11. august 2022

Dansk-trænet enhed fortsætter voldsomme overgreb i Cameroun

Ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch deltog den camerounske specialenhed Bataillon d'intervention rapide (BIR) i en række voldsomme overgreb på civile begået mellem april og juni i år. Danwatch har tidligere afdækket, hvordan enheden over flere omgange har modtaget træning fra det danske forsvar.

Soldater fra BIR i Kerawa i det nordlige Cameroun Foto: Joe Penney/Scanpix

Den 24. april i år gjorde soldater fra specialenheden Bataillon d’intervention rapide (BIR) holdt i Ndop, en landsby i det vestlige Cameroun. Og så var freden ellers forbi. 

BIR’s soldater bankede og siden anholdte 30-40 indbyggere – 17 af dem er ikke blevet set siden. 

“Soldaterne udvalgte os, der har dreadlocks”, siger en af de anholdte i en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch. “For BIR er det en indikation på, at man er separatist. De tvang os til at tage tøjet af og bankede os med en jernhammer og deres bælter”. 

Danwatch har tidligere afdækket, at netop BIR over flere omgange har modtaget træning af det danske forsvar. 

I både 2016, 2017 og 2018 var Frømandskorpset i det sydvestlige Cameroun for at undervise enheden i blandt andet kampe på små områder og ledelse af militæroperationer. 

Systematiske overgreb

BIR opererer på direkte ordre fra Camerouns autoritære præsident Paul Biya og har de seneste år primært været indsat mod terrorgruppen Boko Haram i det nordlige Cameroun og engelsktalende separatister i det vestlige Cameroun, hvor Ndop ligger. 

“I virkeligheden minder BIR’s taktikker om Boko Harams. Deres drab, tortur og vilkårlige anholdelser af civile er ikke enkelttilfælde. De sker systematisk”, fortalte Christopher Roberts, der forsker i vestafrikansk sikkerhedspolitik på University of Calgary, til Danwatch i maj måned. 

Historier som den fra Ndop er således ganske velkendte. Forfatter til Human Rights Watchs rapport, Ilaria Allegrozzi, har i årevis dokumenteret alvorlige menneskerettighedskrænkelser begået af BIR. 

“BIR er med afstand den mest voldelige enhed i Camerouns militær”, har hun tidligere sagt til Danwatch. 

Helt uacceptabelt

Forsvarets træning af BIR – og andre kontroversielle hærenheder i Afrika – har fået Alternativet og Enhedslisten til at foreslå ny lovgivning. 

“Det er helt uacceptabelt, at danske soldater bidrager til militær træning og kapacitetsopbygning af enheder, der systematisk overtræder menneskerettigheder. Danwatchs afsløringer giver anledning til at indføre lovgivning på området”, sagde Peder Hvelplund, forsvarsordfører for Enhedslisten, i juli.

I et interview med DR2 Deadline har generalmajor Peter Boysen forsvaret det danske samarbejde med Camerouns militær. Det samme har Forsvarsminister Morten Bødskov (S) gjort i et svar til Alternativets politiske ordfører Torsten Gejl: 
“Det er Forsvarsministeriets vurdering, at træning og uddannelse i humanitær folkeret og menneskerettigheder alt andet lige mindsker risikoen for, at der begås overgreb”, lød det i juli.

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up

Vi skriver ud 1-2 gange om ugen og bruger selvfølgelig kun din e-mail-adresse til vores nyhedsbreve

heartexit-upmagnifiercrosschevron-down