Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Udviklingsministeren forsvarer investeringer gennem de værste skattely

Der er ikke noget galt i, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har investeret gennem De Britiske Jomfruøer, der kaldes for et af verdens værste skattely, sagde udviklingsministeren i et samråd tirsdag.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Handler det om skatteunddragelse, når man investerer gennem nogle af verdens værste skattely?

Det var det centrale spørgsmål, da udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) tirsdag var i samråd, om måden hvorpå nogle af de danske udviklingskroner bliver investeret.

Samrådet var indkaldt, efter Danwatch i november afslørede, at Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) har investeret 75 millioner kroner i et internetfirma i Myanmar via holdingselskaber i skattely på De Britiske Jomfruøer og i Singapore. 

Selvom De Britiske Jomfruøer sidste år blev kåret til verdens allerværste skattely af den internationale ngo Tax Justice Network, mente udviklingsministeren, at investeringen var helt efter bogen.

“Det er ikke et forsøg på skatteunddragelse”, understregede ministeren, men derimod den eneste måde, at IFU overhovedet kunne investere i internetfirmaet, hvor – gentog ministeren flere gange – investeringen har bragt meget godt med sig.

Over for ministeren sad Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl, som meget gerne ville vide, hvorfor investeringen skulle ske gennem “de største banditter” i form af jomfruøerne.

Det fik han aldrig rigtig svar på. I hvert fald ikke ét han virkede tilfreds med.

Forsvarstalen

Som det nu hør og bør sig, indledte Flemming Møller Mortensen samrådet med en redegørelse, eller en forsvarstale om man vil. 

Der var ikke noget at komme efter, lod ministeren forstå i redegørelsen. På grund af utilstrækkelig regulering i Myanmar var IFU nødt til at benytte holdingselskaber, da de sammen med den danske stat og flere danske pensionsselskaber investerede i internetfirmaet, der hedder Frontiir. Den præcise årsag i den konkrete sag gav Flemming Møller Mortensen ikke, men han fortalte, at det i nogle tilfælde var nødvendigt for at sikre ordentlig investorbeskyttelse.

IFU forholder sig til EU og OECD’s principper for skat og deres skattelylister, når de investerer gennem et et tredjeland, der ikke er Danmark eller der, hvor investeringen skal ende. Derudover får de altid udarbejdet en skatteerklæring fra eksterne konsulenter, der viser, hvilke risici der er. Ifølge ministeren viser skatteerklæringen fra investeringen i Frontiir, at holdingselskaberne på De Britiske Jomfruøer og i Singapore ikke har haft skattemæssige fordele af deres placering, men var etableret af andre årsager. Myanmar er derfor ikke gået glip af nogen skatteindtægter:

“Det vigtigste for mig er, at de går ind med investeringer i en svær situation. Og jeg er blevet betrygget i, at investeringen ligger fuldt inden for rammen af IFU’s mandat og politikker”, erklærede ministeren.

Det var et svar som Christian Juhl og Rasmus Nordqvist fra SF fandt utilfredsstillende. De var især kritiske over, at IFU brugte EU’s skattelyliste, som har fået en del kritik, da politiske interesser og pres fra skattelylande i EU har udvandet den. Eller som Christian Juhl formulerede det: “Den er total udhulet”. 

Derfor prøvede de to støttepartiers politikere at få ministeren til at forholde sig til alternative lister, som den udformet af Tax Justice Network, hvor De Britiske Jomfruøer ligger i toppen, men det ville ministeren ikke, da Tax Justice Network er en ngo. 

Juhl og Nordqvist prøvede også at få ministeren til at forholde sig personligt og politisk til, at netop dette skattely har været centralt i afsløringerne i Panama Papers og hvidvask-skandalen i Danske Bank. Det ville ministeren heller ikke.

De Britiske Jomfruøer står i centrum for flere skattely-afsløringer

  • Panama Papers: Mere end hvert andet skuffeselskab, der blev afsløret i Panama Papers, var registreret på De Britiske Jomfruøer. 
  • Hvidvask-skandalen i Danske Bank: Selskaber registreret på De Britiske Jomfruøer udgjorde en stor del af kundegruppen i Danske Banks estiske filial, viser en ekstern undersøgelse fra advokatfirmaet Bruun & Hjejle.
  • FinCen Files: Et læk fra det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed FinCen viser, at hver femte indberetning af mistænkelige transaktioner til amerikanske myndigheder involverede selskaber fra De Britiske Jomfruøer.

Politikerne var helt grundlæggende uenige om det centrale spørgsmål: Handler det om skatteunddragelse, når man investerer i gennem nogle af verdens værste skattely?

For ministeren var svaret et klart nej. 

“IFU investerer så rent som muligt.”

For Rasmus Nordqvist og Christian Juhl var svaret et klart ja. For lige meget om de enkelte holdingselskaber unddrog sig skat eller ej, så var de placeret i skattely, og når IFU investerer gennem dem, er de også med til at støtte det, lød kritikken.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.