En Danwatch-undersøgelse

Ulovligt træ fra Rusland vælter ud på verdensmarkedet

En Danwatch-undersøgelse

Ulovligt træ fra Rusland vælter ud på verdensmarkedet

Illustration: Sarah Hartvigsen Juncker

Redaktør: Charlotte Aagaard | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vi har læst artiklen op. Lyt til den her
13. august 2021
Ifølge organisationer er op mod 30 procent af alt det træ, der fældes i Rusland, ulovligt. Det er med andre ord ikke kun IKEA, der har problemer med ulovligt træ i deres varekæde.

Hvor meget ulovligt træ, der egentlig bliver fældet i Rusland, er ikke sådan at blive klog på. For mens offentlige myndigheder vurderer, at tallet ligger mellem en og ti procent af alt russisk træ, så siger tidligere landechef i den russiske afdeling af certificeringsordningen FSC, at op mod 30 procent af det tømmer, der kommer fra Rusland, stammer fra illegal skovdrift:

“Det største problem er i russisk fjernøsten, især for sårbare træsorter som eg og asketræ”, siger Nikolaj Shmatkov fra FSC Rusland. Han vurderer, at op mod 80 procent af det træ, der fældes i russisk fjernøsten, er ulovligt.

Der er masser af træ at tage af. Næsten halvdelen af Rusland, som er verdens største land, er dækket af træ. Det svarer til, at et område på størrelse med Europa er dækket af skov.

Knap en femtedel (19 procent) af verdens skove målt på overfladeareal ligger i Rusland.

Ruslands tajga-skove binder årligt mellem 300 og 600 milliarder tons CO2. Studier har advaret om, at skovfældningen i Rusland sammen med skovbrande kan bringe skovenes netto-optagelse af CO2 ned på nul fra 2040 til 2050.

Rusland producerer mange slags tømmer, heriblandt gran, birk, europæisk bøg, ædelgran, fyr, eg, lind og elm.

Også i EU bruger vi rigtig meget russisk træ. Faktisk er Rusland den næststørste leverandør efter Kina.

Med andre ord vælter træ fra Rusland ud på verdensmarkedet. Men det er langt fra sikkert, at det træ, man modtager er lovligt. Heller ikke selvom det er FSC-certificeret, siger flere kilder, Danwatch har talt med.

Passerer ubemærket ind i EU

Det er på ingen måde nyt, at skovene i Rusland udsættes for ulovlig skovhugst. I 2018 vurderede FNs miljøorganisation, at lovovertrædelserne primært sker på tre måder. Den mest omfattende ulovlige skovdrift sker ved falsk skovsanering. Det vil sige, at man fælder fredede træer, som man påstår, er syge og blander tømmeret ind i andre sendinger. 

Derudover misbruger skovejerne ifølge FN deres tilladelser og fælder mere træ, end de har tilladelse til. 

En af grundene til, at ulovlig træhugst fortsætter er,at det kan være meget svært at spore, hvor træet egentlig er fældet. Undervejs til fabrikken blandes træet ofte med træ fra andre savværker eller skovbrug, vurderer FNs miljøorganisation i sin landeprofil for Rusland.

Alexey Yaroshenko fra Greenpeace i Rusland bekræfter problemet:

“Langt det meste ulovlige træ kommer enten fra etablerede skovbrug, der lyver i deres registreringer af, hvor meget de træ reelt fælder. Kontrollen fra myndighederne er meget ringe. Ellers kommer det ulovlige træ fra skovbrug, som faktisk har fået lov af myndighederne til at fælde træer på steder, hvor det egentlig er ulovligt”, siger Alexey Yaroshenko, leder af skov-afdelingen af Greenpeace Rusland til Danwatch. 

Danwatch kan fortælle, at IKEA i årevis har købt møbler af træ, der stammer fra ulovligt skovbrug, som ellers har alle dokumenterne i orden. Samme leverandør leverer også blandt andre til den tyske trægrossist Jacob Jürgensen Wood i Hamborg, som ifølge det tyske virksomhedsregister omsatte for 300 millioner kroner i 2020. 

Netop fordi skovbrugene har dokumenterne i orden, kommer træet let ind i EU. Den russiske kontrol er ikke-eksisterende, og der er næsten ingen, der holder øje med skovbaronerne”, siger Alexey Yaroshenko.

Certificering er ingen garanti

Netop fordi der er så stor risiko for, at europæiske virksomheder kommer til at købe ulovligt træ, når de handler med træ fra Rusland, skal virksomhederne være ekstra opmærksomme, siger Christian Sloth, programchef for ansvarlig sourcing hos virksomheden Preferred by Nature, der kontrollerer og certificerer skovområder for blandt andre FSC.

Han siger, at certificeringsordninger ikke er nogen garanti for, at træet er ansvarligt eller lovligt produceret:

“Selvom træ er certificeret, kan der godt være ulovlig skovdrift involveret. Især i lande som Rusland, hvor der er et meget højt niveau af korruption”, siger Christian Sloth. 

Og det nikker de genkendende til hos FSC: 

FSC er et frivilligt værktøj og kan ikke erstatte officielle myndigheders kontrol og tiltag mod ulovligheder, som ofte er roden til problemer i skovbranchen”, skriver de i en mail til Danwatch. 

I e-mailen skriver FSC endvidere til Danwatch, at FSC fortsat forbedrer deres certificering gennem blandt andet nye teknologier. Det skal sikre, at forbrugerne kan stole på FSC. 

Men virksomhederne selv skal også foretage risikovurderinger ekstra grundigt, siger Christian Sloth:

“Generelt skal virksomhederne se på, om den certificering, de stoler på, har en høj nok kvalitet. Derefter skal de se på, om der er dokumentation for, at de virksomheder, der står for at certificere et skovbrug, overholder de krav, der er stukket ud fra selve certificeringen”, siger han og slutter:

“Som virksomhed skal man se på certificeret materiale med risikobriller på, så man ikke bare antager, at fordi det er certificeret, så er alt godt”.

en danwatch-undersøgelse

Skal vi se nærmere på, hvor IKEAs møbler kommer fra?

Der er mere end 400 IKEA-forretninger i verden, og møbelgiganten er til stede i 50 lande. Det gør IKEA til verdens største forhandler af møbler. Derfor mener vi, det er vigtigt, at uafhængige journalister undersøger, om der er problemer i IKEAs varekæde. Er du enig i det, så kan du støtte os ved at blive støttemedlem af Danwatch. Du kan også lave en overførsel på Mobile Pay. Det håber vi, du har lyst til.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.