Efter Danwatch-undersøgelse: Fagforeningsleder i Ecuador trues på livet

Jorge Acosta Orellana
Jesper Nymark
Nikolaj Skydsgaard

JournalistHusk at dele
Land
Jesper Nymark
En fagforeningsleder i Ecuador har modtaget en dødstrussel efter hans organisation har lagt pres på landets bananindustri for at sikre arbejderes rettigheder og indskrænke brugen af giftige pesticider. Europæiske organisationer har sendt åbent brev til landets præsident.
Nikolaj Skydsgaard

JournalistFagforeningsleder Jorge Acosta Orellana modtog en talebesked på sin mobil fredag d. 23. februar, hvori en ukendt kvinde spurgte ham: “Ved du, hvordan tudser dør?”.

Ifølge Orellana var talebeskeden en dødstrussel. Han forklarer, at ordet ‘tudse’ anvendes i Ecuador om personer, der anmelder eller afslører en lyssky aktivitet - og det er netop, hvad Jorge har gjort, da han medvirkede som kilde i Danwatchs undersøgelse, De lever og dør af bananerne, i december sidste år.

I undersøgelsen dokumenterede Danwatch, hvordan sprøjtegifte, som har været ulovlige i Europa i årtier pga. sundhedsfarer, bliver brugt på ecuadorianske bananplantager med dødelige konsekvenser for lokale beboer og arbejderne selv.

"Truslen var selvfølgelig rettet mod mig i dette tilfælde, men vi betragter den som værende mod hele organisationen”

Jorge Acosta Orellana

“Vi har anmeldt overtrædelser af menneskerettigheder i bananplantagerne, og vi tænker, at dét har været en af grundene til, at bananproducenterne er blevet irriterede, og derfor sender de en dødstrussel”, fortæller Orellana til Danwatch i et interview.

“Vores nabokontorer har også fortalt os om varevogne ude foran vores bygning, som har taget billeder af folk, der kom og gik. Truslen var selvfølgelig rettet mod mig i dette tilfælde, men vi betragter den som værende mod hele organisationen”, siger han.

Bekymrede bananselskaber

Jorge Acosta Orellana har selv tidligere arbejdet som pilot, der spreder pesticider ud over bananplantager - han droppede dog jobbet, da han begyndte at mistænke sprøjtegiftene for at være decideret farlige for mennesker. Nu arbejder han som fagforeningsleder for ASTAC, en fagforening, der repræsenterer arbejdere på bananplantager og i landbruget.

Læs her, hvordan sundhedsfarlige sprøjtegifte spredes med fly over ecudorianske bananplantager og lokalbefolkningen.

Orellana befinder sig i øjeblikket i landets hovedstad Quito, hvor han sammen med sociale organisationer forsøger at skabe opmærksomhed i medierne på forfølgelsen af menneskerettighedsforkæmpere i landet.

“De (bananproducenterne) er bekymrede, fordi de ved, at vi har dokumenter der viser, at bananindustrien, som er en af landets største økonomiske sektorer, bryder folks rettigheder”, siger han.

Orellana fortæller, at truslen på hans liv kommer efter, at hans organisation i den seneste tid har lagt øget pres på bananindustrien gennem medier og ved at true med at gå til den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol. Han kan ikke forestille sig, hvem andre end bananproducenterne, der kunne finde på at true ham på livet.

“Vi (organisationen) har ikke nogle problemer med nogen, og jeg selv har absolut ingen udeståender med nogen. Det eneste, jeg nogensinde har anmeldt, er udnyttelsen af arbejdere i bananindustrien”, fortæller han.

NGO'er lægger pres på præsidenten

Onsdag d. 28. februar sendte europæiske civilorganisationer, ledt an af Oxfam International, et åbent brev til Ecuadors præsident, Lenin Moreno Garces, hvori de bad ham garantere for Jorge Acosta Orellana og fagforeningens medlemmers ve og vel. Også Ecuadors statsadvokatur, indenrigsminister og EUs Ecuador-delegation modtog brevet.

“Vi afslutter brevet i håbet om, at vi snarligt modtager information vedrørende denne sags efterforskning, og de skridt, du har taget for at styrke overholdelsen af menneskerettigheder i den ecuadorianske bananindustri”, står det i brevet, som er underskrevet af 23 NGO’er.

Relaterede nyheder
Mere om samme ...
Land

Når du nu er nået langt ...

Så har vi en lille tjeneste at bede dig om. Flere end nogensinde læser Danwatch’ journalistik,  men få betaler for det. Det er ok, da vi ikke, som mange andre medier, ønsker at ”låse” vores journalistik inde bag en digital betalingsmur. Vi laver vores journalistik i offentlighedens interesse, og derfor er det også vigtigt for os, at den er frit tilgængelig.

Og det er her, vi har brug for dig.

Danwatch’ uafhængige undersøgende journalistik koster tid, penge og hårdt arbejde at producere. Hvis alle der læser og værdsætter vores undersøgende journalistik, også støtter op økonomisk, vil vores særlige journalistiske fokus og Danwatch’ fremtid være mere sikker.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Seneste nyheder
All articles loaded
No more articles to load
Fik du læst
All articles loaded
No more articles to load