31. august 2022

Endnu et russisk våbenskib med Danfoss-dele klargøres: Skal til Østersøen

Nye billeder afslører, at endnu et af de skibe i den russiske flåde, som den danske industrikoncern Danfoss har leveret komponenter til, er i fuld gang med at blive færdiggjort.

Her ses våbenskibet 01552 på Vympel skibsværft på et billede fra august måned, hvor arbejdet på det er i fuld gang. Skibet skal indgå i den russiske flåde i Østersøen. Ombord sidder varmevekslere fra danske Danfoss. PR-FOTO: Vympel
Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden

Når krigsskibe fra Danmark og andre Nato-lande patruljerer i Østersøen, så vil de inden for en overskuelig fremtid kunne få et våbenskib fra den russiske flåde på radaren, der har dansk isenkram installeret ombord.

Som Danwatch tidligere har afsløret, har Danfoss solgt varmevekslere til en række skibe i den russiske flåde gennem det russiske datterselskab Ridan. Det gælder blandt andet to højteknologiske våbenskibe, der har varmevekslere – produceret med plader fra Danfoss i Kolding – installeret i det centrale kølesystem.

For nylig kunne Danwatch dokumentere, at hovedskibet ‘Gennady Dmitriev’ med serienummer 01551 er ankommet til Sevastopol på Krim-halvøen, hvor det om kort tid skal indgå i Sortehavsflåden. 

Nu er der dukket nye billeder op af søsterskibet ‘Vladimir Pyalov’ med serienummeret 01552, som skal indgå i Ruslands baltiske flåde i Østersøen. Konstruktionen af Vladimir Pyalov blev påbegyndt godt 10 måneder senere end Gennady Dmitriev den 15 marts 2018, hvor det under en stor ceremoni blev køllagt på skibsværftet Vympel.

Her ses den officielle køllægning af våbenskibet ‘Vladimir Pyalov’ i marts 2018. (PR-FOTO: Vympel)

I fuld gang

Herefter har der kun være sparsomme oplysninger fremme om skibet, men i august måned har Vympel så lagt nye billeder ud på den social medieplatform VK. De afslører, at arbejdet  er i fuld gang på det 77 meter lange skib, der er designet til at kunne sejle op på siden af krigsskibe og ubåde og omlaste ammunition i form af blandt andet missiler og torpedoer på åbent hav. Billederne blev lagt ud i forbindelse med en dokumentar film, som Vympel skal være med i.

Til højre ses Vympels generaldirektør Evgeny Norenko blive interviewet i august måned til en ny dokumentarfilm. I baggrunden ses våbenskibet ‘Vladimir Pyalov’. PR-FOTO: Vympel
Svejsearbejdet er i fuld gang på våbenskibet ‘Vladimir Pyalov’ på dette billede fra august måned. Skibet skal indgå i den russiske flåde i Østersøen. Ombord sidder varmevekslere fra danske Danfoss. PR-FOTO: Vympel

Arbejdet på skibet står samtidig i skærende kontrast med tidligere forklaringer fra Danfoss, som har sået tvivl om, hvorvidt skibene overhovedet blev færdige: 

“Ja, Ridan har leveret til to skibe, som endnu ikke er færdiggjort, og det er uklart om, de bliver færdige, da Vympel værftet nu er underlagt sanktioner”, har Mikkel Ballegaard Pedersen, pressechef i Danfoss, tidligere skrevet til Danwatch.

Sagen med Danfoss’ salg af varmevekslere til våbenskibene og andre skibe i den russiske flåde behandles lige nu af Erhvervsstyrelsen med henblik på at få klarlagt, hvorvidt Danfoss har brudt lovgivningen og de gældende sanktioner på området.

Danfoss har ved flere lejligheder afvist at have brudt reglerne. 

Opruster i Østersøen

Det er uvist præcis, hvornår Nato-skibe kan støde på Vladimir Pyalov i Østersøen. Danwatch har spurgt skibsværftet Vympel, men har endnu ikke modtaget svar.

Det russiske forsvars baltiske flåde i Østersøen, hvor Vladimir Pyalov skal indgå, har hovedkvarter i den russiske enklave Kaliningrad, som ligger omringet af Polen og Litauen. 

Det danske forsvar har i flere år været en del af en fremskudt NATO-indsats i samme område for at sende et signal til Rusland om NATO-landenes alliancesolidaritet. 

Udover soldater har Danmark også bidraget med kampfly og fregatter. Den 21. april i år besluttede Folketinget desuden at udsende omkring 800 soldater til Baltikum.

For nylig meldte forsvarsminister Morten Bødskov (S) også ud, at der er planer om at investere 40 mia. kr. i den danske flåde over de kommende år. 

I den forbindelse udtalte flådehistoriker Søren Nørby, adjunkt ved Institut for Strategi og Krigsstudier under Forsvarsakademiet, til Ritzau, at fokus fremover skal rettes mod mere dansk tilstedeværelse i Østersøen.

“Vi har en situation, hvor søværnet i mange år har kigget på, at vi skal ud og sejle på de store have langt væk hjemmefra. Men nu skal vi tilbage til Østersøen. Det kræver sandsynligvis nogle lidt andre skibe og flere af dem nok også”.

Danwatch var mandag i kontakt med Erhvervsstyrelsen, der endnu ikke kan sige noget om, hvornår undersøgelsen af Danfoss er færdig.

Har du et tip om Danfoss? Så kan du kontakte journalisterne anonymt på danwatch@protonmail.com eller klikke på knappen her.
Del din viden
Flere artikler fra serien: 
Flere artikler fra undersøgelsen:

Gå ikke glip af den næste afsløring

Nyhedsbrev sign-up

Gå ikke glip af den næste afsløring

  • Få nyt fra en af landets største graverredaktioner.
  • Vi holder virksomheder og stater ansvarlige i forhold til love, konventioner og egne CSR-politikker.
  • Vi forbinder den almindelige dansker med globale problemstillinger og giver et oplyst grundlag at træffe valg på – uanset om det drejer sig om pension, mad, tøj eller andre forbrugsvarer.
Nyhedsbrev sign-up
heartexit-upmagnifiercrosschevron-downchevron-leftchevron-right