Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Verdens største palmeolie-producent dømt for jordtyveri

Wilmar International Ltd., verdens største palmeolie-producent, er netop blevet dømt af RSPO, branchens eget certificeringssystem, for at have overtrådt indonesisk lovgivning og dermed RSPO’s standarder. Eksperter fra Københavns Universitet mener, at dommen kan få positive konsekvenser for andre lokalsamfund.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
I årevis har Kapa-lokalsamfundet i Vest-Sumatra i Indonesien kæmpet for retten til deres jord, som de mener er blevet uretmæssigt overtaget af palmeolie-producenten Wilmar.Nu har en domstol under RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil), som er branchens eget certificeringsorgan, der arbejder for at fremme ansvarligt produceret palmeolie, givet lokalsamfundet medhold og dømt palmeolie-producenten Wilmar for ulovligt at have overtaget deres jord og dermed overtrådt RSPO’s standarder.Palmeolie er den mest anvendte vegetabilske olie i verden. Den findes i ca. 50 % af vores dagligvarer, f.eks i tandpasta, chokolade og shampoo. Wilmar, der er verdens største producent af palmeolie, leverer palmeolie til verdens største fødevaregiganter og kontrollerer 43% af den globale handel med palmeolie.

Kapa-samfundet ser dommen som en sejr

Gapa Alam, leder af Kapa-lokalsamfundet, udtaler i en pressemeddelelse, at han håber, at afgørelsen kan få Wilmar til at give dem deres jordrettigheder tilbage.

“Vi har kæmpet mere end et årti, efter vi tabte vores land til Wilmar, for at få vores rettigheder anerkendt. Vi håber, at Wilmar International vil anerkende dommen fra RSPO, og dermed hurtigt genoprette vores ret til landet, som de tog uden vores samtykke.“

Det er et af Wilmar Internationals datterselskaber PT Permata Hijau Pasaman I, der står for palmeolieplantagerne i Kapa-samfundets område. RSPO vurderer, at indonesisk lovgivning er blevet overtrådt tilbage i 1997, da Wilmar overtog jordrettighederne og startede deres palmeolieproduktion i Vest-Sumatra. Ifølge RSPO er det derfor i strid med RSPO’s “sustainability standard”, at Wilmar ikke havde ansøgt om at overtage lokalsamfundets jord hos the National Land Agency (BPN) og Land Deed Official (PPAT) i Indonesien.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Dommen kan få stor indflydelse på verdensplan

Dommen er en af de første gange et lokalsamfundet får medhold i deres klage hos RSPO. Ida Theilade, seniorforsker ved Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, siger om dommen til Danwatch:

“Det er en spændende udvikling, og en af de første gange indfødte folk får medhold i deres klager og gentagne appellér om, at deres rettigheder skal respekteres. Samtidig er det eksempel på at certificering og standarder kan have en positiv effekt og være med til at regulere globaliseringen. Multinationale firmaer får adgang til nye markeder men de kan tvinges til at leve op til internationale standarder omkring miljø og rettigheder.

Men hun understreger at mere kan gøres:

“Samtidig må det pointeres, at det kun er en spæd begyndelse. I tusindvis af lignende sager er indfødte folk blevet trådt under fode og protester er blevet undertrykt med stats-sanktionerede trusler, intimidering og kriminalisering af lokalsamfundene og deres ledere. Dommen fra RSPO kan give håb til de tusindvis af lokalsamfund og indfødte befolkninger i samme situation.”

Wilmars reaktion på afgørelsen bliver afgørende

Aske Skovmand Bosselman, adjunkt ved Københavns Universitets afdeling for Produktion, Markeder og Politik, er enig i Ida Theilades vurdering:

“Det er en god sag, der viser god brug af RSPO, såfremt Wilmar går ud og ændrer på det. Problemet er jo, at det ikke kun er standarden, de har overtrådt. Det er også loven i Indonesien. Det viser, at RSPO i nogen sammenhæng kan være stærkere end loven. Man kan håbe at RSPO med denne sag viser, at virksomhederne er nødt til at overholde deres standard, for at kunne fortsætte,” siger han til Danwatch.

I de næste måneder skal en uvildig ekspert sammen med Kapa-samfundet og lokale myndigheder kortlægge palmeolieplantagerne. Herefter siger RSPO-kendelsen, at det skal være muligt for de involverede parter at ændre landaftalerne. Aske Skovmand Bosselman mener, at de næste måneder er afgørende:

“Det bliver interessant at se, om RSPO har magt nok til, at Wilmar rent faktisk vil leve op til den kendelse, der kommer.”

Det er ikke første gang, Wilmar er kommet i søgelyset for overtrædelse af menneskerettighederne. En rapport fra Amnesty International viste for nylig, at tvangs- og børnearbejde er et problem i Wilmars palmeolieplantager i Indonesien.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.