3. oktober 2022

Danskerne samlede ind til landsbyskole: Nu vil mineselskab rive den ned

Over 2 mio. danskere har gennem deres pensionsselskab investeringer i mineselskabet Glencore, der vil udvide omstridt mine i Colombia, der går ud over Danmark Indsamlings-skole

Carmen Sierra underviser på skolen i El Rocio, som danskerne har samlet ind til. Hun frygter for konsekvenserne, hvis skolen rives ned. Oxfam IBIS

Før 2020 blev børnene i den lille colombianske landsby El Rocio undervist under åben himmel – men takket være gavmilde danskere blev der i 2020 bygget en helt ny skole for nogle af de over 70 mio. kroner, der blev doneret gennem Danmarks Indsamling 2019. 

Skolen har betydet, at elevtallet er steget  fra 12 til 32, men nu står den til at blive jævnet med jorden. Det omstridte mineselskab Glencore, som fire danske pensionskasser har investeret 190 mio. kr. i, er lige nu i fuld gang med udvide kulminen Cerrejón i Colombia. 

Det sker blandt andet, fordi Danmark og resten af Europa i stigende grad efterspørger den kulsorte energi som følge af, at gassen fra Rusland er blevet blokeret.

Danwatch kunne eksempelvis i august måned afsløre, at Nordjyllandsværket nu er begyndt  at få kul fra Glencores Cerrejón-mine. 

Mads Steffensen, Sofie Østergaard og Tine Gøtzsche var værter, da danskerne i 2019 samlede over 70 mio. kr. ind til Danmarks Indsamling(FOTO: DR)

Danwatch har været i kontakt med den lokale politimester i kommunen Maicao, hvor El Rocio ligger, og han fortæller, at man lige nu afventer en administrativ afgørelse fra kommunen. Herefter vil man begynde eksekvere en ordre om at rydde landsbyen og forflytte familier i El Rocio, der tilhører det oprindelige folk Wayuu-folket.

Cerrejón-minen ligger i La Guajira i det nordøstlige Colombia nær grænsen til Venezuela. Den er den største åbne kulmine i hele Latinamerika og en af de største i verden med sine næsten 70.000 hektarer og 5.000 ansatte. Minen er i dag ejet af det schweiziske firma Glencore, som er blandt de største mineselskaber i verden. Tidligere bestod ejerkredsen også af australske BHP og britiske Anglo American.

Cerrejón-minen har påvirket mindst 19 floder og vandløb, som Bruno, i løbet af de årtier, hvor der har været drevet kulminedrift. Mens La Guajira lider under tørke, bruger minen ifølge nogle estimater op til 30 millioner liter vand om dagen. Glencore skriver selv, at 93 procent af det vand, de bruger, ikke er egnet til drikkevand eller til landbrug, mens de udpeger landbrug som dem, der bruger mest af vandet fra den lokale flod Ranchería.

I  2017 forbød den colombianske forfatningsdomstol ejerne af Cerrejón-minen at udvinde kul fra flodlejet af Bruno-floden for at sikre de oprindelige folks ret til sundhed, vand og fødevaresikkerhed. Men da EU-landene tidligere i år vedtog at boykotte russisk kul, vendte flere lande – herunder især Tyskland – sig mod Colombia for at sikre kulforsyningen henover vinteren.

Umiddelbart efter, at EU-boykottet blev annonceret i april 2022, gav de colombianske myndigheder atter tilladelse til, at Glencore kunne omdirigere Bruno-floden for at udvinde kul fra flodlejet. 

Glencores største aktionær er den 65-årig sydafrikaner Ivan Glasenberg, der i følge Forbes er god for 57,6 mia. kr. 

Den schweiziske minegigant Glencore topper ifølge organisationen Business & Human Rights Resource Centre listen over de mineselskaber i verden, der er forbundet til flest krænkelser af menneskerettighederne. Det handler blandt andet om angreb på aktivister, overtrædelser af miljølovgivningen og tvangsflytninger, som den forestående i el Rocio.

Og ifølge advokat-kollektivet CAJAR, der kæmper for oprindelige folks rettigheder, er man ikke i tvivl om, at Glencores udvidelse ved Bruno-floden også er i strid med menneskerettighederne, fortæller Luz Marcela Pérez, der er advokat med speciale i miljøret og forvaltningsret. Ifølge CAJAR har beboerne i EL Rocio modtaget meddelelser om, at en forflytning er lige på trapperne

“En tvangsflytning af en sårbar indiansk landsby er en alvorlig overtrædelse af menneskerettighederne. Tvangsforflytninger påvirker uproportionalt dem, der i forvejen er marginaliserede, inklusiv fattige, gamle og andre sårbare personer. Og følgerne af tvangsflytningen går meget længere end til bare materielle tab. Det skaber øget ulighed, marginalisering og sociale konflikter,” siger hun. 

Luz Marcela Pérez fremhæver samtidigt, at Cerrejón-minen siden november  2021 har været involveret i to andre tvangsflytninger, som er gået ud over omkring 25 familier. 

I dag kan børnene i El Rocio takket være danskernes gavmildhed få undervisning indendørs, men nu vil minegiganten Glencore rive skolen ned. (Video: Privat)

Det er Oxfam IBIS, der sammen med en lokal partner, Fuerza Mujer Wayùu, har stået for opførelsen af skolen, som har kostet 80.000 danske kroner. Udover skolen i El Rocio har Danmarks Indsamlings midler fra 2019 også finansieret 5 andre skoler i området – og i alt er der brugt 1,6 mio. kroner på uddannelse fra de penge, som danskerne samlede ind i  2019. 

Generalsekretær i Oxfam IBIS, Lars Koch, mener, at de danske pensionsselskaber, der har investeret i Glencore også har et ansvar. Det drejer sig om PFA, Sampension, Lærernes Pension og Velliv, der tilsammen har investeret 189,3 mio. kr. i Glencore.   

 “De danske pensionsselskaber må også tage deres medvirken til brud på menneskerettigheder og miljøødelæggelser alvorligt. Pensionsselskaberne må stille krav til Glencore om at stoppe minens ekspansion,” siger han og fortsætter:

“Danskerne skal ikke få deres pensionsmidler og varme fra afbrænding af kul fra en mine, der systematisk bryder menneskerettighederne og er ved at tørlægge en hel region i Colombia. Vi er jo bogstaveligt talt ved at brænde en skole bygget med danskernes støttemidler op,” siger han. 

Danwatch har været i kontakt med direktøren for Corporate Responsibility i Glencores Cerrejón-mine, der fastholder, at man stadig er i dialog med indbyggerne i El Rocio:

“I høringsprocessen med samfundet El Rocío er forskellige foranstaltninger blevet analyseret – herunder muligheden for at overdrage et stykke jord til det pågældende samfund.”

“Det er muligt, at landsbyen havde en forventning om, at Cerrejón kunne købe ejendommen, hvor de bor i øjeblikket. Det er dog ikke tilfældet, og vi fortsætter med analysen af, hvilken jord vi i stedet kan tilbyde landsbyen, og vi venter også på, at samfundet præsenterer muligheder,” skriver Inés Elvira Andrade fra Glencore i en mail til Danwatch. 

Udover skolen i El Rocio har Oxfam IBIS i øjeblikket flere andre aktiviteter i samme område, der er finansieret af midler fra andre Danmarks Indsamlinger. 

FAKTA

Et pensionsselskab sælger – tre beholder Glencore-investering

Hvor meget har de investeret? Hvor mange medlemmer har de? Og hvordan forholder de sig til Glencore? Få svarene her.

153.057 kunder 

Vi har besluttet at sælge vores investeringer i Glencore. Som vi tidligere har fortalt, så har vi undersøgt de meget alvorlige anklager, som Glencore står overfor. Det er anklager, som på flere områder har vist sig at bryde med vores etiske retningslinjer, og som derfor ikke stemmer overens med en ansvarlig investering i Lærernes Pension, og det er årsagen til, at vi nu sælger investeringen. Vi opdaterer eksklusionslisten i oktober, og vil her vil det fremgå, at Glencore er ekskluderet.
Susanne Bych
kommunikationschef, Lærernes Pension, i skriftligt svar til Danwatch

1,3 mio. kunder 

Det er vigtigt at få ændret status quo ift. de bæredygtighedsrisici, som minesektoren har. Glencore er blandt verdens største producenter af f.eks. kobber og kobolt, to ekstremt vigtige metaller for den grønne omstilling. Omvendt er der en række ESG-dilemmaer, som vi løbende følger tæt, og vi er ved at undersøge den nuværende sag nærmere.
PFA
i skriftligt svar til Danwatch

390.000 kunder

For nu vil vi fastholde investeringen i Glencore og følge den proces som fremgår af vores Politik for ansvarlige investeringer og aktivt ejerskab. Vi vil initiere dialog med selskabet gennem vores datarådgiver, som har væsentlig mulighed for at opnå kontakt og indflydelse på selskabet ved at repræsentere mange investorer på én gang. Dialogen vil både omhandle forurening og manglende respekt for oprindelige folks rettigheder forbundet med Cerrejón-minen i Colombia. Hvis selskabet ikke vil gå i dialog eller viser, at det har taget passende skridt for at implementere nødvendige foranstaltninger til at imødegå problemstillingerne, vil vi genoverveje investeringen. Vi mener, det er den mest ansvarlige tilgang, da vi på denne måde kan påvirke selskabet, give vores mening til kende over for det, og søge at ændre en praksis og dermed potentielt gøre en reel forskel i modsætning til blot at sælge fra.
Sandra Metoyer
Head of Sustainable Investments, Velliv

335.000 kunder 

Vi forventer af alle selskaber, som vi investerer i, at de agerer ansvarligt. Det gælder også Glencore. Vi har tidligere deltaget i dialoger med Glencore om bl.a. menneskerettigheder og er også i dialog med selskabet omkring klima. Vi er meget opmærksomme på problemstillingerne omkring Cerrejon-minen og deltager i et initiativ der bl.a. adresserer Glencores adfærd i forhold til lokalbefolkningen og forurening af området. Men vi er ikke enige i at det vil være rigtigt at frasælge selskabet på nuværende tidspunkt. Grundlæggende tror vi på, at vi kan flytte mere ved at være i dialog end ved at ekskludere, og det er fortsat også vores tilgang ift. Glencore.
Jacob Ehlerth Jørgensen
Head of ESG, Sampension

Carmen er lærer på Danmarks Indsamlings-skole: Før underviste vi under et træ

Der er en verden til forskel på, hvordan børnene i den lille colombianske landsby El Rocio tidligere blev undervist – og til i dag. 

Før måtte eleverne sidde udenfor på jorden. I dag er den skiftet ud med flotte bordeauxrøde klinker, efter at danskerne i forbindelse med Danmarks Indsamling 2019 donerede penge til at bygge en ny skole.    

“Vi underviste før under et træ, og hvis det regnede måtte vi flytte os,” fortæller den 39-årig lærer Carmen Sierra, der selv er født og opvokset i El Rocio, til Danwatch.  

Carmen fortæller også, at skolen har fået flere forældre til sende deres børn til undervisning. 

Før skolen stod færdig i 2020 var der 12 elever. Nu er der 32. 

“Der er elever i skolen op til og med 5. klasse. Det er et lille klasselokale, fordi antallet af elever er steget stort. Nu hvor der er et klasselokale er undervisningen blevet bedre. Niveauet generelt er steget og karaktererne er højere.” 

“Det er ikke det samme at modtage undervisning under et træ uden stole, som det er at sidde et sted, der er behageligt – og hvor du kan være mere opmærksom på, hvad du bliver undervist i,” siger hun. 

Carmen Sierra i gang med at undervise elever i den nye skole, som danskerne har samlet ind til. Nu vil mineselskabet Glencore udvide en kulmine, der vil betyde skolen skal ryddes af vejen. (FOTO: PRIVAT)
Før skolen blev bygget, underviste Carmen eleverne under åben himmel. (FOTO: PRIVAT)

Indbyggerne i El Rocio har en meget turbulent fortid med væbnede konflikter, hvor både paramilitære AUC og og guerillaer som FARC og ELN har huseret i området. 

I dag hedder den store trussel Cerrejón-minen, der vil have ryddet El Rocio for at bruge landsbyens jord ned til Bruno-floden i en større ekspansion.  

“Vi er hele tiden angste for at miste den arv, vi har fra vores forfædre. Vi har en speciel spirituel forbindelse til jorden og vandet. Ved at omdirigere Bruno floden ødelægger de  vores spirituelle forbindelse med floden,” siger Carmen. 

Carmen fremhæver også, at skolen udover at hjælpe børnene – også har betydning i forhold til, at det bliver sværere for myndigheder at gå med til at tvangsforflytte landsbyen. 

“Det er af vital vigtighed, at der er den her skole for at give børnene en kvalitets-undervisning. Og for at styrke landsbyens territorialitet. For når inspektøren kommer for at lave karakteristikken af landsbyen, bliver de nødt til at tage højde for den her skole. Det er sværere for dem at komme til at tvangsflytte os, når vi har skolen.” 

“De bliver jo også nødt til at garantere de her børns fortsatte ret til uddannelse,” siger Carmen. 

Flere artikler fra undersøgelsen:
Flere artikler om

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram