Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Verden bevæger sig i den forkerte retning på FN’s Fredsdag

FN fejrer i dag 21. september den internationale Fredsdag og opfordrer nationer og mennesker til ikke-vold og våbenhvile. Verden lader dog ikke til at lytte og bevæger sig i stedet mod eskalering og konflikt.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Fra FN’s talerstol truer USA’s præsident Donald Trump med at ødelægge Nordkorea fuldstændig, og flere og flere mennesker frygter en egentlig atomkonflikt mellem de to lande, der kan inddrage meget af regionen.

Også FN’s generalsekretær António Guterres fokuserer på verdens ustabilitet i sin tale og siger direkte, at verden er i stykker og ikke fred. (“We are a world in pieces. We need to be a world at peace.”)

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Guterres siger, at verden lige nu oplever en stigning i usikkerhed, ulighed, konfliktspredning, klimaforandringer, samfundsfragmentering og en polarisering i den politiske debat.

Men henvisning til eskaleringen i retorikken fra USA og Nordkoreas missiltests nævner Guterres også, at global nervøsitet omkring atomkrig er på det højeste niveau siden den kolde krig.

[INSERT_ELEMENTOR id=”9015″]

FN’s internationale fredsdag

Den internationale fredsdag blev etableret i 1981 af FN’s Generalforsamling. På dagen opfordrer FN alle nationer og mennesker til ikke-vold og våbenhvile.

I år er temaet “Sammen for fred: Respekt, sikkerhed og værdighed for alle” med fokus på især flygtninge og migranter i hele verden.

Teamet støtter TOGETHER, der er et globalt initiativ for at fremme respekt, sikkerhed og værdighed for alle, der er tvunget til at flygte fra deres hjem.

Den forkerte retning

Men hvordan ser udviklingen i verdens væbnede konflikter egentlig ud, hvis man ser lidt mere nøgternt på tallene?

I dag udkommer den årlige årsbog fra det anerkendte svenske fredsinstitut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), som i snart 50 år har samlet data om verdens konflikter, våbensalg og tendenser.

Og ligesom FN’s generalsekretær konkluderer SIPRI også, at stort set alle globale indikatorer for fred og sikkerhed bevæger sig i den forkerte retning: Større militærbudgetter, mere våbenhandel, flere voldelige konflikter og fortsat fokus på udvikling af ny militærteknologi.

Tilbage til den kolde krig?

Eksisterende multilaterale og bilaterale våbenkontrolaftaler er truet pga. af et forværret forhold mellem USA og Rusland, skriver SIPRI og spørger, om vi står overfor en ny epoke:

“Bliver de store fremskridt i fredelige internationale relationer siden afslutningen af den kolde krig nu rullet tilbage?”

Ifølge SIPRI peger den politiske udvikling i Europa og USA – især med Storbritanniens beslutning om at forlade EU og valget af Trump – på en mindsket opbakning til internationale institutioner og samarbejde, og et fornyet fokus på snævre nationale interesser.

Og det er bekymrende i en periode med store udfordringer som klimaforandringer, der kræver endnu mere internationalt samarbejde, noterer SIPRI.

Værste periode siden den kolde krig

Sidste år faldt antallet af væbnede konflikter i verden fra 52 til 49, skriver SIPRI og citerer Uppsala Conflict Data Program (UCDP). Men på trods af denne lille reduktion, så er der klart flere konflikter i verden lige nu end på noget andet tidspunkt i tiden efter den kolde krig. Kun med undtagelse af perioden 1990-1992, der også så et peak i antallet af væbnede konflikter.

Stigningen i disse år hænger især sammen med fremkomsten af Islamisk Stat.

Ud af 49 aktive konflikter i 2016 er kun to af dem konflikter mellem lande (Indien-Pakistan og Eritrea-Etiopien). De resterende 47 er interne væbnede konflikter. 22 af dem handler om magten over regeringen, 24 om territorium, og 1 om både magt og territorium.

Der er et klart mønster til at en større del af de interne konflikter involverer soldater fra andre lande. I 2016 var 38 procent af de interne væbnede konflikter internationale på denne måde, og heraf var størstedelen (13 ud af 18) konflikter med Islamisk Stat, skriver SIPRI.

Global fred

SIPRI henviser også til Global Peace Index, der udarbejdes af Institute for Economics and Peace. De måler enkelte landes “fredsindeks”, og deres tal peger også i retning af en mere ustabil og ufredelig verden. Helt konkret er verden siden 2008 blevet 2,14 procent mindre fredelig.

Det gennemsnitlige “fredsindeks” for alle verdens lande indikerer, at verden siden 2008 er blevet 2,14 procent mindre fredelig.

Island topper det globale fredsindeks, mens Danmark indtager en 5. plads. I bunden ligger Yemen, Sydsudan, Irak, Afghanistan og Syrien som de farligste lande i verden.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.