Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Tusindvis af danskere råber op til politikerne: Hold fast i menneskerettighederne!

I går var det 70 år siden, at FN vedtog den internationale menneskerettighedserklæring. Og i går demonstrerede tusindvis af mennesker i hele Danmark for at bevare dem.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Sally Jensen
Sally Jensen
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

En syngende, flammende lussing til Christiansborg. Det var, hvad John ‘Fiskerlussing’ Jørgensen håbede, at demonstrationen mandag eftermiddag ville sende, da han i forlængelse af otte andre oplægsholdere talte til tusinder af fremmødte danskere på Rådhuspladsen i København.

Over hele landet blev der afholdt demonstrationer på 70-års dagen for FN’s internationale menneskerettigheder. Bag demonstrationerne stod NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke, og anledningen var regeringens nye finanslov, hvortil Tim Whyte, NGO’ens generalsekretær, ytrede følgende holdning:

“Det dér ‘paradigmeskifte’ – det skal eddermame være løgn!”

Bekymring i FN

Paradigmeskiftet henviser til den del af finansloven, der angår udlændingepolitik. Her er det blandt andet blevet besluttet, at udviste kriminelle indvandrere/borgere i fremtiden skal deporteres til den øde ø Lindholm, hvor de skal opholde sig, før de kan udvises til deres oprindelsesland.

Beslutningen har vakt opsigt både i Danmark og internationalt, og FN’s menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, har udtrykt bekymring over lovændringen:

“Jeg har seriøse bekymringer over planen. Vi vil holde øje med udviklingen og drøfte det med den danske regering. Vi har tidligere set de negative konsekvenser af tiltag, hvor man isolerer. De (regeringen, red.) bør ikke kopiere den slags. Man stigmatiserer dem og gør dem endnu mere sårbare ved at frarøve dem deres frihed”, udtaler hun til DR.

Lige præcis menneskerettigheder er ikke noget, vi diskuterer. Det er noget, vi lever efter!

Stine Bosse

Ikke dine, men alles rettigheder

Udover John Jørgensen og Tim Whyte stod blandt andre erhvervskvinden Stine Bosse, forfatteren Sara Omar og den 15-årige forkæmper for asylbørns rettigheder, Fayeza, på talerstolen. Alle talte de om vigtigheden af, at vi beskytter menneskerettighederne mod de trusler, de står over for.

Sara Omar med en tale, der trak tråde til Martin Luther Kings drøm i 1963. Fayeza med kravet om, at asylbørn skal have samme rettigheder som alle andre børn. Og Stine Bosse med en undren over, at det er blevet nødvendigt at skulle kæmpe for menneskerettighederne i et land som Danmark, modsat hvordan hun ellers hidtil har opfattet dem:

“Lige præcis menneskerettigheder er ikke noget, vi diskuterer. Det er noget, vi lever efter!”

Menneskerettighederne har været til politisk debat siden Dansk Folkeparti i 2016 udtrykte et ønske om, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, FN’s flygtningekonvention og Statsløsekonvention skrives ud af dansk lovgivning. Resten af blå blok samt Socialdemokratiet stiller sig åbne for justeringer af Menneskerettighederne til fordel for den førte politik.

Idéen bag De Internationale Menneskerettigheder var dog netop i 1948 at indgå en række aftaler, der ikke kan tilsidesættes af national lovgivning og skiftende politiske dagsordener. Hvis de justeres efter velbehag og forfordeler nogle borgere over for andre, gælder de slet ikke længere, fastslog John Jørgensen:

“Menneskerettighederne handler ikke om dine rettigheder, men om alles rettigheder. Hvis ikke det menneske, der står ved siden af dig, har samme rettigheder som dig, så er dine rettigheder en illusion.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.