Verdens største palmeolie-producent dømt for jordtyveri

Nadia Pedersen


Husk at dele
Branche
Wilmar International Ltd., verdens største palmeolie-producent, er netop blevet dømt af RSPO, branchens eget certificeringssystem, for at have overtrådt indonesisk lovgivning og dermed RSPO’s standarder. Eksperter fra Københavns Universitet mener, at dommen kan få positive konsekvenser for andre lokalsamfund.
Nadia Pedersen


I årevis har Kapa-lokalsamfundet i Vest-Sumatra i Indonesien kæmpet for retten til deres jord, som de mener er blevet uretmæssigt overtaget af palmeolie-producenten Wilmar.Nu har en domstol under RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil), som er branchens eget certificeringsorgan, der arbejder for at fremme ansvarligt produceret palmeolie, givet lokalsamfundet medhold og dømt palmeolie-producenten Wilmar for ulovligt at have overtaget deres jord og dermed overtrådt RSPO’s standarder.Palmeolie er den mest anvendte vegetabilske olie i verden. Den findes i ca. 50 % af vores dagligvarer, f.eks i tandpasta, chokolade og shampoo. Wilmar, der er verdens største producent af palmeolie, leverer palmeolie til verdens største fødevaregiganter og kontrollerer 43% af den globale handel med palmeolie.

Kapa-samfundet ser dommen som en sejr

Gapa Alam, leder af Kapa-lokalsamfundet, udtaler i en pressemeddelelse, at han håber, at afgørelsen kan få Wilmar til at give dem deres jordrettigheder tilbage.

“Vi har kæmpet mere end et årti, efter vi tabte vores land til Wilmar, for at få vores rettigheder anerkendt. Vi håber, at Wilmar International vil anerkende dommen fra RSPO, og dermed hurtigt genoprette vores ret til landet, som de tog uden vores samtykke.“

Det er et af Wilmar Internationals datterselskaber PT Permata Hijau Pasaman I, der står for palmeolieplantagerne i Kapa-samfundets område. RSPO vurderer, at indonesisk lovgivning er blevet overtrådt tilbage i 1997, da Wilmar overtog jordrettighederne og startede deres palmeolieproduktion i Vest-Sumatra. Ifølge RSPO er det derfor i strid med RSPO’s “sustainability standard”, at Wilmar ikke havde ansøgt om at overtage lokalsamfundets jord hos the National Land Agency (BPN) og Land Deed Official (PPAT) i Indonesien.

Wilmar og palmeolien

  • Wilmar International Ltd. er verdens største palmeolieproducent og står for 43 % af verdens samlede palmeolieproduktion.
  • Palmeolie findes i ca. 50 % af vores dagligvarer, f.eks i tandpasta, chokolade og shampoo.
  • Det er et af Wilmars datterselskaber, PT Permata Hijau Pasaman I, der står for palmeolieprodutionen i Kapa-samfundets område i Vest-Sumatra i Indonesien.

Wilmar og palmeolien

  • Wilmar International Ltd. er verdens største palmeolieproducent og står for 43 % af verdens samlede palmeolieproduktion.
  • Palmeolie findes i ca. 50 % af vores dagligvarer, f.eks i tandpasta, chokolade og shampoo.
  • Det er et af Wilmars datterselskaber, PT Permata Hijau Pasaman I, der står for palmeolieprodutionen i Kapa-samfundets område i Vest-Sumatra i Indonesien.

Dommen kan få stor indflydelse på verdensplan

Dommen er en af de første gange et lokalsamfundet får medhold i deres klage hos RSPO. Ida Theilade, seniorforsker ved Institut for Fødevarer og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, siger om dommen til Danwatch:

“Det er en spændende udvikling, og en af de første gange indfødte folk får medhold i deres klager og gentagne appellér om, at deres rettigheder skal respekteres. Samtidig er det eksempel på at certificering og standarder kan have en positiv effekt og være med til at regulere globaliseringen. Multinationale firmaer får adgang til nye markeder men de kan tvinges til at leve op til internationale standarder omkring miljø og rettigheder.

Men hun understreger at mere kan gøres:

“Samtidig må det pointeres, at det kun er en spæd begyndelse. I tusindvis af lignende sager er indfødte folk blevet trådt under fode og protester er blevet undertrykt med stats-sanktionerede trusler, intimidering og kriminalisering af lokalsamfundene og deres ledere. Dommen fra RSPO kan give håb til de tusindvis af lokalsamfund og indfødte befolkninger i samme situation.”

Wilmars reaktion på afgørelsen bliver afgørende

Aske Skovmand Bosselman, adjunkt ved Københavns Universitets afdeling for Produktion, Markeder og Politik, er enig i Ida Theilades vurdering:

“Det er en god sag, der viser god brug af RSPO, såfremt Wilmar går ud og ændrer på det. Problemet er jo, at det ikke kun er standarden, de har overtrådt. Det er også loven i Indonesien. Det viser, at RSPO i nogen sammenhæng kan være stærkere end loven. Man kan håbe at RSPO med denne sag viser, at virksomhederne er nødt til at overholde deres standard, for at kunne fortsætte,” siger han til Danwatch.

I de næste måneder skal en uvildig ekspert sammen med Kapa-samfundet og lokale myndigheder kortlægge palmeolieplantagerne. Herefter siger RSPO-kendelsen, at det skal være muligt for de involverede parter at ændre landaftalerne. Aske Skovmand Bosselman mener, at de næste måneder er afgørende:

“Det bliver interessant at se, om RSPO har magt nok til, at Wilmar rent faktisk vil leve op til den kendelse, der kommer.”

Det er ikke første gang, Wilmar er kommet i søgelyset for overtrædelse af menneskerettighederne. En rapport fra Amnesty International viste for nylig, at tvangs- og børnearbejde er et problem i Wilmars palmeolieplantager i Indonesien.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Branche

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load