Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Ecuadors bananarbejdere klager til EU

EU bryder en international handelsaftale, fordi arbejdsforholde i Ecuadors bananplantager ikke lever op til kravene i aftalen, lyder klagen fra repræsentanter fra Ecuadors bananarbejdere. Det er bananer, der blandt andet ender i Danmark.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Repræsentanter for bananarbejdere i Ecuador har klaget til EU over brud på menneske- og arbejdstagerrettigheder i Ecuadors egne bananplantager.

Siden 1. januar 2017 har den såkaldte Multiparty Trade Agreement (MTA) været gældende imellem EU og Ecuador, Colombia og Peru. En del af aftalen skal sikre bæredygtige rammer for produktionen af bananer – en produktion som EU, herunder Danmark, er storimportør af.

Men ifølge Ecuadors bananarbejdere bliver arbejderne og beboerne i nærheden af bananplantager udsat for farlige pesticider i en grad, der gør dem dødeligt syge.

Arbejdere bliver udnyttet, de får ikke udbetalt en fair løn, og fagforeningsmedlemmer bliver chikaneret. Altsammen er, ifølge anklagerne, et brud på det såkaldte kapitel ni i MTA.

EU har medansvar

Bag klagen står Jorge Acosta Orellana, der er fagforeningsleder for arbejdere i bananplantager og landbruget i Ecuador (ASTAC), samt Anahi Macaroff, der er researcher hos NGO’en Institut for Ecuadorianske Studier.

De fremhæver, at Ecuador har en position som den væsentligste eksportør af bananer i verden, og at EU er hovedaftager. Derudover fremhæver de, at handlen med bananer er præget af få, store virksomheder, der er stærke på tværs af lande, og som er repræsenteret i europæiske supermarkedskæder.

“Derfor er de medansvarlige for at leve op til arbejdstager- og miljørettigheder”, lyder det i klage-teksten med henvisning til forholdene i Ecuador.

“Klagen er vigtig”, siger Acosta Orellana, “fordi vi forsøger at skabe opmærksomhed i det europæiske civilsamfund om, at hvis store virksomheder og stærke grupper globaliserer deres kommercielle interesser, er det nødvendigt, at civilsamfundet, handelsforbund og organisationer går sammen i kampen for basale rettigheder. I den forbindelse opfatter vi forbrugerne som vores væsentligste allierede”.

Lang og hård vej

Pointerne blev for nylig fremlagt af Anahi Macaroff for Europa Kommissionen.

“Efter at have hørt anklagerne vil en intern rådgivergruppe for Europa Kommissionen nu udforme et dokument, der slår fast, at sagen kræver særlig opmærksomhed, og som kræver, at man følger op”, siger Anahi Macaroff.

Alligevel er det en lang og hård vej herfra.

Dels fordi MTA ifølge Anahi Macaroff ikke indeholder nogen muligheder for direkte sanktioner imod dem, der overtræder aftalen. Dels fordi det langt fra er første gang Ecuadors bananarbejdere klager over forholdene.

Vi tror ikke på, at det her går over, for de store firmaer leder hele tiden efter nye måder at overtræde rettigheder, der kan øge deres profit – også selvom måden, det foregår på, er ulovlig.

Jorge Acosta Orellana, fagforeningsleder, ASTAC

I 2017 kunne Danwatch i en større undersøgelse, De lever og dør af bananerne, fortælle, at bananplantagearbejdere bliver kræftsyge af pesticider sprøjtet over ecuadorianske bananplantager.

Pesticider, der har været ulovlige i Europa i årtier på grund af sundhedsfarer, og som får dødelige konsekvenser for lokale beboere og arbejderne i Ecuador, når de bliver spredt over plantagerne.

Konsekvenserne af den undersøgelse førte blandt andet også til, at fagforeningslederen Acosta Orellana blev truet på livet, men bananarbejdernes kamp begyndte længe før.

Arbejderne står alene

Allerede i 2007 klagede ASTAC til Ecuadors ombudsmand over det høje forbrug af pesticider i bananproduktionen, og at det gjorde arbejderne dødelige syge. Det fremgår af dokumenter vedlagt klagen til EU.

Om Ecuadors bananindustri

  • Bananindustrien i Ecuador beskæftiger henved 200.000 arbejdere og landet er den største eksportør af bananer i verden.
  • FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO estimerer, at Ecuadors eksport af bananer lå på 6,7 millioner tons i 2018, hvilket svarer til 40 pct. af den globale bananeksport i 2018.
  • EU er den største hovedaftager af bananerne fra Ecuador. Blandt landene, der køber, er Danmark.
Kilder: FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, samt Den nationale handelsorganisation i Ecuador for bananeksport.

Om Ecuadors bananindustri

  • Bananindustrien i Ecuador beskæftiger henved 200.000 arbejdere og landet er den største eksportør af bananer i verden.
  • FN’s fødevare- og landbrugsorganisation FAO estimerer, at Ecuadors eksport af bananer lå på 6,7 millioner tons i 2018, hvilket svarer til 40 pct. af den globale bananeksport i 2018.
  • EU er den største hovedaftager af bananerne fra Ecuador. Blandt landene, der køber, er Danmark.
Kilder: FN’s Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, samt Den nationale handelsorganisation i Ecuador for bananeksport.

Det førte til, at ombudsmanden vedtog et forsigtighedsprincip. Siden er fulgt flere rapporter og opfordringer fra ombudsmanden til at beskytte arbejderne, men alligevel er forholdene, ifølge ASTAC, stort set stadig de samme.

“Det har ikke ført til de store ændringer, fordi store virksomheder modarbejder loven og fordi autoriteter som Beskæftigelsesministeriet tillader det”, siger Acosta Orellana.

NGO’en Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) i Ecuador har igennem flere år arbejdet for at styrke social retfærdighed og demokratiske forhold, ikke mindst for fagforbundene. De har fulgt bananarbejdernes kamp henover årene og har hjulpet med at udarbejde klagen til EU.

“ASTAC har forsøgt på mange måder, at protestere imod overtrædelserne af arbejdstagerrettigheder og har forsøgt at klage. Men indtil videre har det ikke ført til nogen substantielle forandringer. Arbejderne står virkelig alene i den her kamp”, siger Kathrin Meissner, der er Friedrich-Ebert-Stiftungs repræsentant i Ecuador.

Det er også grunden til, at Acosta Orellana foreløbigt har dæmpede forhåbninger til, hvad klagen vil føre til:

“Vi tror ikke på, at det her går over, for de store firmaer leder hele tiden efter nye måder at overtræde rettigheder, der kan øge deres profit – også selvom måden, det foregår på, er ulovlig”.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.