Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

“Beskæmmende og foruroligende”. Amerikansk redaktør idømt 11 års fængsel af militærjunta

Den amerikanske redaktør for Danwatch' mediepartner Frontier Myanmar blev i går idømt 11 års fængsel for blandt andet tilskyndelse til oprør og for at have brudt Myanmars migrationslovgivning. Danwatchs direktør kalder det beskæmmende og foruroligende.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Fredag blev den 37-årige journalist Danny Fenster idømt 11 års fængsel af en domstol i Myanmar, oplyser Danwatchs mediepartner Frontier Myanmar, hvor Fenster arbejdede som redaktør.

“Det er absolut intet grundlag for at dømme Danny for disse lovbrud, siger Thomas Kean, ansvarshavende chefredaktør hos Frontier Myanmar og tilføjer: 

“Alle på Frontier er dybt skuffede og frustrerede over afgørelsen. Det eneste, vi ønsker, er, at Danny bliver løsladt så hurtigt som muligt, så han kan rejse hjem til sin familie”.

Tidligere på ugen har Fensters advokat oplyst, at Danny Fenster er sigtet for terror og oprør, og han afventer fortsat retssag for to forhold ud over de tre, han blev dømt for fredag.

Danny Fenster blev anholdt i maj, mens han var i færd med at forlade landet, hvor militæret i foråret kuppede magten. Han har siden da været tilbageholdt. USA har siden anholdelsen krævet, at militærstyret i Myanmar skulle løslade journalisten. 

Angreb på uafhængige medier

Danwatch har af flere omgange arbejdet sammen med Frontier Myanmar. Sammen har Danwatch og Frontier Myanmar blandt andet afsløret, hvordan militæret bag militærkuppet i Myanmar har tvunget norske Telenor til at udlevere brugerdata som adresser og opkaldshistorik til regimet.

“Vi har samarbejdet med Frontier Myanmar i mange år og ved, hvad for en journalistik de står for. Derfor er det også beskæmmende og foruroligende at se, hvordan militærjuntaen i Myanmar direkte går efter uafhængige medier med uforståelige anklager og meget lange fængslinger af både lokale og internationale journalister”, lyder det fra Danwatchs direktør, Jesper Nymark.

Han tilføjer, at dommen i Myanmar mod Danny Fenster bør være et klart signal til det internationale samfund, om at der er brug for en klar melding om, at situationen og udviklingen i Myanmar er ekstrem.

Mange internationale reaktioner

Jesper Nymark er ikke alene med sin kritik af den 11 år lange dom. 

Over for BBC siger Phil Robertson fra Human Rights Watchs afdeling i Asien, at dommen “udstiller en parodi på en retsstat” udlevet af det, han kalder en kænguru-domstol, med det formål at sprede skræk og rædsel blandt de tilbageværende journalister i Myanmar.

Samtidigt siger seniorrådgiver fra organisationen Crisis Group Myanmar, Richard Horsey, at dommen er “gruopvækkende”:

“Det sender et signal om, at det at rapportere fakta om den nuværende situation kan skaffe folk mange, mange år i fængsel. Ikke bare til internationale journalister, men i høj grad også til lokale journalister,” siger han til BBC.

Lige nu arbejder amerikanske diplomater på at få løsladt Danny Fenster, men endnu uden held. USAs ambassade i Myanmar har ikke kommenteret dommen fredag morgen. Det har Myanmars militærjunta heller ikke. 

Over 7000 arresteret

Myanmars militærjunta overtog magten i landet 1. februar og afsatte landets civile leder Aung San Suu Kyi fra National League of Democracy. Siden har landet været præget af kaos og brutal vold mod demonstranter samt flere kamphandlinger i grænseområderne, hvor væbnede etniske grupper kæmper imod militæret. 

Ifølge organisationen Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) har 1.253 mistet livet ved juntaens hånd. Mange af dem unge demonstranter. 

Organisationen skriver endvidere, at 7.144 er arresteret, sigtet eller dømt. Ifølge BBC er 80 lokale journalister blevet frihedsberøvet for at dække kuppet. Af dem sidder 50 stadig i fængsel. En af dem er Danny Fenster.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.