Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Bangladeshs eksport af tøj til Danmark boomer

Tøjproduktion i Bangladesh til Danmark er steget med en femtedel på blot ét år, men vilkårene for knap fire millioner tekstilarbejdere er ikke forbedret. Ny DanWatch-undersøgelse bringer interviews med 20 af arbejderne.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Vila og Bestseller, Dansk Supermarked og COOP er blandt de største importører af tøj fra Bangladesh, en industri, der på få år har oplevet en eksplosiv vækst. Ifølge eksporttal fra tekstilindustriens brancheforening i Bangladesh, Bangladesh Garment Manufacturers Export Association (BGMEA), steg tøjeksporten til Danmark fra 3.5 milliarder i 2013 til ca. 4,2 milliarder kroner 2014, hvilket svarer til en stigning på knap 19 %.

Ifølge arbejdere, fagforeningsledere, NGO’er og eksperter i en ny DanWatch- undersøgelse, Den Tabte Tråd, har Rana Plaza-katastrofen i 2013 ikke ført til bedre arbejdsforhold på Bangladeshs tøjfabrikker. DanWatch har talt med 20 arbejdere fra syv forskellige fabrikker, der fortæller, at verbal chikane og trusler er en del af hverdagen. 20-årige Fatima Aktan fra Chadpur, der arbejder som syerske på fabrikken Windy fortæller:

“De truer med fyringer og kalder os ludere og horeunger, hvis vi laver småfejl eller protesterer mod for meget arbejde. Når jeg er tilbage i landsbyen, fortæller jeg ikke om forholdene på fabrikkerne, det vil smerte mine forældre for meget”, siger Fatima Aktan.

Langt under minimumsløn

Selvom mindstelønnen er steget, er det langt fra alle arbejdere, der får gavn af den. Flere arbejdere fortæller DanWatch, at produktionskravet blot er sat op, andre ved slet ikke, hvad niveauet for minimumslønnen er.

[INSERT_ELEMENTOR id=”8121″]

Jasmine Khatoon er mor til tre og syerske ved fabrikken Suborno i udkanten af Dhaka, hvor hun arbejder ni timer om dagen for 335 kroner om måneden (4800 taka). Weekenden består af en halv fridag om fredagen, som arbejderne dog ikke er garanteret, forklarer hun.

“Hvis der er en ordre, der skal nås, skal vi arbejde overtid og weekender, indtil vi er færdige”, fortæller Jasmine Khatoon, der med overtidstillæg på cirka 60 kroner (700 taka), når Jasmine Khatoons løn ikke op på mindstelønnen på 445 kroner om måneden.

På to ud af syv fabrikker får arbejdere ikke mindstelønnen, mens de arbejdere, der modtager mindstelønnen, fortæller, at det langt fra er nok til at dække deres mest basale behov. Under fem procent af arbejderne i beklædningsindustrien er medlemmer af en fagforening.

Svingdørspolitikere i tøjindustri

Fabriksejere i Bangladesh har stor politisk indflydelse. Ti procent af landets parlamentsmedlemmer er ejere af tøjfabrikker, og mange flere har indirekte forretningsforbindelser til industrien via eksempelvis familiemedlemmer.

Medier i Bangladesh ejes af forretningsmænd med rødder i bl.a. beklædningsbranchen. Det økonomiske afhængighedsforhold går ud over den kritiske journalistik og debat om beklædningsindustrien. Medier udøver selvcensur og undgår at være kritiske over for beklædningsindustrien.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.