11. december 2018

Tusindvis af danskere råber op til politikerne: Hold fast i menneskerettighederne!

I går var det 70 år siden, at FN vedtog den internationale menneskerettighedserklæring. Og i går demonstrerede tusindvis af mennesker i hele Danmark for at bevare dem.


En syngende, flammende lussing til Christiansborg. Det var, hvad John ‘Fiskerlussing’ Jørgensen håbede, at demonstrationen mandag eftermiddag ville sende, da han i forlængelse af otte andre oplægsholdere talte til tusinder af fremmødte danskere på Rådhuspladsen i København.

Over hele landet blev der afholdt demonstrationer på 70-års dagen for FN’s internationale menneskerettigheder. Bag demonstrationerne stod NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke, og anledningen var regeringens nye finanslov, hvortil Tim Whyte, NGO’ens generalsekretær, ytrede følgende holdning:

“Det dér ‘paradigmeskifte’ – det skal eddermame være løgn!”

Bekymring i FN

Paradigmeskiftet henviser til den del af finansloven, der angår udlændingepolitik. Her er det blandt andet blevet besluttet, at udviste kriminelle indvandrere/borgere i fremtiden skal deporteres til den øde ø Lindholm, hvor de skal opholde sig, før de kan udvises til deres oprindelsesland.

Beslutningen har vakt opsigt både i Danmark og internationalt, og FN’s menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, har udtrykt bekymring over lovændringen:

“Jeg har seriøse bekymringer over planen. Vi vil holde øje med udviklingen og drøfte det med den danske regering. Vi har tidligere set de negative konsekvenser af tiltag, hvor man isolerer. De (regeringen, red.) bør ikke kopiere den slags. Man stigmatiserer dem og gør dem endnu mere sårbare ved at frarøve dem deres frihed”, udtaler hun til DR.

[Citat1]

Ikke dine, men alles rettigheder

Udover John Jørgensen og Tim Whyte stod blandt andre erhvervskvinden Stine Bosse, forfatteren Sara Omar og den 15-årige forkæmper for asylbørns rettigheder, Fayeza, på talerstolen. Alle talte de om vigtigheden af, at vi beskytter menneskerettighederne mod de trusler, de står over for.

Sara Omar med en tale, der trak tråde til Martin Luther Kings drøm i 1963. Fayeza med kravet om, at asylbørn skal have samme rettigheder som alle andre børn. Og Stine Bosse med en undren over, at det er blevet nødvendigt at skulle kæmpe for menneskerettighederne i et land som Danmark, modsat hvordan hun ellers hidtil har opfattet dem:

“Lige præcis menneskerettigheder er ikke noget, vi diskuterer. Det er noget, vi lever efter!”

Menneskerettighederne har været til politisk debat siden Dansk Folkeparti i 2016 udtrykte et ønske om, at Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, FN’s flygtningekonvention og Statsløsekonvention skrives ud af dansk lovgivning. Resten af blå blok samt Socialdemokratiet stiller sig åbne for justeringer af Menneskerettighederne til fordel for den førte politik.

Idéen bag De Internationale Menneskerettigheder var dog netop i 1948 at indgå en række aftaler, der ikke kan tilsidesættes af national lovgivning og skiftende politiske dagsordener. Hvis de justeres efter velbehag og forfordeler nogle borgere over for andre, gælder de slet ikke længere, fastslog John Jørgensen:

“Menneskerettighederne handler ikke om dine rettigheder, men om alles rettigheder. Hvis ikke det menneske, der står ved siden af dig, har samme rettigheder som dig, så er dine rettigheder en illusion.”

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-down