Uafhængig journalistik er vigtigere end nogensinde før. Men uden din hjælp kan det ikke lade sig gøre.

Danwatch Journalistik

Vi har valgt, at vores journalistik skal være tilgængelig for alle. Men den er ikke gratis at producere. Derfor håber vi, at dem, der kan, vil støtte os.

Hvis du allerede støtter Danwatch, siger vi mange tak og undskyld ulejligheden.

Efter Danwatch-undersøgelse: Fagforeningsleder i Ecuador trues på livet

En fagforeningsleder i Ecuador har modtaget en dødstrussel efter hans organisation har lagt pres på landets bananindustri for at sikre arbejderes rettigheder og indskrænke brugen af giftige pesticider. Europæiske organisationer har sendt åbent brev til landets præsident.
Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email

Fagforeningsleder Jorge Acosta Orellana modtog en talebesked på sin mobil fredag d. 23. februar, hvori en ukendt kvinde spurgte ham: “Ved du, hvordan tudser dør?”.

Ifølge Orellana var talebeskeden en dødstrussel. Han forklarer, at ordet ‘tudse’ anvendes i Ecuador om personer, der anmelder eller afslører en lyssky aktivitet – og det er netop, hvad Jorge har gjort, da han medvirkede som kilde i Danwatchs undersøgelse, De lever og dør af bananerne, i december sidste år.

I undersøgelsen dokumenterede Danwatch, hvordan sprøjtegifte, som har været ulovlige i Europa i årtier pga. sundhedsfarer, bliver brugt på ecuadorianske bananplantager med dødelige konsekvenser for lokale beboer og arbejderne selv.

"Truslen var selvfølgelig rettet mod mig i dette tilfælde, men vi betragter den som værende mod hele organisationen”

Jorge Acosta Orellana

“Vi har anmeldt overtrædelser af menneskerettigheder i bananplantagerne, og vi tænker, at dét har været en af grundene til, at bananproducenterne er blevet irriterede, og derfor sender de en dødstrussel”, fortæller Orellana til Danwatch i et interview.

“Vores nabokontorer har også fortalt os om varevogne ude foran vores bygning, som har taget billeder af folk, der kom og gik. Truslen var selvfølgelig rettet mod mig i dette tilfælde, men vi betragter den som værende mod hele organisationen”, siger han.

Bekymrede bananselskaber

Jorge Acosta Orellana har selv tidligere arbejdet som pilot, der spreder pesticider ud over bananplantager – han droppede dog jobbet, da han begyndte at mistænke sprøjtegiftene for at være decideret farlige for mennesker. Nu arbejder han som fagforeningsleder for ASTAC, en fagforening, der repræsenterer arbejdere på bananplantager og i landbruget.

Læs her, hvordan sundhedsfarlige sprøjtegifte spredes med fly over ecudorianske bananplantager og lokalbefolkningen.

Orellana befinder sig i øjeblikket i landets hovedstad Quito, hvor han sammen med sociale organisationer forsøger at skabe opmærksomhed i medierne på forfølgelsen af menneskerettighedsforkæmpere i landet.

“De (bananproducenterne) er bekymrede, fordi de ved, at vi har dokumenter der viser, at bananindustrien, som er en af landets største økonomiske sektorer, bryder folks rettigheder”, siger han.

Orellana fortæller, at truslen på hans liv kommer efter, at hans organisation i den seneste tid har lagt øget pres på bananindustrien gennem medier og ved at true med at gå til den Interamerikanske Menneskerettighedsdomstol. Han kan ikke forestille sig, hvem andre end bananproducenterne, der kunne finde på at true ham på livet.

“Vi (organisationen) har ikke nogle problemer med nogen, og jeg selv har absolut ingen udeståender med nogen. Det eneste, jeg nogensinde har anmeldt, er udnyttelsen af arbejdere i bananindustrien”, fortæller han.

NGO’er lægger pres på præsidenten

Onsdag d. 28. februar sendte europæiske civilorganisationer, ledt an af Oxfam International, et åbent brev til Ecuadors præsident, Lenin Moreno Garces, hvori de bad ham garantere for Jorge Acosta Orellana og fagforeningens medlemmers ve og vel. Også Ecuadors statsadvokatur, indenrigsminister og EUs Ecuador-delegation modtog brevet.

“Vi afslutter brevet i håbet om, at vi snarligt modtager information vedrørende denne sags efterforskning, og de skridt, du har taget for at styrke overholdelsen af menneskerettigheder i den ecuadorianske bananindustri”, står det i brevet, som er underskrevet af 23 NGO’er.

Relaterede nyheder

Få vores nyhedsbrev

Hjælp os med at forbinde dig til verden …​

Danwatch holder dig opdateret på, hvordan Danmark er forbundet til de mest sårbare mennesker i verden. Vi holder øje med de forhold, vores fødevarer, tøj og teknologi bliver til under, og vi holder øje med, hvad danske virksomheder laver i udlandet.

Vi tror på, at alle skal have fri adgang til kritisk journalistik, der forbinder os til verden. Derfor har vi som et af de eneste medier i Danmark valgt, at vores journalistik skal være gratis. Samtidig mener vi ikke, at vi troværdigt og kritisk kan dække danske virksomheder og samtidig være økonomisk afhængige af dem. Derfor er Danwatch fri for annoncer.

Danwatch har kun kunnet forblive uafhængige, kritiske, gratis og annoncefri, fordi vi får støtte fra fonde, donorer og støttemedlemmer. Nu mere end nogensinde har vi også brug for din hjælp. Støt Danwatch med et en enkelt donation eller et fast månedligt beløb.

Tip os

Har du en idé, eller har du kendskab til forhold, som du mener, vi bør undersøge – så kontakt os.

Det kan også være, at du er freelancejournalist med en god ide – skriv eller ring.

Jeg vil være anonym

Du kan bruge formularen – også anonymt – men vil du være helt sikker på, at ingen kan spore din kommunikation til os, anbefaler vi, at du installerer app’en Signal på din telefon.

I Signal kan du kontakte os på dette telefonnummer: +45 2340 6664

Bankoverførsel

Enkeltbidrag

Merkur Bank

Registreringsnr.: 8401

Kontonr.: 0001 119 355

Bemærk, at du skal donere min. 200 kr. for at dit støttebidrag kan være med til at kvalificere os til at søge Tipsmidler.

Husk at skrive dit fulde navn, og gerne din e-mail som kommentar til overførslen. Tilføj dit CPR nr i kommentarfeltet, hvis du ønsker skattefradrag.

Want to make an international donation?

IBAN:
DK4284010001119355

SWIFT/BIC:
MEKUDK21

Click here

Bliv støttemedlem

Fast overførsel med Betalingsservice. Som fast bidragsyder accepterer du, at vi opbevarer dine data som beskrevet her.

Regnr., kontonr. og CPR-nr. bruges kun til at oprette en betalingsservice-aftale, således at fremtidige betalinger kan trækkes automatisk.