit ligger i byen Balama, godt fire timers kørsel ind i Cabo Delgado-regionen fra Det Indiske Oceans kyst. Her fandt man i 2015 en af verdens største reserver af grafit.

Sidste år indgik den amerikanske elbilproducent Tesla en aftale med det australske mineselskab Syrah Resources, der siden 2017 har udvundet grafit i Balama. Fra Mozambique skal grafiten sendes til Syrah Resources kommende fabrik i Louisiana, USA, hvor det vil blive forarbejdet, inden det, formentlig fra 2024, kommer i batterierne hos Tesla.  

“Det begynder med geopolitik. Og den her aftale giver Tesla mulighed for at gøre sig uafhængig af Kina”, sagde Simon Moores, markedsanalytiker hos Benchmark Mineral Intelligence, da aftalen mellem Tesla og Syrah Resources blev offentliggjort.  

Men Teslas aftale med minen i Balama er alligevel ikke problemfri, fortæller lokale kilder til Danwatch og det mozambikanske netmedie Zitamar News.  

I over en uge har minen været nedlagt af en strejke, fordi lokale ansatte ikke mener, at de bliver behandlet ordentligt. Samtidig peger ngo’er i området på, at flere af minens naboer er utilfredse med, hvordan de er blevet kompenseret for den landbrugsjord, som er blevet taget fra dem.  

Play Video

Fra morgenstunden, den 7. september, samlede minearbejdere sig foran grafit-minen i Balama og protesterede over deres arbejdsforhold. På deres bannere kræver de blandt andet ligeløn og en sundhedsforsikring.

Ford vil også bruge minen

22. juli i år annoncerede Syrah Resources, at de også har indgået en forhåndsaftale om levering af grafit med Teslas konkurrent Ford.

Bilproducenten har iværksat et elbilsprogram med SK Innovation, et sydkoreansk firma, der beskæftiger sig med alternativ energi.

Kilde: Syrah Company Announcement

Produktionen midlertidigt på pause    

Onsdag den 7. september nedlagde nogle hundrede lokale medarbejdere arbejdet i Balama-minen. Fra de tidligste morgentimer samledes de foran indgangen med bannere og protestråb. Medarbejderne krævede udskiftninger i mineledelsen, ligeløn og en sundhedforsikring. 

En uges tid efter, den 16. september, oplyste Syrah Resources til Danwatch og  Zitamar News, at minen “opererer normalt”, og at de i øvrigt respekterer deres medarbejderes ret til at organisere sig. Men yderligere nogle dage efter, tirsdag den 20. september, annoncerede Syrah Resources pludselig et stop for handel med selskabets aktier. Forklaringen? “En arbejdsrelateret afbrydelse på Balama Graphite Operation”, skrev virksomheden i en meddelelse til den australske børs.  

Zitamar News erfarer fra kilder i Balama-området, at både minens ledelse, der primært består af udlændinge, samt medarbejdere fra andre dele af Mozambique i begyndelsen af sidste uge blev evakueret til Montepuez og Pemba – Cabo Delgados to hovedbyer – af frygt for, at strejken skulle udvikle sig dramatisk. Siden har et privat sikkerhedsfirma, Chelsea Group, bevogtet mineområdet.  

Mandag, 26. september, bekræftede Syrah Resources i en fondsbørsmeddelelse, at arbejdet på minen aktuelt er suspenderet på grund af en “ulovlig” strejke.  

“Efter en gennemgang af sikkerheden koordinerer virksomheden alle medarbejderes retur til minen og arbejder på at genoptage Balamas fulde drift hurtigst muligt”, skrev Syrah Resources.  

Ifølge Júlio Bichehe Ernesto, der arbejder for União Provincial de Camponeses de Cabo Delgado, en organisation, der hjælper småbønder i Cabo Delgado-regionen, blev mange af de ansatte på minen fyret under corona-pandemien.  

Dem, der efterfølgende er blevet genansat, skulle overvejende være internationale medarbejdere eller folk fra hovedstaden Maputo i den anden ende af landet, ikke lokale fra Balama. 

“Det har gjort folk sure”, siger han.  

Journalister fra Zitamar News har mødt 12 af de strejkende arbejdere i Balama. De fortæller, at ansatte fra området generelt bliver behandlet dårligere end de medarbejdere, der er blevet bragt ind udefra. 

Medarbejderne har ikke ønsket at stille sig frem med navn og billede af frygt for repressalier fra ledelsen på minen. 

“Vi besluttede at strejke, da vi fandt dokumentation for, at vores kolleger fra Maputo får højere løn end os andre”, siger en af de strejkende minearbejdere.  

Danwatch og Zitamar News har set de papirer, som minearbejderne mener dokumenterer, at de bliver forfordelt, men har ikke haft mulighed for at verificere lønforskellene.  

Bønder uden jord 

I 2014, da Syrah Resources indledte forberedelserne til deres arbejde i Mozambique, blev der lavet en plan for kompensation af de lokalsamfund, der stod til at få frataget land på grund af minedriften.  

I dag, otte år senere, mangler 175 ud af i alt 679 familier stadig at få tilstrækkelig hjælp. Det vurderer Júlio Bichehe Ernesto. Han forklarer, at den jord, Syrah Resources og de lokale myndigheder i Cabo Delgado-regionen tildelte familierne i kompensation, ikke var til at dyrke afgrøder på.  

“Det var et sumpområde. Man kunne umuligt dyrke maniok og korn, som er det, familierne har været vant til at producere”, siger han.  

Syrah Resources og distriktsmyndighederne fandt et alternativ, men det viste sig ikke at være meget bedre.  

“Området var alt for småt, og så lå det alt for langt væk fra, hvor de plejede at have deres jord. Nogle takkede ja alligevel, men de, der ikke gjorde, har stadig ikke fået tildelt ny jord”, siger Júlio Bichehe Ernesto.  

Afviser kritik 

Kritikken flugter med konklusionerne i et studie foretaget på Universiteit Utrecht i sommeren 2021. I studiet fortæller beboere i lokalsamfundene, at minen på en lang række områder har forværret deres levestandard. 

“Syrah har på ingen måde hjulpet. De har kun udnyttet folks machambas “landbrugsjord”, red.)”, siger en indbygger i Nanhupo, en nærliggende landsby, til studiets forfatter.  

I studiet er det ligeledes beskrevet, hvordan de lokalsamfund der ligger tættest på minen, kæmper med beskidt drikkevand og afskovning forårsaget af Syrah Resources minedrift.  

Problemerne genkendes også af Justicia Ambiental, en mozambikansk miljø-ngo. I en mail til Danwatch skriver de: 

“Siden 2004 har vi arbejdet med at sikre rettighederne for folk, der er påvirket af udvindingsindustrien, og vi er bekendt med, at lokalbefolkningen lider under grafit-projektet i Balama”.  

Syrah Resources afviser imidlertid, at naboerne til minen i Balama ikke skulle være blevet kompenseret tilstrækkeligt.

“Genoprettelse af landbrugsjord i forbindelse med både nuværende og fremtidigt arbejde i Balama er sket i overensstemmelse med en uafhængigt udviklet plan i tråd med internationale standarder og i fællesskab med repræsentanter fra både regering og lokalsamfund”, skriver Syrah Resources i en mail til Danwatch og Zitamar News.

“Vi har modtaget positiv feedback på kompensationsprocessen fra langt de fleste familier, og de små uenigheder, der har været, har vi løst i fællesskab”, skriver de.  

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tesla trods gentagne henvendelser.   

Et politisk valg  

Det er langt fra kun Tesla, der forsøger at gøre op med Kinas dominans på diverse råstofsmarkeder. Tidligere på måneden lancerede EU’s kommissionsformand Ursula von der Leyen Critical Raw Material Act. Lovforslaget skal gøre Europa mindre afhængig af Beijing i kampen om råstoffer til den grønne omstilling. 

Det er ikke kun Syrah Resources’ medarbejdere, der i øjeblikket strejker. Det samme gør de ansatte på en anden stor grafit-mine i Cabo Delgado-provinsen. Minen ligger i Ancuabe, 140 kilometer fra Balama, og er ejet i et joint venture mellem tyske Graphit Kropfmühl og den mozambikanske virksomhed Empresa Mocambicana de Exploracao Mineira. Ifølge avisen O Pais i Mozambique handler strejken om lave lønninger og støvforurening.

Kilde: Opais

“Vi skal undgå at blive afhængige igen, som vi blev med olie og gas”, sagde hun i sin årlige tale til Europa-Parlamentets plenarmøde den 14. september. 

Von der Leyens forslag kommer efter, at blandt andet Verdensbanken har vurderet, at efterspørgsel af grafit, lithium og kobalt kan stige med 500 procent frem mod 2050.  

Men som situationen i Balama viser, er det ikke en simpel øvelse at opdyrke nye, ansvarlige leverandører af disse mineraler.  

“Vigtigheden af at få fat i kritiske råstoffer og den hast, vi ønsker for den grønne omstilling, kan indebære en risiko for, at vi – som samfund, investorer og virksomheder – springer over, hvor gærdet er lavest og forbryder sig mod det ansvar, vi har for mennesker og miljø”, siger Helle Munk Ravnborg, seniorforsker med speciale i ressourceforvaltning i det globale syd hos Dansk Institut for Internationale Studier.  

Hun understreger dog, at det er et dilemma. Hvis vi vil have elektrificeret vores transport, har vi brug for grafit, og meget af det. EU og USA vurderer, at det ikke går at købe fra Kina. Nu viser det sig, at alternativet Mozambique heller ikke er uproblematisk, og hvad gør man så?

“Det er jo heller ikke holdbart, at vi sænker tempoet på den grønne omstilling”, siger hun. “Men selvom det i dag kan være vanskeligt at få fat på kritiske råstoffer uden at pådrage sig et ansvar for menneskerettighedskrænkelser og miljø, behøver det jo ikke at være sådan. Det bør være muligt at udvinde og genanvende de nødvendige råstoffer uden at gå på kompromis med ansvarlighed. Det er et politisk – og økonomisk – valg”, siger Helle Munk Ravnborg.  

Imens fortsætter de strejkende minearbejdere kampen for bedre arbejdsforhold i Balama. Indtil videre forgæves: 

“Vi har flere gange konfronteret HR-afdelingen med vores kritik, men der er intet sket”, siger en af de strejkende.  

Minearbejderne vil nu have Syrah Resources’ hovedkontor i Melbourne til at reagere.

“Vi stoler ikke på den nuværende ledelse på minen”, lyder det.

FAKTA

Hvor meget grafit er der i et bilbatteri?

Bilbatterier indeholder fire grundlæggende komponenter: anode, katode, elektrolyt og separator. Mens der er meget fokus på katodematerialerne – lithium, nikkel, kobolt, mangan med flere – er det fremherskende anodemateriale, der bruges i stort set alle bilbatterier, grafit.

1 %
af et bilbatteri består af grafit
Kilde: Electrec
1 %
af verdens naturlige grafit kommer fra Kina
1 mio. tons
grafit blev produceret i 2021 på verdensplan
Kilde: Statista
Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross