13. april 2023

Danfoss-dele i russiske flådeskibe: Frikendes af Erhvervsstyrelsen    

Erhvervsstyrelsen har konkluderet, at Danfoss slipper for straf i sagen om levering af varmevekslere til russiske flådeskibe, fordi det danske hovedkontor ikke kendte til salgene

Her ses våbenskibet ‘Gennady Dmitriev’, der har to varmevekslere fra Danfoss installeret, på vej til Krim, hvor det skal indgå i Sortehavsflåden. PR-FOTO:Vympel

Når det store våbenskib ‘Gennady Dmitriev’ om kort tid tilslutter sig Ruslands berygtede Sortehavsflåde på Krim og krigen i Ukraine, så er det med to varmevekslere fra danske Danfoss installeret om bord. 

Sidste år kunne Danwatch i samarbejde med DR nemlig afsløre, at Danfoss russiske datterselskab i 2017 havde solgt varmevekslere til en række militære fartøjer. Det kom også frem, at dele til disse varmevekslere blev sendt fra Danmark til den russiske fabrik. 

Nu har Erhvervsstyrelsen imidlertid efter en 10 måneder lang undersøgelse konkluderet, at Danfoss ikke har overtrådt sanktioner og de såkaldte regler om dual use og catch-all, blandt andet fordi Danfoss’ hovedkontor ikke kendte til det russiske datterselskabs aktiviteter. 

Det fremgår af et orienteringsnotat til Det Udenrigspolitiske Nævn. Her fremgår det også, at Erhvervsstyrelsen har  inddraget Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i undersøgelsen for at få en teknisk vurdering af om de pågældende produkter var i strid med de sanktioner, der blev indført mod Rusland i 2014 efter landets ulovlige annektering af Krim.   

Op til 2 års fængsel

I notatet fastslår FMI, at varmevekslerne ikke er omfattet af dual-use reglerne, der vedrører produkter, der både kan anvendes til civile og militære formål.

FMI vurderer dog også, at en række plader og pakninger til varmevekslere, samt visse varmevekslere, kunne være omfattet af EU’s såkaldte catch-all regler, der kan straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.  

Catch-all reglerne betyder, at produkter – der ikke er opført på dual-use listen – stadig kan være omfattet af dual-use reglerne, hvis de skal bruges til særligt kritiske formål, herunder masseødelæggelsesvåben og endelig militær anvendelse. 

Ifølge reglerne skal en eksportør, der er bekendt med, at produkter helt eller delvis er bestemt til kritiske anvendelser, meddele dette til Erhvervsstyrelsen, som herefter afgør, om der skal kræves tilladelse til eksporten.

Som Danwatch tidligere har dokumenteret, så reklamerede Danfoss russiske datterselskab – Ridan – på selskabets hjemmeside med, at varmevekslere var solgt til forskellige militære fartøjer, herunder våbenskibet. Salgene fremgik også af Ruslands offentlige udbudsdatabase. Ligesom Danfoss selv erkendte salget til våbenskibet ‘Gennady Dmitriev’ samt søsterskibet ‘Vladimir Pyalov’.

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel værftet nu er underlagt sanktioner”.

Køber forklaring 

I Erhvervsstyrelsens notat fremgår det dog, at Danfoss danske hovedkontor fastholder, at man intet kendskab havde til salgene:

“I redegørelserne fra Danfoss har virksomheden understreget, at de alene leverede produkter og materialer til deres russiske datterselskab, men at de ikke var involveret i design, produktion eller salg herfra. Virksomheden har således oplyst, at hverken Danfoss A/S eller dets danske datterselskaber vidste, hvilke kunder de russiske datterselskaber havde, eller hvad kunderne skulle bruge produkterne til.”  

Og den forklaring har Erhvervsstyrelsen tilsyneladende købt:

“Det er ERSTs vurdering, at Danfoss ikke var juridisk forpligtet til at kontakte ERST forud for eksporterne til Rusland, idet det lægges til grund, at hverken Danfoss A/S eller dets danske datterselskaber vidste, hvilke kunder de russiske datterselskaber havde, eller hvad produkterne skulle bruges til, efter de blev solgt fra de russiske datterselskaber.“

“På den baggrund er ERSTs samlede vurdering af sagen, at Danfoss A/S ikke har overtrådt sanktionerne eller dual-use reglerne.” 

Danwatch har forsøgt at få en udtalelse fra Danfoss, men de ønsker ikke at kommentere afgørelsen.

Du kan læse alle artiklerne om Danfoss og andre danske selskaber, der har solgt produkter til Putins styre i vores serie her.

Flere artikler fra serien: 

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right