Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Våbengigant vil sagsøge Tyskland for embargo mod Saudi-Arabien

Den tyske våbenfabrikant Rheinmetall planlægger at trække den tyske stat i retten efter tab af indtægter på grund af forbud mod at eksportere våben til Saudi-Arabien. Det skriver det tyske medie Spiegel Online.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Nikolaj Houmann Mortensen
Nikolaj Houmann Mortensen
Journalist - Phone/ Signal: + 45 61652353

Da sagen om drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi begyndte at rulle i efteråret, gik den tyske forbundskansler Angela Merkel og hendes regering  i front med et forbud mod eksport af våben og militært udstyr Saudi-Arabien. Siden har blandt andet Holland, Finland og Danmark fulgt hendes eksempel.

Men i Merkels hjemland er våbenembargoen ikke populær blandt de tyske våbenfabrikanter, som plejer at tjene gode penge på at sælge militært udstyr til Golf-diktaturet. Derfor truer den tyske våbengigant Rheinmetall nu med at sagsøge den tyske stat for tab af indtægter som følge af embargoen.

Det skriver Spiegel Online, som er kommet i besiddelse af et brev fra Rheinmetall til det tyske økonomiministerium.

Våbeneksport for milliarder er stoppet

Foruden drabet på Khashoggi har Saudi-Arabiens indblanding i borgerkrigen i Yemen været et argument for at stoppe våbeneksporten til det saudiske kongerige. FN betegner Yemen som verdens mest alvorlige humanitære krise. 18 millioner mennesker har ikke tilstrækkelig adgang til mad, og ifølge Red Barnet kan 85.000 børn allerede være omkommet af sult – hovedsageligt som resultat af økonomiske politikker, import-blokader og militære angreb fra den saudisk-ledede koalition.

Tyskland standsede eksporten af våben til saudierne i oktober 2018, og i forrige uge meldte den tyske regering ud, at embargoen vil blive opretholdt indtil videre.

Ifølge Spiegel har Rheinmetall tænkt sig at kræve kompensation for en række eksporttilladelser, som firmaet havde fået, før embargoen trådte i kraft. Spiegel hævder, at den tyske embargo indtil videre har stoppet eksport for op til to milliarder euro fra både europæiske og amerikanske våbenfabrikanter.

Danmark har eksporteret for 200 millioner

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) gjorde det i sidste uge klart, at det danske stop for våbeneksport til Saudi-Arabien også gælder De Forenede Arabiske Emirater, som også er involveret i krigen i Yemen. Danske virksomheder har over de sidste fem år fået tilladelser til at eksportere våben og militært udstyr for over 10 millioner kroner til Saudi-Arabien og mere end 210 millioner kroner til emiraterne, viser beregninger fra Danwatch og Dagbladet Information.

Det har ikke været muligt for Danwatch, Spiegel eller det britiske nyhedsbureau Reuters at få en kommentar fra Rheinmetall.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.