Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ulovligt importeret teaktræ fra Myanmar på luksus lystyachts

To af Englands største luksus lystyacht-forhandlere indrullet i mulig skandale om ulovligt importeret teaktræ fra Myanmar. Begge yacht-sælgere afviser kendskab til ulovligt teaktræ og vil undersøge anklagerne.
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her

Teaktræ er populært på lystyachts, da det er den mest holdbare træsort til udendørs brug, fordi træet i sig selv er olieholdigt og svampenedbrydende. Men en stor del af verdens teaktræ stammer fra Myanmar, der har store problemer med at håndhæve et nationalt forbud mod eksport.

Siden 2010 har Myanmar – et af kun fire lande i verden, hvor teaktræer gror naturligt – mistet mere end 1,3 millioner hektar skov årligt, ifølge FN’s organisation for fødevarer og landbrug.

Danwatch har tidligere undersøgt problemet her: Myanmars tømmer kommer illegalt til Danmark

Britiske og belgiske myndigheder anklager nu de to importører NHG Timber og Vandecasteele Houtimport for at overtræde EU’s lovgivning for import af teaktræ. EUTR (EU Timber Regulation) sikrer, at intet ulovligt træ eller træprodukter sælges i EU. Træforhandlere må udvise rettidig omhu for at sikre, at deres importerede træ er lovligt. Og de skal overfor myndigheder kunne bevise, at de har udvist rettidig omhu.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Ulovligt teaktræ på skibsdækket

Ifølge ngo’en Environmental Investigation Agency (EIA) ender det ulovlige teaktræ på dækket af luksusbåde fra bådfabrikanterne Princess Yachts og Sunseeker, da importørene leverer træ til virksomhederne Moody Decking og D.A. Watts & Sons, der leverer til Princess Yachts og Sunseeker.

Princess Yachts har en dansk filial på Greve Marina, og ifølge EIA har omkring 21 ud af 23 lystyachts til salg på firmaet hjemmeside skibsdæk af ulovligt teaktræ fra Myanmar.

Både Princess Yachts og Sunseeker afviser kendskab til ulovligt importeret teaktræ.

“Vi er ekstremt forsigtige, når det kommer til råmaterialer til vores produkter og tager alle mulige forbehold for at sikre, at de er leveret til os af anerkendte leverandører med licens i henhold til relevant international lovgivning, inklusiv UK og EU. I lyset af anklagerne fra Environmental Investigation Agency arbejder vi sammen med British Marine for at få forståelse for de varekæde-problematikker, der rejses, da disse var ukendte for os på udgivelsestidspunktet og ikke er blevet uafhængigt verificeret,” skriver Princess Yachts i en udtalelse.

Også Sunseeker benægter velvidende at have brugt ulovligt importeret træ og vil nu undersøge sagen.

“Sunseeker International er ikke opmærksom på noget brud på EUTR og er heller ikke omfattet af dem. Sunseeker har ikke modtaget nogen henvendelse fra nogen anerkendt myndighed om brud på EUTR i virksomhedens direkte eller indirekte varekæde, vedrørende indkøb af teak eller andre produkter,” skriver Sunseeker i en udtalelse.

Sunseeker forklarer, at de vil undersøge deres indkøb af teaktræ gennem de britiske myndigheder for at sikre fakta.

Utrolig svært at importere lovligt teaktræ fra Myanmar

Den danske ngo Verdens Skove arbejder netop med skovrydning og det massive pres på skovens ressourcer. Her forklarer kommunikationschef Nikolai Lang, at det er veldokumenteret, at det er utroligt svært, hvis ikke umuligt, at importere lovligt teaktræ fra Myanmar på grund af systematisk illegalitet.

“Det naturlige teaktræ, som kun findes ganske få steder på jorden herunder i Myanmar, har en langt højere kvalitet end plantageteak og er derfor også langt dyrere og mere eftertragtet. Der er derfor meget pres på de resterende skove og stærke interesser som forsøger at styre handlen. En virksomhed, som sælger teak fra Myanmar, er med andre ord nødt til at have et utroligt godt og rigidt kontrolsystem, som kan garantere legaliteten af det træ som importeres,” siger han til Danwatch.

Når europæiske importører ikke har fuldstændig styr på deres varekæde, så kan de være med til at udplyndre landets resurser, støtte korrupte aktører og i værste tilfælde være med til at finansiere krig og kriminalitet, forklarer Nikolai Lang.

Naturstyrelsen tjekker alle danske virksomheder, som importerer teaktræ fra Myanmar, men deres kontrol er ikke nødvendigvis skudsikker, mener Nikolai Lang. Han anbefaler derfor forbrugere, der vil være sikre på ikke at bidrage til udplyndring af Myanmars ressourcer, fuldstændig at holde sig fra teaktræ fra Myanmar.

Britiske og belgiske myndigheder bekræfter

De britiske myndigheder bekræfter overfor Danwatch, at NHG overtrådte reglerne, da de importerede teaktræ fra Myanmar i starten af 2017, fordi de ikke havde tilstrækkelig viden om træets oprindelse. Overfor EIA bekræfter de belgiske myndigheder, at Vandecasteele Houtimport har overtrådt lovgivningen.

“Disse virksomheder er blevet fundet skyldige i overtrædelse af artikel 4§2 i EUTR. Notits om afhjælpende handling er blevet sendt 23. maj (stop øjeblikkeligt import af burmesisk trak indtil de er i stand til at opfylde rettidig omhu-krav),” skriver de belgiske myndigheder til EIA i en mail, der også referer til en anden belgisk virksomhed, Crown Teak.

Danwatch har forsøgt at få en kommentar fra de to virksomheder Moody Decking og D.A. Watts & Sons, der ifølge EIA har leveret skibsdæk til Princess Yachts og Sunseeker. Til MegaYachtNews siger D.A. Watts, at de efterstræber, at deres leverandørers materialer er “ansvarligt og lovligt indkøbt”.

“Vi føler, at vores eneleverandør af teak, Vandecasteele Houtimport i Belgien, altid har leveret de bedste materialer indenfor vores krav om kvalitet og lovlighed. D.A. Watts  Sons har ikke velvidende købt materiale, der ikke lever op til disse standarder, og det vil vi aldrig gøre.”

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.