24. september 2022

Bestseller overvejer at forlade Myanmar

En ny rapport konkluderer, at det ikke længere er muligt for tekstilbranchen at drive forsvarlig virksomhed i Myanmar efter militærkuppet. Det har fået tøjgiganten Primark til at annoncere, at de forlader landet. Danske Bestseller vurderer nu, om de skal følge trop.

Demonstranter viser den berømte trefinger-salut under en demonstration mod militærjuntaen i Myanmars hovedstad, Yangon, 27 april 2021. Arkivfoto: AFP / Ritzau Scanpix

Halvandet år efter militærkuppet i Myanmar bliver menneskerettighedssituationen i landet kun værre og værre.

Det gælder også for arbejderne på landets mange tekstilfabrikker, og i denne uge annoncerede den britiske tøjgigant Primark derfor, at de nu vil trække sig helt ud af Myanmar. 

Konklusionen kom i kølvandet på en rapport fra organisationen Ethical Trading Initiative (ETI), der konkluderer, at det ikke er muligt for udenlandske tekstilvirksomheder at sikre sig, at deres forretninger i landet ikke bidrager til menneskerettighedskrænkelser. 

Organisationen konkluderer også, at der findes tvangsarbejde på landets fabrikker, og opfordrer internationale tøjfirmaer til ikke at få syet deres tøj i Myanmar.

Bestseller får tøj fra 26 fabrikker i Myanmar

Ifølge Bestsellers fabriksliste, der sidst er opdateret i august i år, får Bestseller produceret tøj på 26 fabrikker i Myanmar. Derfor har Danwatch spurgt den danske tøjgigant, om de i lys af rapporten fra ETI overvejer at trække sig ud af Myanmar.

I en mail til Danwatch skriver Bestsellers pressechef, Kasper Reggelsen, at rapporten og anbefalingerne fra ETI danner et stærkt grundlag for at kunne vurdere, om Bestseller kan fortsætte med at være i Myanmar – eller bliver nødt til helt at forlade det.

“Vi kigger i øjeblikket indgående på ETI’s anbefalinger. Situationens alvor er helt åbenbar, hvilket også understreges, og der påhviler alle internationale virksomheder i landet et stort ansvar”, skriver pressechefen i mailen. 

Samtidig mener Bestseller, at de står overfor et stort dilemma, i og med at mange ansatte på Myanmars tekstilfabrikker vil miste deres arbejde, hvis de trækker sig ud.

“Det anslås, at 320.000 mennesker – og deres pårørende – vil blive direkte påvirket, hvis alle europæiske brands forlader Myanmar. Det ansvar, vi har, og dilemmaer heri, er vi meget bevidste om”, skriver Kasper Reggelsen. 

Har overvejet sin tilstedeværelse i mere end et år

Bestseller har igennem flere år fået kritik for sine forretninger i Myanmar.

I august sidste år annoncerede Bestseller, at de ikke længere ville indgive nye ordrer på tekstilfabrikker i Myanmar, som følge af menneskerettighedssituationen i landet. 

Allerede dengang fortalte virksomheden til Politiken, at de overvejede helt at trække sig ud af landet – men at konsekvenserne for de arbejdere, der så ville miste deres job, gjorde beslutningen vanskelig.

I dag skriver Bestsellers pressechef til Danwatch, at de siden har holdt ekstra grundigt øje med Myanmar.

“Vi har udvidet vores due diligence betydeligt i landet, og i betragtning af alvoren, der bliver fremhævet i vurderingen, undersøger vi også grundigt, hvordan vi kan træffe de rigtige beslutninger i de meget svære situationer, hvilket sker i dialog med alle relevante stakeholders”, skriver Kasper Reggelsen.

Flere artikler fra serien: 
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram