Dansk forsvarsvirksomhed sender militærudstyr til Israel midt under Gaza-krigen

Nordjysk forsvarsvirksomhed venter rekordomsætning efter eksport af antidrone-udstyr til israelske soldater, der fører krig i Gaza. Kritikere hævder, at Danmark med eksporten risikerer at bidrage til krigsforbrydelser.
Nordjysk forsvarsvirksomhed venter rekordomsætning efter eksport af antidrone-udstyr til israelske soldater, der fører krig i Gaza. Kritikere hævder, at Danmark med eksporten risikerer at bidrage til krigsforbrydelser.
Samarbejdspartner
I samarbejde med Dagbladet Information
Redaktør: Jakob Sloma Damsholt
Udstyret fra Danmark kan øge det israelske militærs kapacitet i Gaza betragteligt, vurderer eksperter. Her ses soldater fra det israelske militær IDF i operation i Khan Younis i det sydlige Gaza den 10. januar i år. Foto: Ziv Koren/Polaris/Ritzau Scanpix

Danmark har forpligtet sig til ikke at eksportere militært udstyr til krige og konflikter, hvor udstyret risikerer at blive anvendt i strid med menneskerettighederne og krigens regler.

Alligevel har en dansk forsvarsvirksomhed kunnet sende militært udstyr til det israelske militær IDF midt under den igangværende krig i Gaza, uden at eksporten kræver nogen godkendelse fra de danske myndigheder.

Det kan Danwatch i dag fortælle i samarbejde med Dagbladet Information.

Flere end 10.000 børn er ifølge palæstinensiske myndigheder blevet dræbt siden krigens start. En række menneskerettighedsorganisationer mener at kunne dokumentere, at det israelske militær begår krigsforbrydelser med sine massive bombardementer i det tætbefolkede område, mens Sydafrika anklager Israel for folkedrab ved FN’s øverste domstol. 

Der er tale om den nordjyske forsvarsvirksomhed MyDefence, der i november og december 2023 har sendt antidrone-udstyr ned til IDF for et tocifret millionbeløb.

Kort efter Hamas’ terrorangreb i det sydlige Israel den 7. oktober, hvor omkring 1.200 israelere blev dræbt, kontaktede IDF den nordjyske virksomhed for at bestille så meget af det bærbare droneudstyr som muligt.

Det fortæller virksomhedens direktør Dan Hermansen i et interview med Danwatch.

“IDF havde et akut behov efter angrebet, hvor de ringede og spurgte, hvor meget vi havde, og hvor meget vi kunne levere nu og her. Så måtte vi jo se hvad vi kunne gøre”, siger Dan Hermansen.

Han understreger, at MyDefence ikke bryder nogen love eller regler med eksporten.

De danske myndigheder ved Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) har nemlig tilbage i 2021 vurderet, at udstyret ikke kræver hverken militær eller dual-use eksporttilladelse. 

Derfor har den nordjyske virksomhed kunnet sende udstyret til det israelske militær midt under Gaza-krigen, uden at myndighederne skal godkende eksporten, fortæller direktøren.

“Vi bryder ikke nogen regler, vi gør tingene præcis som myndighederne vil have, at vi skal gøre det”, siger Dan Hermansen.

Øger Israels militære kapacitet i Gaza

Udstyret, der bærer navnet Pitbull og Wingman, kan beskytte israelske soldater og specialstyrker mod droneangreb, når de opererer inde i Gaza. Udstyret kan holdes i hånden eller sættes fast på soldaternes uniformer, og advare soldaterne om, at der er droner i nærheden, sætte dronen ud af kurs og udpege dronepilotens lokation.

FAKTA

Her er udstyret MyDefence har sendt til det israelske militær

Herunder kan du se hvordan antidrone-udstyret, der er eksporteret fra Danmark til det israelske militær IDF i november og december 2023, præsenteres i det seneste produktkatalog fra MyDefence.

Til venstre ses drone-sensoren Wingman og øverst til højre ses drone-jammeren Pitbull. “Denne bærbare løsning giver fuld beskyttelse – fra opdagelse til overvindelse – mod kommercielle droner indsat af fjendtlige styrker”, hedder det i produktkataloget fra MyDefence. Foto: Screenshot fra det seneste produktkatalog fra MyDefence.

Eksperter vurderer, at udstyret øger det israelske militærs kapacitet i Gaza betragteligt.

“Den type udstyr kan spille en stor rolle i den type operationer, som det israelske militær gennemfører i øjeblikket i Gaza. Det kan gøre det muligt for israelerne at udføre  operationer, som de ellers ikke ville være i stand til,” siger David Hambling, der er forfatter til bogen Swarm troopers: How small drones will conquer the world og jævnlig bidragyder til en række ansete magasiner og militære tidsskrifter om droneteknologi.

David Hambling mener, at det israelske hasteindkøb fra MyDefence viser, at Israel ikke var forberedt på den store udfordring, som Hamas’ droner udgør.

“Udstyret fra MyDefence vil give det israelske militær en fantastisk fordel på slagmarken, fordi de bliver i stand til at operere langt mere effektivt under operationer end de ville kunne uden den her type udstyr, der kan spore og jamme droner,” siger han.

Og det bekræfter Peter Viggo Jakobsen, cand.scient.pol., ph.d. i international politik og lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier. 

 “Hamas bruger små hjemmelavede droner til at angribe kommunikation, soldater og køretøjer. Hvis udstyret virker som MyDefence skriver på deres hjemmeside, så kan jeg godt forstå, at Israel gerne vil have så mange af de systemer som muligt”, siger han.

“Det øger sikkerheden for de israelske soldater såvel som deres bevægelsesfrihed. Et effektivt taktisk droneforsvar udgør en force multiplier, som øger deres militære kapacitet betragteligt”, siger Peter Viggo Jakobsen.

Venter rekordomsætning efter IDF-ordre

Direktøren i MyDefence bekræfter, at virksomheden har sendt et betydeligt antal Pitbull og Wingman til Israel i november og december 2023, med det israelske militær IDF som slutbruger. Han har ikke information om, præcis hvordan udstyret anvendes i den nuværende krig, men siger, at “man må gå ud fra” at IDF bruger udstyret til at beskytte de soldater, der opererer inde i Gaza.

“Forestil dig, at du selv er soldat. Normalt vil du ikke kunne se eller høre en drone, før den er lige over hovedet på dig. Vi kan så fortælle dem lang tid i forvejen, at nu er der en drone i området, og så kan de komme ud af farezonen, og de kan tæmme dronen. De soldater, der har udstyret på sig, er så ikke lige så udsat for direkte angreb med droner, som de ellers ville være”, siger Dan Hermansen.

Direktøren ønsker ikke at oplyse det konkrete beløb, som MyDefence har eksporteret for, men fortæller, at MyDefence venter en “ekstraordinært stor omsætning” i 2023 blandt andet som følge af ordren fra IDF. 

 “Slag på tasken, så udgør ordren fra IDF omtrent en femtedel af omsætningen for hele 2023”, siger Dan Hermansen.

Kritikere: “Danmark risikerer at bidrage til krigsforbrydelser”

Amnesty og Human Rights Watch er stærkt kritiske over for den danske eksport til det israelske militær under den igangværende krig. 

”Det er stærkt bekymrende, at danske forsvarsvirksomheder kan eksportere militærudstyr til IDF, og endda uden eksporttilladelse”, siger Amnesty Danmarks pressechef Malene Haakansson, der betegner krigen mellem Israel og Hamas som en humanitær og menneskelig katastrofe.

“Amnesty har dokumenteret flere israelske angreb, som bør undersøges som krigsforbrydelser. Danmark og EU bør indføre en våbenembargo til alle konfliktens krigende parter – Israel, Hamas og andre bevæbnede palæstinensiske grupper, indtil der ikke længere er en væsentlig risiko for, at de eksporterede våben kan bruges til at begå eller facilitere alvorlige krænkelser af menneskerettighederne eller den humanitære folkeret”, siger Malene Haakansson.

Amerikanske Human Rights Watch vurderer, at civile under den igangværende krig bliver angrebet “i et omfang uden fortilfælde i Israels og Palæstinas nyere historie”.

Også de advarer Danmark mod at sende militærudstyr til IDF. 

“Ved at forsyne Israel militært i en situation med igangværende alvorlige overtrædelser af krigens love, risikerer Danmark at gøre sig medskyldig i krigsforbrydelser”, siger Omar Shakir, der er direktør for Human Rights Watch’s afdeling for Israel og Palæstina.   

Human Rights Watch opfordrer derfor Danmark til at “suspendere al militær støtte og eksport til Israel”.  

“Hvor mange flere civile skal lide eller blive dræbt som følge af krigsforbrydelser, før lande, der leverer militærudstyr til Israel, trækker stikket og undgår medvirken til disse grusomheder”, spørger Omar Shakir.

Direktør: Israel er Danmarks allierede

Danwatch har spurgt Dan Hermansen, hvilke etiske overvejelser han og virksomheden gør sig om at eksportere militært udstyr til IDF mens anklagerne om krigsforbrydelser hober sig op.

“Vi læner os op ad, hvad Udenrigsministeriet siger og gør. Regeringen støtter jo stadigvæk op omkring Israel”, siger direktøren for MyDefence. 

“Vi kan jo godt gå ud og være etiske og moralske vogtere, og det er vi også i et vist omfang”, siger Dan Hermansen, og henviser til, at virksomheden ikke vil levere sit udstyr til for eksempel Kina eller Rusland. 

“Men på den anden side, så er Israel jo en allieret og en samarbejdspartner på mange områder. Så grundlæggende set kan jeg ikke se, hvorfor vi skulle være i tvivl om det her var noget vi ville eller måtte“, siger Dan Hermansen.

“Virksomhedernes eget ansvar”

Danmark har gennem FN’s Våbentraktat og EU’s Fælles Regler for Våbeneksport forpligtet sig til at hindre militær eksport, hvis der er en klar risiko for at udstyr kan bidrage til menneskerettighedskrænkelser eller brud på krigens regler.

Danwatch har spurgt Udenrigsministeriet, om de vurderer, at eksporten fra MyDefence er i tråd med Danmarks forpligtelser.

Det ønsker ministeriet ikke at svare på. De henviser i stedet til Erhvervsstyrelsen, der normalt udsteder eksporttilladelser til såkaldt dual use udstyr, der kan anvendes både civilt og militært.

Erhvervsstyrelsen afviser at svare på spørgsmål om Danmarks internationale forpligtelser. 

De ønsker heller ikke at udtale sig om den konkrete sag, men skriver i en mail:

“Det er virksomhedernes eget ansvar at undersøge, om deres produkter kan være omfattet af gældende eksportkontrolregler. Er virksomhederne i tvivl, kan de få hjælp af de danske myndigheder til at få foretaget en teknisk vurdering af de konkrete produkter. En teknisk vurdering vil altid blive foretaget ved at sammenligne de konkrete produktspecifikationer med den på dét tidspunkt gældende lovgivning. Det er herefter virksomhedens ansvar at være opmærksom på eventuelle ændringer i lovgivningen, såvel som eventuelle ændrede produktspecifikationer.”

Danwatch har den 5. januar spurgt Erhvervsstyrelsen om den vurdering, der blev foretaget af MyDefence’s udstyr i 2021 fortsat er gældende, men har indtil videre ikke fået svar herpå.

Fakta: Sådan virker udstyret

  • Wingman og Pitbull, de to produkter, som MyDefence eksporterer til den israelske hær, bæres af soldaten i felten, hvor de to dele anvendes til henholdsvis at opdage og jamme droner. 
  • Udstyret fungerer ved at spotte de radiosignaler, som dronepiloten anvender til at kommunikere med dronen.
  • Når udstyret har fundet en drone, kan soldatens enhed vælge at jamme dronen, så piloten ikke kan styre den.
  • Hvis dronen er forprogrammeret, mister den GPS-orienteringen og kan ikke finde vej til målet. 
Kilde: Kasper Hallenborg, direktør for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet. 

Hamas har øget sin dronekapacitet

Arthur Holland Michel, der er grundlægger af Center for the Study of the Drone at Bard College og senior fellow ved Carnegie Council, forklarer hvorfor antidrone-udstyr er afgørende under den igangværende krig i Gaza.

“Droner og dronebeskyttelsesudstyr er en meget vigtig del af krigen i Gaza. Hamas har anvendt droner i årevis. De har eksperimenteret med selv at bygge dem,” siger han og understreger, at Hamas angreb den 7. oktober blandt andet blev gennemført ved hjælp af droner.

“Den præcision som bomberne blev leveret med viser et stort teknisk fremskridt i Hamas kapacitet. Den slags angreb med droner ville Hamas ikke have været i stand til gennemføre for blot få år siden,” siger Michel, der også er forfatter til flere bøger om dronekrig, heriblandt bogen Eyes in the Sky.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercross