Undersøgelse
Støt Danwatch

“Vi har ikke ledt efter ulovlige stoffer”

Indtil fornylig analyserede den danske grundvandsovervågning kun for 40 stoffer i vores grundvand. Nu afslører Miljøstyrelsens største screening nogensinde, at der har været anvendt mindst tre stoffer, som aldrig har været lovlige i Danmark, men nu findes i grundvandet.
Indtil fornylig analyserede den danske grundvandsovervågning kun for 40 stoffer i vores grundvand. Nu afslører Miljøstyrelsens største screening nogensinde, at der har været anvendt mindst tre stoffer, som aldrig har været lovlige i Danmark, men nu findes i grundvandet.
Redaktør: Jesper Hyhne | Executive Editor: Jesper Nymark
En Danwatch-undersøgelse

“Vi har ikke ledt efter ulovlige stoffer”

Om historien

  • Vi finder flere og flere pesticider i vores drikkevand, fordi vi leder efter dem.
  • Eksperter peger på, at danskernes drikkevand formodentlig har indeholdt pesticider i årevis.
  • Danwatch og TV2 har undersøgt de stoffer, som aldrig burde have været i vores drikkevand, fordi de aldrig har været godkendt i Danmark.

Der dukker flere og flere pesticider op i det grundvand, vi pumper op til drikkevand i Danmark.  Også pesticider som aldrig har været lovlige i Danmark. Pesticiderne har været i vandet i årevis - vi har bare aldrig kigget efter dem før, fortæller Claus Kjøller, der er statsgeolog hos GEUS og bl.a. ansvarlig for den nationale grundvandsovervågning.

Ukrudtsmidlet metazachlor har aldrig været lovligt i Danmark, men alligevel er det dukket op i Miljøstyrelsens screening for 415 stoffer. Den første af sin art i Danmark. 

- Er der en chance for, at stoffer, der aldrig har været godkendt i Danmark, på lovlig vis kan havne i grundvandet?

“Ikke, hvad jeg ved af”, siger Claus Kjøller. Han er  

“Jeg kan ikke sige, hvordan metazachlor har været anvendt, men der er altså nogen, der har brugt de her stoffer på jordens overflade”.

- Når det dukker op i vores grundvand nu, er det vel fordi, at det har været anvendt for mange år siden … hvorfor har vi ikke opdaget dem før nu? 

“Det er fordi, vi ikke har kigget efter dem før”, siger Claus Kjøller.

En kvalificeret mellemregning

Overvågningsprogrammet af vores grundvand har hidtil fungeret på den måde, at myndighederne kun måler værdierne for stoffer, der er lovlige at anvende i Danmark. Indtil for få år siden screenede man kun grundvandet for 40 stoffer, men så viste grundvandsanalyser fra tyske laboratorier, at flere og flere pesticider dukkede op, som man hidtil ikke havde kendt til, forklarer Claus Kjøller. 

Miljøstyrelsen vurderede, at vi mangler viden om vandkvaliteten og en massescreening blev sat i gang. Lige nu afrapporterer Miljøstyrelsen på en massescreening af 415 stoffer taget fra boringer 250 steder i Danmark. 

“Resultaterne fra screeningen indeholder en lang række stoffer, som der er mistanke til. Det er ikke alle stoffer, som man kan analysere i dag, men det er første skridt til en kvalificeret mellemregning”, siger Claus Kjøller.

- Hvad siger det om tilstanden af vores grundvand, at vi finder flere og flere pesticider, som måske har været der i årevis - vi har bare ikke kigget efter dem?  

“Det siger jo, at grundvandet er påvirket af flere pesticider, end vi tidligere har troet, og det giver et pres på vandforsyningerne for at levere rent drikkevand. Man vil måske være nødt til at rense grundvandet for at levere rent drikkevand”.

Undersøgelsen delt op i artikler
Denne undersøgelse har fået et efterspil

Dokumentation

Gå ikke glip af den næste afsløring

Leave this field blank

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Leave this field blank
heartexit-upmagnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram