En Danwatch-undersøgelse
En Danwatch-undersøgelse
Undersøgelsen ‘Winds of Change’ dokumenterer, hvordan den danske stat bruger millioner på tablets og computere, der produceres under forhold som gør hundredvis af IT-arbejdere livsfarligt syge.
Frederik Johannisson
Frederik Johannisson

Uffe Weng

Redaktør: Louise Voller

Undersøgelsen ‘Winds of Change’ dokumenterer, hvordan den danske stat bruger millioner på tablets og computere, der produceres under forhold som gør hundredvis af IT-arbejdere livsfarligt syge.

“Lammelsen bredte sig fra mine fingerspidser og tæer til mine skuldre og lår. Det var, som om mine fødder ikke ville lystre min hjerne”, fortæller 21-årige Xiao Wang.

I juli 2014 var han blot én af 16 unge arbejdere i en IT-fabrik i Shenzen i Kina – som alle oplevede uhyggelige symptomer på et farligt arbejdsmiljø. Én af dem en gravid kvinde, der mistede sit foster på grund af forgiftning.

IT havner i Danmark

Hvert år køber den danske stat IT til skoler og sygehuse for flere end 570 millioner kroner af elektronikgiganter, der producerer tablets, mobiltelefoner og computere under forhold, som gør arbejderne livsfarligt syge.

Spontane aborter og nedsat fertilitet. Nervelammelser, hjernesvulster, lymfeknudekræft og leukæmi er blot få af mange diagnoser som alt for unge arbejdere får, fordi de arbejder i IT-industrien, dokumenterer en ny rapport fra DanWatch.

Kemikalier, der dræber

‘Den hvide benzin’ er kinesiske arbejderes navn for n-Hxane, ét af  500-1000 kemikalier som millioner af arbejdere hver dag anvender, når de producerer vores mobiltelefoner, tablets og computere.

Fabrikken i Shenzen, hvor Xiao Wang arbejdede indtil han i 10 måneder blev delvist lam i kroppen, producerer erstaningsskærme til iPhones, men de dårlige arbejdsforhold er ikke isoleret til enkelte producenters fabrikker. Iført såkaldte ‘bunny suits’ der beskytter elektronikken, men ikke arbejderen, eksponeres arbejderne for opløsningsmidler og kemikalier som xylen, trichlorethylen og benzene.

Ingen erstatning til dødssyge arbejdere

I Sydkorea er flere end 200 arbejdere syge og døde af leukæmi, hjernesvulster og andre typer af kræft, og senest i Kina er 13 arbejdere diagnosticeret med leukæmi. Fire er døde. De var mellem 19 og 24 år. Alle har arbejdet i IT-industrien. Ingen syge eller pårørende til afdøde arbejdere har fået anerkendt deres sygdom som arbejdsrelateret.

Undersøgelsen er skrevet på engelsk under titlen ‘Winds of Change – Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’.

Sådan gjorde vi

Rapporten ‘Winds of Change – Public procurement’s potential for improving labour conditions in the global electronics industry’ er anden del af et 3-årigt projekt, hvor en række EU-lande er gået sammen for at skabe bedre arbejdsforhold i elektronikindustrien.

Projektet er finansieret af EU og Danida.

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load