En Danwatch-undersøgelse

“Vi har ikke ledt efter ulovlige stoffer”

Mie Obbekær

Journalist

Mie Obbekær

Journalist

Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark | Vil du vide mere om denne undersøgelse, kan du kontakte Danwatch her

22. februar 2020
Indtil fornylig analyserede den danske grundvandsovervågning kun for 40 stoffer i vores grundvand. Nu afslører Miljøstyrelsens største screening nogensinde, at der har været anvendt mindst tre stoffer, som aldrig har været lovlige i Danmark, men nu findes i grundvandet.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Om historien

  • Vi finder flere og flere pesticider i vores drikkevand, fordi vi leder efter dem.
  • Eksperter peger på, at danskernes drikkevand formodentlig har indeholdt pesticider i årevis.
  • Danwatch og TV2 har undersøgt de stoffer, som aldrig burde have været i vores drikkevand, fordi de aldrig har været godkendt i Danmark.

Der dukker flere og flere pesticider op i det grundvand, vi pumper op til drikkevand i Danmark.  Også pesticider som aldrig har været lovlige i Danmark. Pesticiderne har været i vandet i årevis – vi har bare aldrig kigget efter dem før, fortæller Claus Kjøller, der er statsgeolog hos GEUS og bl.a. ansvarlig for den nationale grundvandsovervågning.

Ukrudtsmidlet metazachlor har aldrig været lovligt i Danmark, men alligevel er det dukket op i Miljøstyrelsens screening for 415 stoffer. Den første af sin art i Danmark. 

– Er der en chance for, at stoffer, der aldrig har været godkendt i Danmark, på lovlig vis kan havne i grundvandet?

“Ikke, hvad jeg ved af”, siger Claus Kjøller. Han er  

“Jeg kan ikke sige, hvordan metazachlor har været anvendt, men der er altså nogen, der har brugt de her stoffer på jordens overflade”.

– Når det dukker op i vores grundvand nu, er det vel fordi, at det har været anvendt for mange år siden … hvorfor har vi ikke opdaget dem før nu? 

“Det er fordi, vi ikke har kigget efter dem før”, siger Claus Kjøller.

En kvalificeret mellemregning

Overvågningsprogrammet af vores grundvand har hidtil fungeret på den måde, at myndighederne kun måler værdierne for stoffer, der er lovlige at anvende i Danmark. Indtil for få år siden screenede man kun grundvandet for 40 stoffer, men så viste grundvandsanalyser fra tyske laboratorier, at flere og flere pesticider dukkede op, som man hidtil ikke havde kendt til, forklarer Claus Kjøller. 

Miljøstyrelsen vurderede, at vi mangler viden om vandkvaliteten og en massescreening blev sat i gang. Lige nu afrapporterer Miljøstyrelsen på en massescreening af 415 stoffer taget fra boringer 250 steder i Danmark. 

“Resultaterne fra screeningen indeholder en lang række stoffer, som der er mistanke til. Det er ikke alle stoffer, som man kan analysere i dag, men det er første skridt til en kvalificeret mellemregning”, siger Claus Kjøller.

– Hvad siger det om tilstanden af vores grundvand, at vi finder flere og flere pesticider, som måske har været der i årevis – vi har bare ikke kigget efter dem?  

“Det siger jo, at grundvandet er påvirket af flere pesticider, end vi tidligere har troet, og det giver et pres på vandforsyningerne for at levere rent drikkevand. Man vil måske være nødt til at rense grundvandet for at levere rent drikkevand”.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?​

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.
en danwatch-undersøgelse
Hele undersøgelsen delt op i artikler. Bestem selv, hvor du begynder.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.

Er denne undersøgelse noget værd for dig?

Vi synes, det er vigtigt at undersøge virksomheders og staters påvirkning af menneskerettigheder og miljø. Og vi vil rigtigt gerne lave mange flere af denne slags undersøgelser.

Derfor håber vi, at du har fået lyst til at styrke vores arbejde.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.