En Danwatch-undersøgelse

IT med livet som indsats

Uffe Weng

Redaktør: Louise Voller | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
10. oktober 2014
Undersøgelsen ‘Winds of Change’ dokumenterer, hvordan den danske stat bruger millioner på tablets og computere, der produceres under forhold som gør hundredvis af IT-arbejdere livsfarligt syge.

“Lammelsen bredte sig fra mine fingerspidser og tæer til mine skuldre og lår. Det var, som om mine fødder ikke ville lystre min hjerne”, fortæller 21-årige Xiao Wang.

I juli 2014 var han blot én af 16 unge arbejdere i en IT-fabrik i Shenzen i Kina – som alle oplevede uhyggelige symptomer på et farligt arbejdsmiljø. Én af dem en gravid kvinde, der mistede sit foster på grund af forgiftning.

IT havner i Danmark

Hvert år køber den danske stat IT til skoler og sygehuse for flere end 570 millioner kroner af elektronikgiganter, der producerer tablets, mobiltelefoner og computere under forhold, som gør arbejderne livsfarligt syge.

Spontane aborter og nedsat fertilitet. Nervelammelser, hjernesvulster, lymfeknudekræft og leukæmi er blot få af mange diagnoser som alt for unge arbejdere får, fordi de arbejder i IT-industrien, dokumenterer en ny rapport fra DanWatch.

Kemikalier, der dræber

‘Den hvide benzin’ er kinesiske arbejderes navn for n-Hxane, ét af  500-1000 kemikalier som millioner af arbejdere hver dag anvender, når de producerer vores mobiltelefoner, tablets og computere.

Fabrikken i Shenzen, hvor Xiao Wang arbejdede indtil han i 10 måneder blev delvist lam i kroppen, producerer erstaningsskærme til iPhones, men de dårlige arbejdsforhold er ikke isoleret til enkelte producenters fabrikker. Iført såkaldte ‘bunny suits’ der beskytter elektronikken, men ikke arbejderen, eksponeres arbejderne for opløsningsmidler og kemikalier som xylen, trichlorethylen og benzene.

Ingen erstatning til dødssyge arbejdere

I Sydkorea er flere end 200 arbejdere syge og døde af leukæmi, hjernesvulster og andre typer af kræft, og senest i Kina er 13 arbejdere diagnosticeret med leukæmi. Fire er døde. De var mellem 19 og 24 år. Alle har arbejdet i IT-industrien. Ingen syge eller pårørende til afdøde arbejdere har fået anerkendt deres sygdom som arbejdsrelateret.

Undersøgelsen er skrevet på engelsk under titlen ‘Winds of Change – Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’.

Sådan gjorde vi

Rapporten ‘Winds of Change – Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’ er anden del af et 3-årigt projekt, hvor en række EU-lande er gået sammen for at skabe bedre arbejdsforhold i elektronikindustrien.Projektet er finansieret af EU og Danida.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664