Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Verdens våbenforbrug vokser

Verdens våbenforbrug steg med 1 procent i 2015 og er nu oppe på svimlende 11 billioner kroner. Det svarer til 2,3 procent af verdens samlede BNP.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Mikkel Bahl
Mikkel Bahl
Journalist
Verdens samlede våbenforbrug vokser forsat. Det viser nye tal fra det svenske forskningsinstitut SIPRI, der følger udviklingen og hvert år udgiver en årsbog.

SIPRIs grundige research viser mange tendenser i verdens våbenhandel, våbenproduktion, våbensalg og væbnede konflikter generelt. Danwatch har kigget i årsbogen og samlet de vigtigste tal.

I alt steg verdens våbenforbrug med 1 procent i 2015, men der er store regionale forskelle. Mens forbruget faktisk faldt i Nordamerika, Vesteuropa, Sydamerika og Afrika, så steg det kraftigt i Østeuropa, Asien og Oceanien.

USA er dog fortsat verdens absolut største våbenforbruger med ca. 4 billioner kr. eller 36 procent af verdens samlede forbrug på 11 billioner.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

Til sammenligning anslås det, at det ville koste omkring halvdelen af våbenforbruget at opfylde FN’s 17 bæredygtige udviklingsmål (pdf) om bl.a. afskaffelse af sult og fattigdom, bedre uddannelse, rent vand, grøn energi, ligestilling og sundhed, skriver SIPRI.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

Verdens største våbenfirmaer ligger fortsat i Vesteuropa og USA, som dominerer hele 80 procent af de 100 største våbenhandler i 2014.

Alle firmaer i top ti er fra USA på nær BAE Systems (UK), Airbus Group (transeuropæisk) og Finmeccanica (Italien).

Når man ser på international handel, så sidder USA og Rusland tungt på markedet med henholdsvis 33 og 25 procent af den samlede våbeneksport i verden. I alt kontrollerer de fem største leverandører i perioden 2011-15 (USA, Rusland, Kina, Frankrig og Tyskland) hele 74 procent af det internationale marked.

Indien topper listen over de største importører med 14 procent af verdensmarkedet, mens Saudi-Arabien, Kina, De Forenede Emirater og Australien følger umiddelbart efter.

Billede fra SIPRIs årsbog 2016

 

I perioden mellem 2006-2010 og 2011-2015 steg våbenimport i Mellemøsten med 61 procent, skriver SIPRI. Også Asien, Oceanien og Afrika så store stigninger i import i denne periode, mens Europa faldt med 41 procent.

Lande i Asien eller Oceanien modtog 48 procent af alle store våbenindkøb i perioden 2011-2015, og af de fem største importører ligger tre i disse to regioner: Indien, Kina og Australien.

 

Væbnede konflikter

Antallet af væbnede konflikter i verden stiger også fortsat. Ifølge research fra Uppsala Conflict Data Program var der 50 væbnede konflikter i 2015 mod 41 i 2014. Stigningen skyldes primært IS, der erobrede nye territorier i 12 lande, skriver SIPRI.

Ud af de 50 væbnede konflikter er kun en enkelt mellem lande (Indien-Pakistan). Resten udkæmpes internt i lande om regeringen (19), territorium (29) eller begge (1). SIPRI noterer dog også, at de væbnede konflikter er mindre voldelige end under den kode krig, fordi verdenssamfundet grundlæggende er blevet bedre til at håndtere konflikter.

 

Atomvåben

Ni lande er i besiddelse af atomvåben, skriver SIPRI, og inkluderer Israel, der ellers ikke officielt indrømmer at have udviklet dem. USA, Rusland, Det Forenede Kongerige (UK), Frankrig, Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea råder tilsammen over ca. 15.395 atomvåbe, hvoraf 4.120 er operationelle. Omkring 1.800 holdes i højeste beredskab og kan affyres med kort varsel, ifølge SIPRI.

Antallet af atomvåben er faldende, primært pga. af USA og Ruslands aftale fra 2010, men alle ni atommagter lande har planer om at modernisere og udvikle deres arsenal med nye og længererækkende færdigheder.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.