22. februar 2020Byggeri og infrastruktur

Miljøministeren indkalder forligspartier om ulovlige pesticider i grundvandet

I kølvandet på Danwatch og TV2s afsløring af ringe kontrol med ulovlige pesticider, der truer grundvandet, har miljøminister Lea Wermelin hasteindkaldt forligspartierne. Enhedslisten vil have ministeren i samråd.

Dsc06078
Del af en undersøgelse

Denne artikel er en del af undersøgelsen Et nyt ulovligt stof er fundet i vores vand

En Danwatch-undersøgelse

Om historien

  • Vi finder flere og flere pesticider i vores drikkevand, fordi vi leder efter dem.
  • Eksperter peger på, at danskernes drikkevand formodentlig har indeholdt pesticider i årevis.
  • Danwatch og TV2 har undersøgt de stoffer, som aldrig burde have været i vores drikkevand, fordi de aldrig har været godkendt i Danmark.

Det er alt for lidt kontrol med ulovlige pesticider i Danmark. Det mener støttepartierne til regeringen, som miljøminister Lea Wermelin nu indkalder.

“I forhold til den fremadrettede kontrol med ulovlig import, så vil jeg drøfte dette med aftalekredsen bag pesticidaftalen 2017-2021”, siger miljøminister Lea Wermelin (S) til Danwatch.

“Det er klart, at de seneste fund af ulovlige sprøjtemidler skal indgå i vores fremadrettede arbejde på pesticidområdet. Det er helt uacceptabelt, at ulovlig anvendelse i landbruget fører til forurening af vores grundvand. Landbrugets organisationer bør gøre mere for at få landmændene til at stoppe import af ulovlige sprøjtemidler”, siger Lea Wermelin (S).

Kontrol hvert 55. år

Udmeldingerne kommer, efter at Danwatch og TV2  kan fortælle, at 441 landmænd, gartnerier og andre professionelle jordbrugere har bøder eller påbud i 2017-2019.

Landbrugsstyrelsen gennemfører årligt kontrol hos 750 af landets 40.000 landmænd og 1000 gartnerier. Det betyder, at der i snit gennemføres kontrolbesøg af myndighederne hver 55. år.

Samtidig viser resultaterne af den største massescreening for pesticider i vores grundvand nogensinde, at mindst tre stoffer, der aldrig har været lovlige i Danmark, findes i vores grundvand.

”Vi skal ud at have fat i giftskabene hos alle landmænd og der skal slås hårdt ned på overtrædelser hos virksomheder, som lever af at importere pesticider, og de transportfirmaer der er involveret i trafikken. Vi skal også se på, om nethandel spiller en rolle i den ulovlige trafik.”
Carl Valentin
Carl ValentinSFs miljøordfører

Minister i samråd

Det får Enhedslisten til at kalde miljøminister Lea Wermelin i samråd.

“Jeg synes det er dybt chokerende. Igen og igen bliver der opdaget flere sprøjtegifte i vores drikkevand”, skriver miljøordfører Mai Villadsen (EL) i en pressemeddelelse:

“Denne gang er der fund af rester fra sprøjtegifte i hver femte boring. Det eksperiment med alle borgeres drikkevand skal simpelthen stoppe nu – og det kræver politisk handling fra miljøministeren omgående, derfor kalder jeg hende nu i samråd”, skriver Mai Villadsen (EL).

Venstre bakker op om samrådet, udtaler Jacob Jensen, miljøordfører fra Venstre.

Øget kontrol og højere bøder

Der er to relevante knapper at skrue på, mener Zenia Stampe, miljøordfører for Radikale Venstre.

“For det første skal vi se på, om kontrollen er god nok. Det er der meget, der tyder på, at den ikke er, og så må vi se på, om straffen er høj nok. Vi kan eventuelt kigge på bødernes størrelse og straf. Selvfølgelig er der forskel på, om man har glemt at bortskaffe et ukrudtsmiddel, der er blevet forbudt, og så systematisk, skruppelløs kriminalitet med konsekvenser for vores natur og grundvand”, siger Zenia Stampe (RV).

Miljøminister udtalte i en pressemeddelelse i går, at Miljøstyrelsen den kommende måned vil øge kontrollen med ulovlig import af sprøjtemidler. Men det er langt fra nok, mener  miljøordførerne fra både Radikale Venstre og SF.

Der er behov for kontrol hos landmanden, mener Zenia Stampe.

“Det kan da langt bedre betale sig at tage ud til landmændene, når man ved, at man finder noget. Det lugter af, at hun ikke vil sætte ressourcer af til opgaven, og så må hun høre, om vi andre vil være med. Det er ikke godt nok at sende brev ud til tolderne og sige, at de skal kigge efter flere dunke med pesticider”, siger Zenia Stampe (RV).

SF: Markant forstærket indsats

SF mener heller ikke, at det er tilstrækkeligt med en måneds forstærket kontrol.

”Vi skal ud at have fat i giftskabene hos alle landmænd og der skal slås hårdt ned på overtrædelser hos virksomheder, som lever af at importere pesticider, og de transportfirmaer der er involveret i trafikken. Vi skal også se på, om nethandel spiller en rolle i den ulovlige trafik”, siger SFs miljøordfører, Carl Valentin.

SF foreslår også, at screeningen af grundvandet omfatter alle pesticider og pesticidrester.

Stop for kemisk sprøjtning

Alternativet vil have stoppet al kemisk sprøjtning indenfor en kortere årrække, skriver Susanne Zimmer, miljøordfører for Alternativet i en mail til Danwatch.

“Vi har kun det samme grundvand, og vi har mulighed for andre dyrkningsformer, f.eks. økologi. Men også sprøjtning på offentlige arealer, private haver og banelegemer bør stoppes. Heldigvis bliver de to førstnævnte snart forbudt”, siger Susanne Zimmer.

Danwatch har kontaktet miljøordførere fra Liberal Allialliance, Ny Borgerlige, Dansk Folkeparti og Konservative, men ingen har haft mulighed for at stille op til interview.